UMC Utrecht start met experimentele behandeling ziekte ALS | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht start met experimentele behandeling ziekte ALS | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht start met experimentele behandeling ziekte ALS

UMC Utrecht start met experimentele behandeling ziekte ALS
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
In het UMC Utrecht start waarschijnlijk nog dit jaar voor een specifieke groep patiënten met ALS een behandeling gericht op stilstand van deze ziekte.

In het UMC Utrecht start waarschijnlijk nog dit jaar voor een specifieke groep patiënten met ALS een behandeling gericht op stilstand van deze ziekte.

Jaarlijks krijgen ongeveer 500 Nederlanders de diagnose ALS. De levensverwachting na een diagnose van deze ziekte is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Tot nu toe kunnen alleen de symptomen worden bestreden om het leven nog zo prettig mogelijk te maken.

Voor een specifieke groep patiënten wil het UMC een experimentele behandeling starten. Ongeveer 7 procent van de patiënten met ALS heeft de genafwijking, genaamd C9orf72. Voor deze groep moet de behandeling gaan dienen. Het nieuwe medicijn wordt toegediend door middel van een ruggenprik. De hoop is dat het medicijn het ziekteproces tegengaat en bij sommige patiënten zelfs verbetering in spierkracht oplevert.

Professor Leonard van den Berg: “Dat effect zien we bij een vergelijkbaar medicijn bij kinderen met de spierziekte SMA. Omdat die behandeling nog maar kort geleden gestart is, weten we nog niet alles over de effecten op de langere termijn. Ook is het nog niet duidelijk bij welke patiënten het goed en minder goed werkt”

De experimentele behandeling van het ALS Centrum in het UMC Utrecht wacht nog op groen licht van het landelijk orgaan dat medisch onderzoek toetst. Daarna worden de eerste ALS-patiënten geselecteerd voor de studie.

1 Reactie

Reageren
  1. Peet

    Geweldig dat er klein beetje hoop is voor a l s patienten
    Vreselijkte ziekte

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).