UMC Utrecht verwisselde mogelijk zaadcellen bij bevruchting vrouwen | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht verwisselde mogelijk zaadcellen bij bevruchting vrouwen | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht verwisselde mogelijk zaadcellen bij bevruchting vrouwen

UMC Utrecht verwisselde mogelijk zaadcellen bij bevruchting vrouwen
Het UMC Utrecht op de Uithof. Archiefbeeld DUIC
In het UMC Utrecht zijn mogelijk meerdere vrouwen bevrucht met de zaadcellen van de verkeerde man. Het ziekenhuis erkent dat er procedurefouten zijn gemaakt in het IVF-laboratorium.

In het UMC Utrecht zijn mogelijk meerdere vrouwen bevrucht met de zaadcellen van de verkeerde man. Het ziekenhuis erkent dat er procedurefouten zijn gemaakt in het IVF-laboratorium.

De verkeerde handelswijze vond plaats in de periode van medio april 2015 tot halverwege november 2016. In totaal zou het mis kunnen zijn gegaan bij 26 vrouwen. Bij deze vrouwen bestaat de mogelijkheid dat eicellen bevrucht zijn door zaadcellen van een andere man dan de beoogde vader. Het ziekenhuis laat weten dat de kans klein is maar dat het niet uitgesloten kan worden. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels bevallen van een kind of is zwanger. Ook zijn er embryo’s ingevroren, waarbij de kans bestaat dat de eicellen niet zijn bevrucht met het zaad van de bedoelde vader.

Het UMC Utrecht laat weten een onderzoek te hebben ingesteld en dat de omvang van de werkzaamheden in het laboratorium zijn teruggebracht zodat de procedures beter gevolgd kunnen worden. De betrokken paren zijn ondertussen ingelicht en er is melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

4 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Een enorme blunder van het UMC die m.i. een landelijke impact gaat krijgen over deze ‘dienstverlening’ van het UMC.

 2. Lex van Rootselaar

  Waar gehakt wordt vallen spaanders, fouten kunnen nu eenmaal altijd gemaakt worden. Het is vervelend voor de betrokken ouders, dat ze nu enige tijd in onzekerheid verkeren. Ik denk dat de betrokken medewerker(s) zich kapot schaamt en spijt heeft van deze slordigheid.

 3. JdV

  Ach ja, er gaat zoveel fout bij het UMC, de reputatie zal er niet onder lijden want die was toch al gedaald tot nul.
  Zolang je er maar niet terecht komt is er niks aan de hand.

 4. Erwin

  @vreeswijk: huh, dienstverlening..? En dan ook nog tussen quootjes. Verklaar je nader!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).