UMC Utrecht start onderzoek naar nieuwe behandeling coronapatiënten UMC Utrecht start onderzoek naar nieuwe behandeling coronapatiënten

UMC Utrecht start onderzoek naar nieuwe behandeling coronapatiënten

UMC Utrecht start onderzoek naar nieuwe behandeling coronapatiënten
Het UMC Utrecht start op 5 juli met een onderzoek naar een mogelijke nieuwe behandeling voor volwassenen met corona. Het middel moet het herstel versnellen en de noodzaak tot ziekenhuiszorg voorkomen.

Het UMC Utrecht start op 5 juli met een onderzoek naar een mogelijke nieuwe behandeling voor volwassenen met corona. Het middel moet het herstel versnellen en de noodzaak tot ziekenhuiszorg voorkomen.

Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC en OMT-lid, leidt het onderzoek naar het zogenoemde middel ensovibep in Nederland. “Het aantal besmettingen loopt gelukkig sterk terug. Tegelijk kunnen we niet stellen dat corona helemaal uit ons leven is”, aldus Bonten.

EMPATHY

Het onderzoek naar het middel wordt niet alleen in Nederland gedaan. Onder de noemer EMPATHY wordt in meerdere landen gekeken of ensovibep ingezet kan worden bij volwassen coronapatiënten.

“In de EMPATHY-studie onderzoeken we de effectiviteit en veiligheid van ensovibep als het binnen zeven dagen na besmetting wordt toegediend. Als het inderdaad werkt, zouden we hiermee verergering van ziekte en ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie”, zegt Bonten.

Vrijwilligers

Tijdens het onderzoek wordt gekeken of het middel veilig en effectief is. Ensovibep is ontwikkeld om de verspreiding van een COVID-19-infectie in het lichaam te stoppen. Eerder onderzoek naar het middel liet al zien dat het aanslaat op alle bekende varianten van het virus. In totaal worden door UMC Utrecht voor deze tweede fase van de studie in Nederland honderd vrijwilligers gezocht, gevolgd door zeventig vrijwilligers voor de derde fase.

Ensovibep is een eiwit dat ontworpen is om SARS-CoV-2 te blokkeren zodat het zich niet kan hechten aan bepaalde cellen in het lichaam. Het middel is in een eerder onderzoek aan gezonde mensen gegeven. Nu worden voor het onderzoek coronapatiënten vanaf 18 jaar gezocht.

4 Reacties

Reageren
  1. G. de Vries

    Ben geen arts of apotheker maar wat is het verschil met Dexametason? Dit medicijn (‘paardenmiddel’) heeft een goede vriend het leven gered.

  2. Kadoendra

    @G. de Vries

    Ik ben weliswaar geen arts maar ik kan je wel melden dat Dexametason een zeer sterke ontstekingsremmer is en het grote euvel met ontstekingsremmers is dat het goed tegen ontstekingen werkt maar het is bij langdurig gebruik zeer schadelijk.

    Inmiddels zijn er al een aantal vaccins tegen de corona op de markt, alleen is er tot op heden geen standaard medicijn die mensen binnen een paar dagen geneest van de corona.

    Het bovenstaande artikel maakt zeer goed duidelijk dat er in de hele wereld onderzoek wordt gedaan naar een goed werkend medicijn voor de mensen die geveld zijn door de corona.

    P.s fijn dat je goede vriend het overleefd heeft, dus jullie kunnen samen weer gelukkig het goede leven vieren, met uiteraard de corona voorschriften in het achterhoofd!

  3. Bram van Reemst

    Hoi, een poging tot antwoord op bovenstaande vraag: volgens het artikel wordt dit nieuwe middel toegediend in de eerste week na besmetting, om te voorkomen dat patiënten een ernstige vorm van Covid-19 krijgen. Dexamethason wordt juist gebruikt bij mensen die al minstens een week ernstig ziek zijn. Het werkt zelfs alleen bij mensen die extra zuurstof krijgen via een slangetje in de neus of via een beademingsapparaat.

    Volgens het onderzoek waardoor dexamethason goedkeuring kreeg, hielp het middel zelfs het best bij de patiënten aan de beademing, die er dus het ergste aan toe was. Bij hen stierf in de onderzoeksgroep (die het middel kreeg) 29% tegenover 41% van alle patiënten in de controlegroep, met reguliere behandeling. Via een omrekening waarbij ook rekening werd gehouden met de tijdsduur van behandeling of dag van overlijden leverde dit een werkzaamheid van een-derde op (35% lagere sterftekans). Bij patiënten die alleen zuurstof kregen via bijv. een slangetje toen ze gingen deelnemen aan het onderzoek, was het effect kleiner (een-vijfde). Bij patiënten die bij aanvang géén zuurstof kregen toegediend, was er nauwelijks een gunstig effect, of zelfs een nadelig effect.

    Je omschrijving ‘paardemiddel’ lijkt dus terecht: dexamethason is alleen nuttig bij mensen die al heel ziek zijn.

    Bronnen: apotheek.nl (van de apothekersvereniging KNMP), Chemwatch, EMA en het originele artikel “Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19” in NEJM.

  4. Sonja Bevers

    Om wat voor soort eiwit gaat het?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).