UMC Utrecht start onderzoek met nieuw coronavaccin UMC Utrecht start onderzoek met nieuw coronavaccin

UMC Utrecht start onderzoek met nieuw coronavaccin

UMC Utrecht start onderzoek met nieuw coronavaccin
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Het UMC Utrecht start op 28 december een onderzoek met een nieuw kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. Dit vaccin is van van het Duitse bedrijf CureVac. Er moeten in Nederland zo’n 2000 vrijwilligers gaan meedoen aan deze studie. 

Het UMC Utrecht start op 28 december een onderzoek met een nieuw kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. Dit vaccin is van van het Duitse bedrijf CureVac. Er moeten in Nederland zo’n 2000 vrijwilligers gaan meedoen aan deze studie. 

Het gaat om een wereldwijde studie – waar 36.500 mensen aan meedoen – die de werkzaamheid en de veiligheid van het kandidaat-vaccin onderzoekt. Hiervoor zoekt het UMC Utrecht nog 2000 vrijwilligers om mee te doen aan de studie.

Arts-microbioloog bij het UMC Utrecht prof. dr. Marc Bonten is onderzoeksleider van dit onderzoek. Hij zegt dat vergelijkbare vaccins effectief zijn en relatief weinig bijwerkingen hebben: “We hopen dergelijke goede resultaten óók in deze studie te zien.” 

Volgens Bonten blijft het onderzoek relevant, ook als andere vaccins al goedgekeurd zijn: “Er is onvoldoende productiecapaciteit om de wereldbevolking op korte termijn te kunnen voorzien van een vaccin en daarmee de pandemie een halt toe te roepen.”

13 Reacties

Reageren
 1. Anoniem

  Aanmelden kan eventueel via https://www.vaccinatiestudie.nl

 2. Scherpschutter

  Mmm. Je kunt je afvragen hoe zinvol dit is. De tests lopen tot april, zo lees ik op de website van het UMC. Dat is ongeveer een eeuw in deze tijd…Concurrent Pfizer (en anderen) liggen tegen die tijd zover voor (qua development en productie) dat ze al lang niet meer in te halen zijn door dit bedrijf.

  Bovendien is er in april geen vraag naar een vaccin (tot september), want net als alle coronavirussen (en griepvirussen) verdwijnt ook dit virus eind maart als sneeuw voor de zon…

  Ook de schaal van experimenteren doet de wenkbrauwen fronsen. Tweeduizend vrijwilligers?Dat is liefst 1.75% van de totale Utrechtse populatie! En dat voor een virus met een IFR van 0.23% dat dus in de eerste plaats maximaal 805 doden in heel Utrecht kan veroorzaken, waar bovendien al vaccins voor bestaan…?

  Je kunt er nogal wat vraagtekens bij zetten, zeg maar.

 3. Hans

  Het is fantastisch dat wetenschappers – nu dus de mensen van ons UMC – zich zo met hart en ziel en met al hun intelligentie inzetten om dit virus de baas te worden. De mensen die dit doen verdienen ons ultiem respect en onze grootst mogelijke waardering.

 4. Hans

  Meneer de Scherpschutter debiteert hier weer eens klinkklare nonsens:

  “Bovendien is er in april geen vraag naar een vaccin (tot september), want net als alle coronavirussen (en griepvirussen) verdwijnt ook dit virus eind maart als sneeuw voor de zon…”

  Eind maart van dit jaar zat Nederland midden en een lock down. De pandemie bereikte haar hoogtepunt. Het virus verdween in het geheel niet als sneeuw voor de zon (ook niet in landen in de tropische klimaatzones) maar maakte vele slachtoffers. De ziekenhuizen konden het niet meer aan en coronapatiënten moesten naar Duitsland worden overgebracht.

 5. Pee

  @Hans
  Waarom werden de opgezette noodhospitalen dan weer afgebroken?
  Iedereen die gevaccineerd gaat worden is een soort proefkonijn want niemand,de makers van de vaccins of de overheden ,willen verantwoordelijkheid nemen voor het geval het mis zal gaan.
  Je laat je dus vaccineren op eigen risico.

 6. Malvinas

  De alwetende scherpschutter denkt met een losse flodder weer raak te schieten.

 7. Hans

  Speciaal voor Pee en al zijn geestverwanten verwijs ik met plezier naar onderstaande tekst van Youp:

  Het was kerstochtend toen in 2020
  Ik weet het nog zo goed
  Alle straten waren leeg
  Maar bij wappie, die gekke viruswappie
  Veel visite, want hij wist toch dat hij geen corona kreeg

  Onze wappie, gelooft niet in corona
  Dat is allemaal verzonnen, het is één groot complot
  Dus gaat wappie ook heel vaak protesteren
  En dan blaast ie op een fluitje en dan slaat ie op een pot

  En hij was zelfs nog naar Den Haag gegaan
  Toen Rutte die redevoering deed
  Hij stond de hele avond op een pan te slaan
  Hij wist ook niet waarom ie dat deed
  Maar hij houdt zich niet aan anderhalve meter want
  Dat boeit geen reet

