UMC Utrecht vraagt om goedkeuring medicijn UMC Utrecht vraagt om goedkeuring medicijn

UMC Utrecht vraagt om goedkeuring medicijn

UMC Utrecht vraagt om goedkeuring medicijn
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Het UMC Utrecht heeft bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een verzoek ingediend om een nog niet goedgekeurd medicijn te gebruiken. Het geneesmiddel is voor patiënten met de spierziekte SMA en kost 1,9 miljoen euro.

Het UMC Utrecht heeft bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een verzoek ingediend om een nog niet goedgekeurd medicijn te gebruiken. Het geneesmiddel is voor patiënten met de spierziekte SMA en kost 1,9 miljoen euro.

Het geneesmiddel Zolgensma wordt nu alleen in de VS gebruikt. In Europa wordt het medicijn nog onderzocht en het is dus nog niet goedgekeurd in Nederland. Zolgensma heeft daarom de status van experimenteel geneesmiddel.

In Nederland is het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen patiënten te behandelen met een medicijn met een experimentele status. Hiervoor moet een verzoek ingediend worden bij de IGJ. Volgens de richtlijnen van het gezondheidscentrum kan dat alleen als de behandeling niet mogelijk is met de beschikbare medicijnen. Bij de spierziekte SMA is er echter een geneesmiddel waarvan de werking voor kinderen tot 9,5 jaar is aangetoond. Dit middel is dan ook opgenomen in het basispakket van de verzekering.

Uitzondering

Het UMC schrijft in een persbericht dat het indienen van een verzoek om een uitzondering te maken voor Zolgensma in strijd lijkt met de richtlijnen van de IGJ. “Desondanks hebben we besloten om, gezien de dringende behoefte bij enkele ouders, toch een verzoek in te dienen bij de IGJ.”

De Zwitserse fabrikant van Zolgensma heeft eind 2019 bekendgemaakt dat er dit jaar wereldwijd 100 gratis behandelingen worden verloot. Artsen kunnen hun patiënten hiervoor aanmelden. Het UMC wijst erop dat dit haaks staat op gelijke toegang tot zorg voor alle patiënten. “Gebruikmaken van een loterij, of het middel alleen beschikbaar te laten zijn voor patiënten die de kosten kunnen dragen, gaat voorbij aan het beginsel van gelijke toegang tot zorg.”

4 Reacties

Reageren
 1. Schandalig

  Schandalig,,,een loterij voor kleine kinderen met de dodelijke spierziekte sma,,,om een medicijn
  Welke aso verzint zoiets
  Dan ben je elk gevoel voor menselijkheid kwijt

 2. n. westerdaal

  Zolgensma is een gen-replacement therapie. Wat men vergeten is te vermelden in het artikel is, dat de werking hiervan alleen aangetoond is bij kinderen onder de 2 jaar!

 3. Kadoendra

  De Taghi’s en de Razzouki’s van de Big Pharma organiseren een loterij………………….

 4. ACTK

  Even afgezien van het schandalige idee van een verloting van gezondheid: Als onze overheid een gratis behandeling wel toelaat en bij een betaalde behandeling dwarsligt is in ieder geval duidelijk waar het probleem zit. Dan weten we gelijk ook waar we de oplossing moeten zoeken: decommercialisatie van geneesmiddelen.
  Geneesmiddelen zullen altijd duur zijn, hoe ze ook ontwikkeld worden, wie ze ook distribueert. Maar betalen met je leven omdat big pharma een puntje wil maken… Dat is een te hoge prijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).