Universitair docent Utrecht reageert op Facebook: ‘Volkert, waar ben je?’ | De Utrechtse Internet Courant Universitair docent Utrecht reageert op Facebook: ‘Volkert, waar ben je?’ | De Utrechtse Internet Courant

Universitair docent Utrecht reageert op Facebook: ‘Volkert, waar ben je?’

Universitair docent Utrecht reageert op Facebook: ‘Volkert, waar ben je?’
Foto: Archief DUIC
Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet, plaatste een docent van de Universiteit Utrecht gisteren op Facebook: “Volkert, waar ben je.” Dit meldt RTV Utrecht. Het bericht is een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet, plaatste een docent van de Universiteit Utrecht gisteren op Facebook: “Volkert, waar ben je.” Dit meldt RTV Utrecht. Het bericht is een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

Het bericht is inmiddels verwijderd en de betreffende docent betuigt spijt via Facebook. Hij laat weten: “In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik gisterenavond een opmerking geplaatst op Facebook die ik uiteraard niet letterlijk zo bedoeld heb. Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.”

De Universiteit Utrecht laat via Twitter weten: “Wij vinden dit een verwerpelijke opmerking waar de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand van neemt. Wij gaan in gesprek met de betreffende medewerker.”

Er werd op Facebook fel gereageerd op het bericht. Inmiddels heeft de universitair docent zijn profiel verwijderd.

34 Reacties

Reageren
 1. cas

  Dit bewijst maar weer de teloorgang van onze universiteiten. Helaas vinden ze daar tegenwoordig politiek bedrijven belangrijker dan na te denken over het verbeteren van het onderwijs. Iets onderbouwen met feiten en cijfers mag alleen als het links georiënteerd is en bijdraagt aan het “imago”. Naar mijn weten was de wetenschap altijd los van politieke invloed en neutraal in onderzoek en uitkomst. Helaas is dat tegenwoordig verleden tijd en daarmee ook het aanzien en niveau van het WO.

 2. Theo

  Hij heeft het niet letterlijk bedoeld, is nu het verweer.
  Maar wat bedoelde hij dan wel?

 3. JdV

  Ontslaan. Heel simpel. Volledig ongeschikt als docent, behalve wellicht op het Haga. Oproepen om gekozen politci te vermoorden past helemaal in het linkse wereldbeeld. Tenslotte gaat het in Noord Korea, Venezuela en China niet anders. Het linkse fascisme neemt steeds bedreigender vormen aan.

 4. H.

  Soms zijn excuses niet voldoende. Dit is simpelweg oproepen tot geweld in de ergste vorm. Het leed is dus al geleden. In het huidige (politieke) klimaat is het té gevaarlijk dit soort uitspraken te doen. Ik weet dat enkele mensen aangifte gaan doen wegens deze uitspraak: zij voelen zich als FvD’er bedreigd. En dat is niet zo vreemd, gezien ook alle stront die zij over zich heen krijgen in de media. Bizar.

 5. Katja

  Eerst kijken wat je geschreven hebt, en tot tien tellen.

 6. Berk

  @cas kan je je mening ook maar enigszins onderbouwen met feiten? Waar baseer je dit op? Of praat je wellicht Thierry Baudet na die deze mening ook toegedaan is, maar zoals wel meer van zijn standpunten nooit onderbouwt met feiten.

 7. Joe

  @ H.

  Dat geldt evengoed voor alle bedreigingen en bagger die critici van Forum over zich heen krijgen door aanhangers van Forum. Maar kennelijk is 1 voorbeeld van een walgelijk iemand voldoende om weer mega-veel media-aandacht te krijgen.

 8. cas

  @ Berk, alleen al dat diversiteitsverhaaltje van een tijd terug zegt al genoeg.

