UMC & UU: ‘Massaal testen geen oplossing voor heropening van de samenleving’ UMC & UU: ‘Massaal testen geen oplossing voor heropening van de samenleving’

UMC & UU: ‘Massaal testen geen oplossing voor heropening van de samenleving’

UMC & UU: ‘Massaal testen geen oplossing voor heropening van de samenleving’
Het massaal en herhaaldelijk testen op het coronavirus, gevolgd door isolatie van besmette personen, is niet de oplossing voor het heropenen van de samenleving. Dat blijkt althans uit een studie van epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Het massaal en herhaaldelijk testen op het coronavirus, gevolgd door isolatie van besmette personen, is niet de oplossing voor het heropenen van de samenleving. Dat blijkt althans uit een studie van epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Het kabinet heeft eerder het plan bekendgemaakt voor grootschalig testen. Vanaf maart volgend jaar zou elke Nederlander zich gemiddeld één keer per maand moeten laten testen, ook als er geen klachten zijn. Hierdoor zou de besmettingsgraad laag blijven, waardoor de samenleving weer geopend kan worden.

Onrealistisch

Onderzoeksleider Marc Bonten van het UMC zegt dat regelmatige massale screening, gevolgd door isolatie van besmette personen, geen realistische strategie is om de samenleving volledig te kunnen heropenen.

“Een meer gerichte screening zal dan ook nodig zijn om deze sneltesten zinvol te kunnen inzetten als aanvulling op andere beheersmaatregelen. We kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan massascreening in delen van het land waar de besmettingsgraad hoog is of bij bevolkingsgroepen waar veel verspreiding plaatsvindt.”

Vaker

Uit het onderzoek van de wetenschappers blijkt dat, met de voorgestelde strategie van het kabinet, mensen zich veel vaker moeten laten testen dan één keer per maand om het reproductiegetal onder de 1 te houden.

Bij handhaving van de social distancing-maatregelen zou nog steeds 60 procent van de bevolking zich wekelijks moeten laten testen op de verspreiding niet uit de hand te laten lopen.

10 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Correct. Door eerdere of oude besmettingen wordt het testen steeds onnauwkeuriger. Oude virusdeeltjes blijven namelijk maanden testbaar. De uitslag virusvrij wordt dus steeds zeldzamer. Of je moet wat aan knopjes draaien van de testmethodiek of welk persoon er getest mag worden.

  Meten is allang geen weten meer.

 2. Scherpschutter

  Je hoeft helemaal niet te testen. Het enige dat je hoeft te doen is simpelweg de 70+’ers isoleren tot maart 2021. Die blokkeren het zorgsysteem in deze zorgcrisis. In maart is het griepseizoen weer voorbij, zal corona weer wegtrekken net zoals vorig jaar (zoals ook alle andere coronavirussen overigens altijd doen) en kan de hele boel weer open…

  Tijd om deze absurde gevangenis te sluiten en het incompetente regime de laan uit te sturen. Het is nu wel mooi geweest met alle irrationele gekkigheid.

 3. Lexus

  @Het is een absurde denkfout dat alleen 70+’ers kwetsbaar zijn. Inmiddels is gebleken dat zelfs ook gezonde jongeren zonder onderliggende gezondheidsproblemen zware en langdurige gevolgen van besmetting ondervinden. Daar komt nog bij dat alle ‘geïsoleerden’ onvermijdelijk in contact komen met anderen, met alle besmettingsgevaar vandien. De enige oplossing om het virus kwijt te raken voor er voldoende gevaccineerd is — en dat zal nog wel een half jaar duren — is een zware en consequente lockdown met zware boeten op overtreding. Tot nu toe schiet de overheid hierin ernstig te kort (die opmerking zal u, gezien uw op dit forum onophoudelijk geventileerde opvattingen, goed doen).