  Het was eerste kerstdag
  En wappie zat aan tafel
  Met een stuk of 20 vrienden
  Gezelliger dan ooit
  Hij had geen diner, wappie had niet kunnen koken
  Want zijn pannen had hij per ongeluk in de hofvijver gegooit

  Onze wappie, die kleine gekke wappie
  Die zei dat ie de kerst, een engel had ontmoet
  En die engel, is tegen vaccineren
  En politici die liegen en drinken babybloed

  Wappie had zelfs nog in Den Haag gestaan
  Mark Rutte die was toen aan het woord
  Wappie stond heel hard op een pan te slaan
  Hij heeft alles lekker verstoord
  Wappie vindt het dikke onzin en het hele land
  Heeft hem gehoord

  Het was tweede kerstdag
  En wappie kreeg een hoestje
  En al snel begon het zweten, dus hij naar de IC
  En het ging razendsnel en bij zijn laatste adem zei ik
  Wappie, ik dacht dat jij niet aan corona deed

 8. Scherpschutter

  @Pee

  Vaccinaties zijn altijd op eigen risico. Per definitie. Dat is in mijn beleving geen valide argument om u niet te laten vaccineren.

  Ook de notie dat u een proefkonijn bent gaat veel te ver. Hoewel de studies naar het vaccin niet peer-reviewed zijn, er niets bekend is over of u het virus nog kunt overdragen na vaccinatie of niet en er slechts twee maanden onderzoek is verricht naar de bij-effecten van het vaccin (langetermijn onbekend dus), laten alle onderzoeken zien dat het risico op ernstige bijwerkingen van het vaccin statistisch gezien totaal verwaarloosbaar is. Niets om te vrezen, als u het mij vraagt.

  Naar mijn bescheiden mening is het Pfizer vaccin dan ook volkomen veilig, mits u gezond bent. U krijgt simpelweg een piepklein beetje kunstmatig-RNA toegediend (zo weinig dat u er niet eens ziek van kunt worden) zodat de soldaten van uw afweersysteem getraind zijn om de indringer te herkennen en kunnen bevechten.

  Het enige dat mij persoonlijk wel enige zorgen baart is dat het vaccin zeer beperkt getest is op risicogroepen. Het is vooral getest op gezonde 50-‘ers. Zie alle gepubliceerde studies van Pfizer zelf. Hoe effectief het is in het beschermen van uitgerekend diegenen die de bescherming nodig hebben (zieke 70+’ers), is in essentie totaal onbekend en daar schuilt wel gevaar in. Het gevaar bijvoorbeeld dat zieke 70+’ers na vaccinatie ten onrechte veilig wanen, waar het immuunsysteem het virus na introductie alsnog niet herkend heeft…

  De vraag is in mijn beleving echter niet of het vaccin sec bezien veilig is. Dat is het naar mijn bescheiden beste inschatting wel. Kan weinig gebeuren en er zitten echt geen nano-bots van Bill Gates in…De knappe koppen van private organisaties als Pfizer weten echt wel wat ze doen. De vraag is eerder of het wel zo goed werkt als geschetst wordt…Hoe dan ook: een proefkonijn bent u zeer zeker niet.

 9. Erwin

  Hilarisch dat scherpschutter het beter denkt te weten dan hoogleraar van UMC. Gevalletje dunning/kruger.

 10. woutvr

  Prachtig dat dat in Utrecht gebeurt. Succes hoor!

 11. Scherpschutter

  Hilarisch dat Erwin na maanden op de lacunes in zijn logica gewezen te zijn nog steeds niet verder komt dan een armoedig argumentum ad verecundiam’etje. Gevalletje: een vol glas kun je niet vullen.

 12. Hans

  De bijdrage van Scherpschutter van 22-12 vind ik genuanceerd. Hoewel ik soms kromme tenen krijg van je posts vind ik deze – eerlijkheidshalve – weer een toonbeeld van gezond verstand en nuance.

 13. Hans

  Nog even terugkomend op hetgeen Pee aan het twijfelen brengt over het vaccin tegen het coronavirus. In een mooi interview met Robbert Dijkgraaf vandaag – 24-12 – op Radio 1 hoor je hoe hij uitlegt dat er de afgelopen 25 jaar in relatieve stilte is gewerkt, door wetenschappers – aan methoden die het huidige vaccin hebben mogelijk gemaakt.
  Misschien is dit een antwoord op de terechte vragen en zorgen die velen hebben die zich afvragen: hoe goed kan het zijn dat zo’n vaccin in zo’n korte tijd ontwikkeld wordt? En: zijn wij dan proefkonijnen?
  Blijkbaar ligt er dus veel meer kennis, kunde en langdurige research aan ten grondslag. Dat legt Dijkgraaf hier heel goed uit.
  Het interview is via deze link te beluisteren:

  https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/69840-2020-12-24-ineke-sluiter-en-robbert-dijkgraaf-over-de-wetenschappelijke-parels-van-2020

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).