 9. Scherpschutter

  Volstrekt onacceptabel dat nota bene een leraar indirect oproept tot een politieke moord. Excuses voldoen in geen geval, en deze man dient simpelweg niet alleen op staande voet ontslagen te worden, maar ook tot in lengte van dagen toegang tot welke school dan ook geweigerd te worden. Je zou toch zo’n gek hebben die les geeft aan je kinderen zeg…

  Dit is dus PRECIES waar dhr Baudet aan refereerde in zijn overwinningsspeech, toen hij sprak dat maatschappij van binnenuit kapot wordt gemaakt, o.a. door onze universiteiten. How right he is…

 10. pieter

  tot 10 tellen voordat je iets schrijft…ik heb het zo niet bedoeld..jaja bang voor zijn baantje…hoe kun je oproepen naar zo,n verschrikkelijke meedogenloze moordenaar als v d gaag !!!!

 11. bee

  die docent mag zijn eigen mening hebben maar om dat op zo”n manier kenbaar te maken vind ik dat je geen moreel besef bezit.
  hij kon er van uitgaan toen hij dit schreef dat er reacties op zouden komen.
  ik ben benieuwd of hij ook ontslagen word net als die leraar die wat over mohamed
  had gezegd.
  links kan niet zonder agressie blijkt maar weer.

 12. Harry

  Oeps…een accidommicus die zich zorgen maakt over zijn baantje. Dom dom dom

  En voor de planeetreddertjes hier. VVD en CDA zien af van klimaatakkoord.
  Helaas pindakaas.

 13. bee

  @ Berk
  ik vind dat de reactie van @cas al onderbouwde feiten genoeg aangeeft .
  zal je niet eerst even reageren op wat die docent allemaal zegt of is dat in jouw ogen normaal?

 14. Piet Creutzberg

  Wat een schandalige handelwijze van deze medewerker.
  De wond van Fortuyn ligt weer open en ik hoop dat Justitie hier werk van maakt.
  Mogelijk ga ik aangifte doen

 15. Martin

  Je mag ook niks meer zeggen tegenwoordig 😉

 16. JdV

  Goed om te zien dat de UU een gesprek gaat voeren met deze docent. Dan weet de volgende docent die het niet zo meende toen hij Mohammed een pedofiel noemt dat het ook wel met een sisser afloopt. Gelijke monniken gelijke kappen, toch ,UU?

 17. Boes

  @ Harry

  Zijn de VVD en het CDA weer bang voor kiezertjes op rechts (terwijl ze al vrij rechts beleid voeren); ach, de geschiedenis herhaalt zich weer eens.

  Overigens heb je alle shit waar de FvD kiezers zo boos over zijn te danken aan deze partijen of in ieder geval 1 van de 2, want ze bepalen al decennia het beleid in Nederland, het CDA en de VVD dus. De meeste problemen zijn een probleem van hun Neo-Liberale koers en als je het stemgedrag in de kamer bekijkt stemt het FvD zo goed als altijd mee met deze partijen. Dus……

 18. Joe

  @ Bee, jij leest de reacties al jaren niet die zogenaamd links over zich heen krijgt van de FvD aanhangers (in de reactievelden van verschillende sociale media)? Je wil niet weten welke bagger daar verkondigt wordt en met welke (doods)-bedreigingen zogenaamd links over zich heen krijgt. Kennelijk niet dus.

 19. Bert

  Dus een docent wordt per direct geschorst, wegens de opmerking dat mohammed in deze tijd zou worden aangeduid als een pedo, Wilders wordt al 5 jaar vervolgd wegens de vraag: “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”

  En deze docent (Filosofie notabene) roept op tot moord, maar komt er vanaf met een tik op de vingers? Het is weer duidelijk hoe de hazen lopen.

 20. JdV

  Gelukkig is er nu een petitie gestart voor het intslag van deze docent. Ook liggen er inmiddels diverse aangiftes bij de politie. Nu nog even wat voorgedrukte aangifteformulieten maken want dat schijnt standaard te zijn als iemand iets vermeend kwetsends zegt.