 4. Trebor

  Ik was net nog even op winkelcentrum kanaleneiland waar zonodig een sint met pieten moest hofhouden, wat ik daar zag is werkelijk niet voor woorden vatbaar. Sint en pieten zonder enige bescherming 10 tallen kinderen in de rij om op schoot te gaan bij sint . En tientallen ouders wachtend zonder enige vorm van afstand en veelal zonder mondkapjes tot elkaar ,ik heb dit natuurlijk gemeld bij de politie.wanneer worden we nou eens voorzichtig!!!!

 5. M.a

  Nu scherpschutter u neemt mijn mantelzorgtaak voor 3 pers over . Hospice draaiend op vrijwilligers van mijn leeftijd ,sluiten we gewoon Rode kruis werk o.a in de zorg neemt u over En ook oppassen op kleinkinderen anders kunnen kinderen niet werken in de zorg want ja de kinderdagverblijven sluiten niet op die onregelmatige diensten aan

 6. Scherpschutter

  @Lexus 12:52

  Al zouden letterlijk alle jongeren van Nederland nu tegelijk met het virus besmet raken, dan nog vormen ze geen enkele bedreiging voor de zorgcapaciteit. Reken maar uit.

  Verder komen geisoleerden natuurlijk niet in contact met anderen, dat is nu net hele hele punt van isolatie….En voor zover ze dit wel komen en er links en rechts wat besmet raken: u mist het punt. Dit is geen coronacrisis. Dit is een zorgcrisis. 70+’ers laten het hele zorgsysteem vastlopen. Isoleer deze groep zoveel mogelijk en het land kan volgende week al weer open…

  DAAR ligt natuurlijk de sleutel en niet in het in gijzeling houden van 17.500.000 mensen, van wie dit virus voor 17.400.000 ervan geen enkele bedreiging vormt. Lockdowns verwoesten de economie EN de reguliere zorg. Scherm 70+’ers af tot maart en klaar….Probleem onder controle.

 7. Koel Hoofd

  Tja, ook alleen een basisschool leraar kan denken dat maandelijks testen een goeie strategie is. Wetenschappers weten wel beter.
  Ben zo benieuwd wat de uitslag van de komende verkiezingen zullen zijn!

  In de jaren tachtig was de mensheid doodsbenauwd voor aids, want dat virus pakte Homo sapiens op de losbandige sexuele activiteiten. Nu is men doodsbenauwd voor corona, want dit virus pakt Homo sapiens op de losbandige sociale activiteiten.
  Moraal verhaal: Homo sapiens is de architect van de eigen lijdensweg naar de ondergan.

 8. TK

  @Scherpschutter. De grens bij +70 trekken is te hoog. 55-60+ belanden al veel vaker in het ziekenhuis (lees babyboomers/werkende populatie!). Daarnaast zijn herinfecties een risico voor zelfs de gezonde 30er, waarbij ook zij weken nodig hebben voor herstel. Kortom, te kort door de bocht en gelukkig wordt het kabinet door experts geadviseerd en niet door de populaire mening… Iedereen is het zat maar iedere generatie zal rampen/oorlog meemaken. Laat dit nu de eerste crisistijd voor babyboom/gen X/Y/Z zijn.

 9. Scherpschutter

  @TK

  Te hoog voor wat? U kunt toch rekenen neem ik aan? Zelfs al zouden de helft van alle 55-60 jarigen in Nederland simultaan besmet raken, dan nog is er nog altijd geen enkele bedreiging voor de zorgcapaciteit, zolang je er maar voor zorgt dat 70+’ers het systeem niet blokkeren. Dus wat bedoelt u hier nu mee?

  En uit welke wetenschappelijke data blijkt dat herbesmetting voor 30+’ers een reeel risico is? Laat staan dat ze weken moeten herstellen? Hoe komt u hier nu toch bij?

  Isoleer de 70+’ers en er is geen crisis meer. Kan de normale zorg weer doorgaan, kunnen de ziekenhuizen het prima aan, kan de economie weer open en de rest het leven weer oppakken. Het zijn echt doodsimpele rekensommetjes!

 10. Binnenstadbewoner

  Goed nieuws!

  Weliswaar niet de oplossing, maar helpt wel mee. Degenen die positief testen kunnen in quarantaine gaan zodat diegene geen anderen meer ziek kan maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).