UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af en richt opnieuw speciale corona-afdelingen in UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af en richt opnieuw speciale corona-afdelingen in

UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af en richt opnieuw speciale corona-afdelingen in

UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af en richt opnieuw speciale corona-afdelingen in
Het UMC Utrecht schaalt opnieuw de reguliere zorg in het ziekenhuis af vanwege het grote aantal coronapatiënten. In een week tijd is het aantal patiënten in het ziekenhuis verdubbeld en het UMC verwacht de komende week een verdere toename. Daarom worden ook weer speciale cohortafdelingen voor coronapatiënten ingericht.

Het UMC Utrecht schaalt opnieuw de reguliere zorg in het ziekenhuis af vanwege het grote aantal coronapatiënten. In een week tijd is het aantal patiënten in het ziekenhuis verdubbeld en het UMC verwacht de komende week een verdere toename. Daarom worden ook weer speciale cohortafdelingen voor coronapatiënten ingericht.

In de Utrechtse ziekenhuizen liggen momenteel 79 coronapatiënten, waarvan achttien op de intensive care. De verwachting is volgens het UMC Utrecht dat het aantal patiënten in de komende twee weken verder toeneemt. “Voor elk IC bed zijn meerdere verpleegkundigen voor 24 uur nodig. Bovendien ligt een coronapatiënt over het algemeen langer op een IC dan andere IC-patiënten”, aldus UMC Utrecht.

Het ziekenhuis moet geplande niet-acute ingrepen dan ook uitstellen, om ziekenhuisbedden en personeel beschikbaar te houden voor de behandeling van coronapatiënten. Het ziekenhuis spreekt van een ‘bijzonder vervelende situatie’. “Een teleurstelling voor veel patiënten die opnieuw moeten wachten op voor hen noodzakelijke zorg.”

Nog niet alle planbare zorg hoeft uitgesteld te worden, laat het ziekenhuis weten. Op basis van medische urgentie en beschikbare capaciteit wordt gekeken welke reguliere zorg wel door kan gaan. Ook de spoedzorg blijft beschikbaar. Patiënten van wie de zorg moet worden uitgesteld, worden door het ziekenhuis gebeld. Wie niet gebeld is, kan gewoon naar de geplande afspraak komen.

Personeel

De afgelopen maanden zijn door het UMC Utrecht gebruikt om medewerkers zoveel mogelijk de ruimte te geven om rust te nemen, op vakantie te gaan en weer normale diensten te draaien. “Desondanks is er nog veel verzuim, mede als gevolg van de afgelopen intensieve periode. Ook hebben we dagelijks te maken met medewerkers die vanwege mogelijke coronaklachten kortstondig niet inzetbaar zijn”, aldus het UMC.

Het personeelstekort speelde volgens het ziekenhuis al voor corona, maar is nu dus extra duidelijk merkbaar.

5 Reacties

Reageren
 1. Bro kenplanet

  Het wordt wellicht eens tijd om kinderen in te enten. Tot nu toe was dat een open doel voor dat virus. Dat heeft de potentie om vreselijk uit de klauwen te lopen.

 2. Nina

  Veel sterkte voor onze zorgtoppers!

 3. jan

  Keihard werken en onder druk staan, maar als je geen patiënten aan bed hebt behandeld, kan je fluiten naar de extra zorgbonus. Laat staan de tweedeling in de cao-onderhandelingen.

  Een feest om in de zorg te werken….

 4. Koel Hoofd

  @Jan
  Daarom is er nu ook een grote leegloop in de zorg gaande.
  Die mensen staan altijd voor iedereen dag en nacht klaar, en de massa maakt gewoon achteloos misbruik van ze door dat als vanzelfsprekend te zien zodat ze zich niet aan de coronaspelregels hoeven te houden.

  Wat vergeten wordt is dat deze gevallen gaten in de zorg minstens 15-20 jaar gaat kosten om op te vullen. Want de huidige generatie potentieel nieuwe zorgverleners weten nu hoe ze door (alle lagen in) de maatschappij zullen worden behandeld. Dat is echt geen aantrekkelijk toekomst perspectief en ook niet meer op te lossen met meer geld.

 5. Hans

  Vandaag in de supermarkt…

  Ruim driekwart, naar mijn inschatting – droeg vanmiddag een neus-mondmasker. De meerderheid dus.
  De overige 25% heeft er duidelijk lak aan om deze minimale inspanning te leveren. Men banjert overal tussen door en staat al bellend bij de kassa alsof daar geen persoon bezig is om je te helpen. Wat is er aan de hand hier? Een mix van domheid en achteloosheid en een bepaalde minachting voor de medemens. Zet dat mondmasker toch op. Al was het maar om het ziekenhuispersoneel, wat ook boodschappen moet doen in zo’n supermarkt niet op het hart te trappen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).