 21. Gajes

  Zeer kwalijke opmerking, kan natuurlijk niet. Helaas is de reactie ook koren op de molen voor de slachtofferrol van FvD’ers: ‘de hele universiteit is tegen ons’! Nee mensen, dit is 1 pannenkoek die het ergens roept in eigen naam, en de UU neemt meteen afstand.

  Eng hoe, in navolging van Trump, de FvD alles aangrijpt om de feitelijke basis van onze samenleving (kritische media, wetenschap, onderwijs) te ondermijnen. Straks gaat de aanhang nog geloven dat de aarde plat is, zodra Thierry dat zou claimen

 22. Bill

  Absurd dat een univerditair docent (binnen dd arabische leer, yoeval?) dit roept… En dat tevens daags na de schietpartij in de tram, wat een idioot…

 23. Gerben

  Ach, absurd, iedereen roept wel eens wat. Maar niet slim om zoiets ih openbaar te doen.
  Eerlijk gezegd roep ik “onder vrienden
  “ ook weleens iets, zoals deze man. Hoeft niet meteen te betekenen dat ik oproep tot moord, soort cynisme en die persoon iets aan wil doen, no way. laten we wel goed bedenken dat wat wat Geert/Thierry uiten ook niet echt kies is. Is toch ook geen oproep tot geweld.

 24. Joe

  @ JdV

  Volwassen dat jij je hiermee bemoeit…

  Lijkt me een zaak van de uni tegen deze ene persoon. En waartegen wil je precies aangifte doen dan? Is dit een bedreiging? Dacht het niet. Volgens mij valt dit zelfs nog prima onder de vrijheid van meningsuiting; walgelijk, dat is het wel. Forum (FvD)- aanhangers roepen overigens vele ergere dingen over mensen die kritiek durven uiten op Thierry. Thierry zelf houdt zo’n beetje alle onderwijzers, kunstenaars, wetenschappers overal verantwoordelijk voor. Hoe erg is dat dan?

  Overigens is deze docent geheel terecht ontslagen door de uni en ik denk niet dat een petitie (wat is dat toch met die petities?) daar enig effect op heeft gehad, want ik zou hem ook zonder ontslagen hebben. Met je aangiftes kan je het schudden. Als er al iemand aangifte moet doen dan is het Thierry zelf wel of ben je zo idolaat van hem dat je denkt dat jij dit soort dingen moet opknappen voor de grote leider (brrrr).

 25. Swiebertje

  @Berk Dit artikel geeft een mooi inkijkje in de politiek correctheid die heerst op de UU: https://dub.uu.nl/nl/nieuws/rechtse-uu-studenten-universiteit-broedplaats-voor-links-kuddegedrag

 26. Leen

  Dat er iets niet helemaal goed gaat in Nederland is wel duidelijk aan het stemgedrag. Het helpt natuurlijk niet als de linkse grachtengordel elite meteen hun moraliserende mening rond twittert, terwijl ze ruim boven de Balkendennorm via onze belastincenten door het linkse NPO of het cultuurpotje schandalig worden uitbetaald. Buiten het uitvergroten en uitmelken van over het algemeen linkse kranten van opmerkingen van FdB. Nu ook nog een leraar met zijn opmerking over een moordenaar en het demoniseren is weer begonnnen.

  Hebben we met de moord door links op Fortuin dan helemaal niets geleerd? We leven in een democratie en zowel links als rechts mag gewoon zijn mening geven. Uiteindelijk moeten we er samen uitkomen. Maar met dit soort gasten als die leraar en o.a. een Freek de Jonge en de rest van die zakkenvullende linkse grachtenelite/ media en TV , blijft de samenleving gepolariseerd.

