Unie van Utrecht wordt opgenomen in Canon en moet beter zichtbaar worden | De Utrechtse Internet Courant Unie van Utrecht wordt opgenomen in Canon en moet beter zichtbaar worden | De Utrechtse Internet Courant

Unie van Utrecht wordt opgenomen in Canon en moet beter zichtbaar worden

Unie van Utrecht wordt opgenomen in Canon en moet beter zichtbaar worden
Foto: Robert Oosterbroek
De Unie van Utrecht moet zichtbaar worden in de stad en wordt opgenomen in de Canon van Utrecht. De Unie van Utrecht is een 16e-eeuwse overeenkomst tussen verschillende gewesten om de Spanjaarden te verdrijven.

De Unie van Utrecht moet zichtbaar worden in de stad en wordt opgenomen in de Canon van Utrecht. De Unie van Utrecht is een 16e-eeuwse overeenkomst tussen verschillende gewesten om de Spanjaarden te verdrijven.

De Unie van Utrecht werd op 23 januari 1579 getekend. Ook werd een aantal staatkundige zaken geregeld over defensie, belasting en godsdienst. De Unie is een zeer belangrijk document in de vaderlandse en Utrechtse geschiedenis en was een grote overwinning van Willem van Oranje.

Na een voorstel van raadsleden Dimitri Gilissen (VVD) en Sander van Waveren (CDA) afgelopen september om de Unie een permanente en prominente plek in Utrecht te geven, is er een aantal stappen gezet.

Informatie

Momenteel is de Unie van Utrecht zichtbaar op het Domplein. Jan van Nassau, de broer van Willem van Oranje, is een van de ondertekenaars en hij wordt afgebeeld op het Domplein. Op de achterzijde van het beeld staat informatie over de Unie.

Op het Academiegebouw is een bord geplaatst met uitleg over de universiteit en de Unie. In de aula van het Academiegebouw, in de voormalige kapittelzaal van de Domkerk waar de Unie in 1579 tot stand kwam, is een klein informatiebord met een beknopte tekst.

In de aula hangen zeven bijzondere wandtapijten uit 1930 die eveneens zijn gewijd aan de Unie, maar de toelichting bij de tapijten is beperkt en een vertaling van de Latijnse teksten die op de tapijten staan ontbreekt.

Origineel

Er is nu afgesproken dat de huidige informatie op de borden in twee talen kan en mag worden uitgebreid. Ook is de afspraak gemaakt dat de Unie aan de Canon van Utrecht wordt toegevoegd. De universiteit zal de informatie op en in het Academiegebouw tevens aanvullen.

Het origineel van de akte uit Gent zal niet permanent worden tentoongesteld. Dat is namelijk een collectiestuk van het stadsarchief van Gent en deze bewaarplaats heeft een historische achtergrond.

3 Reacties

Reageren
  1. Utrecht Historisch Museum ?

    Het blijft zeer opmerkelijk dat Utrecht geen Utrecht Historisch Museum heeft. Wil een een bewoner of tourist de historie wel ontdekken dat heeft hij een ware puzzel tocht te gaan !
    Bij Dom Under beginnen , Centraal museum ergens een verdieping, Universitair museum en Utrechts archief. Alle ontbrekende delen moet die dan maar uitzoeken in de bieb..
    Hoe kan het zijn dat onze stad zo’n belangrijke nationale rol heeft gespeeld en nog speelt…en daar nooit voldoende visie is ontstaan om dit eenduidige te tonen , op 1 lokatie waar iedere Basis school van NLD , iedere bewoner heen kan gaan.?
    Nu dus weer een lapje dekentje er bij..
    Maak van het vóórmalige UCK gebouw het Utrecht Historisch Museum ( UHM ) en breid desnoods ondergronds uit met zalen in domplein , of werf kelders..
    Laat het 50% sponsoren nadat de crisis voorbij is. De rest van rijk , prov. gem.
    Tijd voor besluiten !

  2. Martin W.J. de Bruijn

    Dat Utrecht al decennia lang geen museum voor stadsgeschiedenis — of althans een royale afdeling daarvoor in het Centraal Museum — heeft, is niet alleen jammer, het is zonder meer een grof schandaal. Ik pleit er al jaren voor. Iedere Duitse stad die zichzelf respecteert heeft een dergelijk museum. Als voorbeeld wil ik hier slechts Münster noemen, als bisschopsstad enigszins vergelijkbaar met Utrecht. Er is een schitterend apart museum voor de stadsgeschiedenis en bovendien is het gratis toegankelijk. Ook de minder fraaie kanten van de geschiedenis komen er ruimschoots aan bod.
    Wat die Unieakte betreft: het is tegenwoordig heel goed mogelijk nagenoeg echt lijkende kopieën van dergelijke stukken te maken. Maar dan dient die akte wel op de goede plaats tentoongesteld te worden. Juist, in het museum voor stadsgeschiedenis of de daartoe opnieuw ingerichte royale afdeling van het Centraal Museum.

  3. Rogier

    De Unie was geen grote overwinning voor Willem van Oranje. Sterker nog, hij vond het waarschijnlijk helemaal niks. De akte wordt ook niet bewaard in Gent maar in het Nationaal Archief in Den Haag. Wellicht in de war met de (ook heel belangrijke) Pacificatie van Gent? Loop voor meer info over de Unie eens mee met Utrecht Free Tours, specifiek onze Origin of the Netherlands tour.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).