Unieke samenwerking Diakonessenhuis en Jellinek | De Utrechtse Internet Courant Unieke samenwerking Diakonessenhuis en Jellinek | De Utrechtse Internet Courant

Unieke samenwerking Diakonessenhuis en Jellinek

Unieke samenwerking Diakonessenhuis en Jellinek
In het Diakonessenhuis in Utrecht is sinds begin deze maand een speciale polikliniek van Jellinek geopend. Door deze samenwerking kunnen patiënten met een verslaving direct worden geholpen.

In het Diakonessenhuis in Utrecht is sinds begin deze maand een speciale polikliniek van Jellinek geopend. Door deze samenwerking kunnen patiënten met een verslaving direct worden geholpen.

Verslaving aan alcohol en drugs, maar ook roken, veroorzaakt soms ernstige lichamelijke klachten, of ongelukken, waarvoor een patiënt naar het ziekenhuis moet. Volgens het Diakonessenhuis komen er op bijvoorbeeld de spoedeisende hulp regelmatig patiënten binnen met een verslaving. Wanneer zij er niet in slagen te stoppen of te minderen is volgens het ziekenhuis de kans groot dat de klachten na behandeling weer terugkeren.

“Naast de behandeling van de klachten waarvoor ze naar het ziekenhuis zijn gekomen, is een verslaafde patiënt erbij gebaat direct te proberen van zijn verslaving af te komen. De aandoening waarvoor hij of zij naar het ziekenhuis is gekomen, vormt ook nog een extra sterk argument iets aan die verslaving te doen”, zegt John Taks van het Diakonessenhuis.

Drempel

Daarom is het ziekenhuis nu een samenwerking gestart met Jellinek. “We hopen door deze unieke samenwerking te kunnen voorkomen dat iemand bijvoorbeeld pas in beeld komt na meerdere valincidenten, verkeersongelukken of (huiselijk) geweld. We denken dat het anoniemere karakter van een behandeling in het ziekenhuis de drempel om hulp te zoeken verlaagt en daarmee onze zorg toegankelijker maakt”, aldus Linda Heintzbergen van Jellinek.

Artsen en verpleegkundigen van het Diakonessenhuis letten extra op of er bij de aandoening waarvoor de patiënt is gekomen sprake is van een onderliggende verslaving. Als dat zo is brengen zij de patiënt in contact met de specialisten van Jellinek.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Goed initiatief, deze samenwerking. Het zou mooi zijn, als dat ook door andere ziekenhuizen in andere steden word opgepakt.

  2. Koel Hoofd

    Roken is nu gebombardeerd tot een verslaving wat ongelukken veroorzaakt waarbij Jellinek hulp zou kunnen bieden? Hoe gek moet deze wereld nog worden voordat men het door heeft dat die gezondheidshype totaal doorgeslagen is?

    De oorzaak voor milieuvervuiling en klimaatverandering is overbevolking, en dat is weer een direct gevolg van: medische wetenschap en gezondheidszorg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).