 27. JdV

  @joe: wat een hoop onjuiste feiten in uw epistel. Ten eerste is de docent niet ontslagen. Nog lang niet. Ten tweede overweegt de familie van Pim Fortuyn aangifte te doen, niet Baudet. Wat betreft de vvmu, op dit moment loopt er nog steeds een proces tegen de Minder Minder Minder uitspraken van Geert Wilders. In mijn ogen en die van velen met mij aaanzienlijk minder schokkend, maar voor het OM toch reden om vervolging in te stellen. Een medewerker van ern door publiek geld betaalde instelling die oproept tot het vermoorden van een democratisch verkozen politicus wordt door de linkse mediamaffia afgedaan als grapje? De wet is klaarblijkelijk niet gelijk voor iedereen, en u vind dat prima zo te zien. Maar dat was te verwachten. Groen links heeft aanzienlijk gewonnen. Hoe was de reactie geweest als deze docent zou hebben gezegd Anders Breivik waar ben je, als reactie op die winst? De wereld was te klein en de boze linksmensen waren met fakkels en hooivorken opgetrokken om hem te lynchen.

 28. bee

  @joe
  ik weet niet wat jij op die site”s aan het doen bent maar ik kom daar niet.
  ik weet wel dat als links niet zijn zin krijgt of dat er een persoon is die tegen hun plannen is ,dat links het niet schuwt om fysiek geweld te gebruiken en eigendommen onder te kladden .
  demonstraties van rechts koste wat kost te dwarsbomen terwijl ze zeggen dat iedereen gelijke rechten heeft.
  dat is nou precies het tegenovergestelde van elkaar.
  de doodsbedreigingen van links mag je niet onderschatten,lees fortuyn.
  rechts heeft geen moord op zijn geweten links wel.

 29. joe

  @ bee

  Lees je reactie eens. Dit kan ik als het regelrecht demnoniseren van mijn reactie en van het hele linker politieke spectrum. Je doet wat je anderen verwijt. I rest my case.

  Ik lees via facebook reacties op artikelen van kranten in Nederland. 85 % van de haat en laster in de reactievelden bij de grote landelijke kranten en dagbladen komt op dit moment van aanhangers van FvD. Qua taalkgebruik, qua onfatsoen, qua bedreigingen.

  @ JdV

  Ik kom nog wel wat ergere reacties tegen van mensen met een rechts gedachtegoed dan “Anders Berivik, waar ben je”. Iedereen komt e tegen, als je nuchter bent en dat eerlijk durft toe te geven.

  Grappig dat de linkse boosmensen en deugmensen eigenlijk helemaal niet zo dominant aanwezig zijn in onze samenleving, maar het wel de hele tijd, al jaren, zo geframed wordt. Waarom zou dat zijn denk je?

  Rechts is de dominante politieke stroming sinds de jaren tachtig in Nederland. Het paarse kabinet voerde namelijk een neo-liberale koers, omdat de PvdA zijn, lees: socialistische, ideologische veren had afgeschud. Het was met de VVD en de VVD-ligt (d’66) dus een rechts-liberale koers die er gevoerd werd. Welvaart boven welstand. Buiten paars hebben we vooral door het CDA en de VVD gedomineerde regeringen gekend. Rechts conservatieve partijen in Nederland. Je kan niet, door simpelweg alles en iedereen maar links te noemen, zo de boel framen. We hebben niet voor niets definities om zaken te orden. Zoals links en rechts. Daar horen bepaalde kenmerken bij. Je kan niet zomaaar wat roepen.

  Fortuin is overigens vermoord door een lone-wolf, waar vanuit alle linkse partijen destijds met afschuw over gereageerd is. Net doen alsof dat niet is, is framen en juist het demoniseren van links.

  Je kan heel erg vanuit aannames over de 1 of de ander reageren of ingaan wat iemand echt zegt. Bepaalde media gaan in op wat Baudet zelf zegt en roept, zijn daar kritisch op. Dat is iets compleet anders dan haatzaaien en het demoniseren van een hele politieke vleugel die uit zeer veel partijen en bewegingen bestaat, die nogal van elkaar verschillen. In de officiële kaders van deze partijen en bewegingen zul je niet snel iemand aantreffen die het ok vind om anderen met de dood te bedreigen en dat geldt voor een groot deel van de aanhangers. Dat zijn wel degelijk feiten.

