Unieke woning in centrum van Utrecht te koop Unieke woning in centrum van Utrecht te koop

Unieke woning in centrum van Utrecht te koop

Unieke woning in centrum van Utrecht te koop
Foto's: Redres
Het Roode Huys aan Trans 13 in hartje Utrecht staat te koop. Het is een zeer uniek gebouw met een grotendeels oorspronkelijk interieur uit de 17e en 18e eeuw.  Ruim 50 jaar woonde musicus en renaissance trombonist Paul Smit in de woning, maar nu doet hij het van de hand.

Het Roode Huys aan Trans 13 in hartje Utrecht staat te koop. Het is een zeer uniek gebouw met een grotendeels oorspronkelijk interieur uit de 17e en 18e eeuw.  Ruim 50 jaar woonde musicus en renaissance trombonist Paul Smit in de woning, maar nu doet hij het van de hand.

Smit heeft heel goed voor het huis gezorgd en een hoop gerestaureerd. Erfgoedexpert en makelaar Redres schrijft over het pand: “Het interieur bevindt zich grotendeels in de oorspronkelijke staat en is een ware tijdcapsule waarbij de tijd heeft stilgestaan.”

Het pand is ingericht met meubels en schilderijen in de oorspronkelijke stijl, naar hoe het werd bewoond door de voorname burgers van Utrecht in de zeventiende en achttiende eeuw. Trans 13 heeft een woonoppervlak van ruim 367 vierkante meter en heeft 9 kamers.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Redres: “Door de oorspronkelijkheid is het bij uitstek geschikt voor een architectuurliefhebber, historicus maar ook een huis dat zich leent voor meerdere doeleinden zoals bijvoorbeeld wonen en werken aan huis, als trouw-, trainings-, of vergaderlocatie, een huis voor bezinning, coaching, praktijk aan huis en een tempel voor kunst en cultuur.”

Met de stijgende woningprijzen in Utrecht zal ook dit geen goedkope woning zijn, de precieze vraagprijs is niet gepubliceerd maar verloopt via aanvraag bij Redres.

22 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Het Centraal Museum zou het moeten kopen. Laat prachtig zien hoe gegoede families in vroeger eeuwen in Utrecht woonden. En dan maak je van de bovenste verdieping een poepie duur appartement om uit de kosten te komen.

  2. Fred

    Ik ben het eigenlijk wel eens met de reactie van Massegast: dit soort objecten vertegenwoordigen zo’n maatschappelijke/culturele waarde dat ze eigenlijk in bezit zouden moeten komen van publieke instellingen. Wat een juweeltje.

  3. Herman

    Mooi!
    Hopelijk komt er in het koopcontract een bepaling met de eeuwigdurende verplichting dit zo in stand te houden.

  4. Bromsnor

    Bromsnor denkt: moderniseren die hap, gipsplafonnetje erin, haarden er uit, pvc visgraatje op de vloer en wat mooie stalen taatsdeuren in de kamer.

  5. Rottebert Peermans

    Ik ga ook maar trombone leren spelen. Als je daarmee genoeg verdient om dit huis te kunnen kopen en genoeg geld en tijd over houdt om al deze spullen te zoeken en kopen en ook nog de tuin bij te houden dan heb je je shit wel goed gefixt. Go Paul Smit! Respect voor deze origineele hosschelaer.

  6. herman

    @Fred, Bijzondere aan dit pand is dat het juist in deze prachtige staat is gekomen door een particulier.
    Publieke instellingen zijn niet per definitie beter dan een ter zake kundige particulier die met veel liefde en geduld iets tot stand brengt.

  7. tjark reininga

    gebouw en inboedel lijken in ieder geval de status van cultureel erfgoed waardig, op Utrechts niveau als niet al nationaal. dan vraagt de bescherming wel de nodige aandacht, en middelen! misschien kan de Fundatie van Renswoude het CM een helpende hand bieden.

  8. Peter

    Ja, ik denk ook dat dit cultureel erfgoed zou moeten zijn. Museum bestemming, dat mensen het kunnen bezoeken met rondleiding en informatie over die tijd. Dat is toch prachtig. Uniek lijkt me dit.

  9. Aleid de Jong

    Arjan, doe iets! Voordat een of andere magnaat hier mee vandoor gaat en het voor niemand meer te zien is! Zoiets unieks achter zo’n onovalende gevel – een in tact geschiedenisboek. Behoudt dit voor onze stad!