 30. Piet Hutjens

  @ Leen

  In het hoofdbestuur van de NPO zitten al een aantal jaren prominente VVD-leden, maar dat is je vast even ontgaan. Sander Dekker, VVD, was als prominent VVD’er tijdens het vorige kabinet verantwoordelijk voor de NPO.

  De NPO, telt met Wakker Nederland, Powned omroepen die expres een rechts geluid laten horen. Met AVRO-TROS een omroep die het VVD geluid representeert. Verder hebben we de EO en de NCRV die christelijk conservatief zijn (nog steeds niet links) en is de KRO katholiek-midden. De NTR en de NOS zijn politiek- neutrale omroepen. De NTR wordt zelfs gerund door Römer, een vrij commercieel type en absoluut niet links te noemen. Dan hebben we BNN-VARA, waarbij de BNN vleugel niet echt een politieke kleur heeft, of heeft gehad. Als je daar al een label zou moeten plakken, dan is dat vanuit de Veronica roots een liberaal label. De VARA, past erg bij de moderne PvdA en de is al lang niet meer echt links te noemen, dus ik denk dat je eerder aan een soort middenpartji-achtig iets moet denken. Niet voor niets schuiven bij DWDD steeds meer D’66’ers aan. D’66 is nog steeds aan afsplitsing van de VVD.

  De VPRO is in sommige opzcihten, qua maatschappijkritiek nog het meest links dan, maar in andere n opzichten kunnen ze juist ook als het politieke midden, of soms zelf economisch gezien wat meer naar rechts gepositioneerd worden.

  Dit waren de belangrijkste spelers bij de NPO, over de kleine taakomroepen ga ik het niet hebben, want de naam zegt het al, die hebben een taak en geen leden (net zoals de grote NOS en NTR).

  Waar dat beeld van die linkse NPO vandaan komt, ik weet het niet. Wat ik wel weet: door kritiek steevast als links te bestempelen is het een makkelijke manier om je critici monddood te maken. Dat kennen we dan juist uit de wat meer dictatoriale regimes wereldwijd.

 31. Leen

  Piet Huitjens.
  Je maakt er een geweldig verhaal van. Mijn dank daarvoor. Het feit blijft dat de eerste 5 grootverdieners een aantal maal de Balkendenorm via allerlei constructies in hun zak steken niet toevalig van de VARA zijn. Als jij dat geen moraliserende linkse elite meer vindt, heeft een discussie weinig zin.

 32. Piet Hutjens

  @ Leen

  Dat is dus precies de reden waarom de VARA al lang niet meer links is.

  Ik denk zelfs dat een hoop mensen die voor de VARA werken al lang niet meer links zijn; ze stemmen waarschijnlijk D’66 of zelfs VVD, zoals veel mensen op het mediapark eigenlijk VVD stemmen; dat is een publiek geheim. Ze betalen trouwens wel 52% belasting. Dus over dat hoge inkomen komt juist weer een hoop geld, meer dan de helft, terug de staatskas in. Bij een lager loon was er door de staat minder “terugverdiend”.

  Overigens: Paul de Leeuw zit bij de commerciëlen tegenwoordig.

 33. Klazien

  @ Leen

  Een geweldig verhaal van Piet, maar wel gewoon de waarheid. Dit in tegenstelling tot wat bepaalde politici je doen willen laten geloven.

  Wat Piet zegt zijn checkbare/ verifieerbare feiten. Hij werkt er hoogstwaarschijnlijk zelf.

 34. bee

  @ joe
  hoe en waar demoniseer ik jouw reactie dan?
  ik noem alleen een paar feiten en dat is dat links geweld gebruikt en slechte verliezers zijn.
  en dat was mijn case.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).