  10. Pieter

    100 % met masegast eens

  11. Pieter

    Hier moet snel ingegrepen worden om het huis en inboedel te preserveren.
    Voor je weet het wordt de hele handel “gemoderniseerd” in de stijl zoals door Bromsnor aangegeven, en is het voor eeuwig verloren.

  12. Rinke Doornekamp

    Ik ben het helemaal eens met met de meeste vorige reacties, dit unieke huis moet behouden blijven als cultureel erfgoed. Centraal Museum bezit ook het Rieveldhuis dan zouden ze dit ook moeten aankopen juist omdat het als contrast een inkijkje geeft in een Utrecht van de gegoede burger van toen. Geld is natuurlijk het probleem. Misschien zijn er ook nu nog gegoede inwoners die iets kunnen missen voor de goede zaak.

  13. W

    Prachtig!
    Cultureel erfgoed, iets voor Centraal Museum.
    Een dependance er van maken zoals het Rietveld-Schreuderhuis,

  14. Scherpschutter

    Het is maar te hopen dat dit pand uit (semi)overheidshanden blijft. Een zorgvuldig geselecteerde nieuwe private eigenaa zal het pand met evenveel liefde en geld zal blijven verwennen als de vorige. Een labour of love dit….

  15. Albert Joachimsthal

    Allereerst mijn diepe bewondering voor Paul Smit, die met kennelijke liefde voor het pand daar zoveel jaren heeft gewoond en het in prachtige staat nu verlaat. Voorts ben ik van mening dat het pand aan een publieke partij verkocht moet worden, zodat het niet ooit aan de smaak en/of grillen van een particulier overgeleverd zou worden en de oorspronkelijkheid verloren zou kunnen gaan. Geld is natuurlijk maar een betrekkelijk probleem: voor een voetballer die nog niet eens helemaal droog achter de oren is en toch al wel een aardig partijtje kan presteren, wordt tegenwoordig al gauw een veelvoud betaald van wat dit uiterst bijzondere pand zal moeten gaan kosten.
    Sluit me aan bij hetgeen Massegast stelt. Centraal Museum!

  16. Balthasar Welten

    Waarom Roode Huys? was het oorspronkelijk in rode baksteen i.t.t. de buurhuizen die in bruine baksteen zijn gebouwd?
    Wie zal het zeggen, Joost mag het weten

  17. Antoine

    Erg mooi hoor, voor de liefhebber. Laat het hele interieur naar een museum gaan, en de woning mooi en met beleid moderniseren. Dat lijkt me een stuk prettiger wonen. En wie alles voor eeuwig wil laten vastleggen door het ongeroerd te laten, klaag niet over de tekorten aan woonruimte in een binnestad. Je kan prima het mooie van weleer actualiseren en moderniseren met respect voor de historische waarde.

  18. S

    Een juweel. Het is zeker te hopen dat dit prachtige pand behouden blijft en gevrijwaard van gips en staal. Maar ik hou mijn hart vast. Kijk naar wat resteert van het schitterende Oudaen met haar unieke kroonluchters, bar, schilderijen en meubilair – inclusief de prachtige oude kloostertafel.
    Er is niets meer van over, het is allemaal vervangen voor plastic zooi. Niet om aan te zien.

  19. Katja

    Prachtig, houden zo ! En laat rondleidingen toe. In Dordrecht staat ook zon pand, echt geweldig.

  20. Cico

    Ik hoop niet dat deze schitterende villa dezelfde kant opgaat als die villa aan de Maliebaan waar de Kunstuitleen ooit in zat. Dat pand waar Arjan zich ooit (tevergeefs) hard voor maakte.

  21. Evie

    Ik kwam deze man laatst tegen in de stad en toen vertelde hij dat hij zijn woning in de stad ging verkopen. Ik had al zo’n vermoeden dat het mooi zou zijn, maar dit is echt wel fantastisch. Zou erg zonde zijn als het zou veranderen inderdaad.. Heeft hij daar zelf ook een hand in? Ik kan me niet voorstellen dat het hem zelf niet zou uitmaken wat ermee gedaan wordt.

  22. Vera

    Vanavond, 8 januari 2020, mocht ik het huis van Paul Smits uit Utrecht bewonderen bij ‘Binnenstebuiten’. Met open mond heb ik aanschouwd, en geluisterd. Prachtig oeuvre mijnheer Smits! Chapeau. Bewondering, wat een passie en predisie! Fijn dat ‘zulke mensen’ nog steeds in levende lijve aanwezig zijn; het goede behouden in en met haar eigen geschiedenis.
    Proficiat, en heel veel wijsheid in de (nabije) toekomst. Vriendelijke groet, Vera

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).