Universiteit en Hogeschool Utrecht roepen studenten op bangalijst te verwijderen Universiteit en Hogeschool Utrecht roepen studenten op bangalijst te verwijderen

Universiteit en Hogeschool Utrecht roepen studenten op bangalijst te verwijderen

Universiteit en Hogeschool Utrecht roepen studenten op bangalijst te verwijderen
Zowel de Universiteit Utrecht (UU) als de Hogeschool Utrecht (HU) roepen op om de zogenoemde grietenpresentatie, oftewel de bangalijst, te verwijderen. Alle studenten van beide instellingen hebben dit ‘dringende verzoek’ via de mail ontvangen.

Zowel de Universiteit Utrecht (UU) als de Hogeschool Utrecht (HU) roepen op om de zogenoemde grietenpresentatie, oftewel de bangalijst, te verwijderen. Alle studenten van beide instellingen hebben dit ‘dringende verzoek’ via de mail ontvangen.

Vorige maand ontstond er veel ophef door een document van 32 pagina’s met de titel Grietenpresentatie jaartje 23′. De presentatie bevat tientallen pagina’s over vrouwelijke studenten met beledigende en seksueel aanstootgevende teksten geschreven. Er is ook een apart hoofdstuk waarin vrouwen worden genoemd die juist niet ‘in de smaak vallen’. Er staan foto’s, adressen en telefoonnummers in.

Deze bangalijst deed veel stof opwaaien. De makers, allemaal lid van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), zijn inmiddels voor een periode van 1,5 jaar geschorst. Daarnaast zijn zij ook verdachten in een onderzoek van het Openbaar Ministerie en zijn er sancties opgelegd aan de studentenvereniging.

Verzoek

De lijst waart nog steeds rond. Er zijn speciale groepen opgericht op Telegram met honderden leden waarin bangalijsten uit Utrecht gedeeld worden.

Verschillende slachtoffers hebben via de colleges van bestuur van de HU en UU gevraagd om hun oproep om de lijst te verwijderen te delen. “Wij vinden het vanzelfsprekend dat we aan die vraag gehoor geven. Deze situatie vraagt om een sterk signaal dat wij dit gedrag niet accepteren, daarom hebben we besloten om aanvullend op onze eerdere berichten en sancties richting USC de uitzonderlijke stap te nemen om alle studenten te mailen”.

In de mail die de studenten van beide onderwijsinstellingen hebben ontvangen is onder meer het volgende te lezen: “We doen een beroep op jullie om anderen die de lijst(en) hebben, hierop aan te spreken. Hoewel het leed dat de studenten is aangedaan onomkeerbaar is, willen we als onderwijsinstellingen op deze manier bijdragen aan het gevoel van veiligheid van de getroffen studenten.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Lisa

  Misschien zouden hogeschool en universiteit eens echt stappen kunnen ondernemen en de financiering van het corps definitief stil leggen (en bestuursfunctiesubsidies voor eens en altijd stop zetten), precies zoals ze beloofd hadden te doen bij het één na en twee na laatste incident.

  Iedere keer spreekt men grote woorden uit (hogeschool en uni), maar er verandert niks. Stilzwijgend, buiten de pers om, wordt de financiering iedere keer weer hervat en verlengd tot weer het volgende incident.

  Waarom die subsidies eigenlijk nodig zijn is mij een raadsel, het corps kent zeer kapitaalkrachtige ex leden die de boel prima kunnen financieren.

  Wat uni en hogeschool ook kunnen doen is bij sollicitaties eens niet meer standaard ex corpsleden in bestuur en directie voortrekken.

  Verder begrijp ik niet zo goed waarom hogeschool en uni geen (juridische) stappen kunnen ondernemen tegen studenten die de bangalijst gemaakt en verspreid hebben. Dit is hoogstwaarschijnlijk tijdens studietijd (lestijd/ zelfstudietijd) gedaan, misschien wel vanuit de UB en vanaf het wifi op de Uithof en mensen die dus bestuurssubisidie van de uni en hogeschool kregen hebben het maken van die lijst en het het doorsturen van de powerpoint oogluikend toegestaan. De uni en hogeschool zijn dus wel degelijk indirect betrokken.

 2. Moniek

  @Lisa
  Inderdaad, waarom zouden onderwijsinstellingen een vereniging moeten subsidiëren waarvan de leden studeren bij die onderwijsinstelling? Die dingen staan volstrekt los van elkaar. Je bent als student nl. totaal vrij om al dan niet lid te worden van een studentenvereniging. Subsidie is dus eenzijdig. Volledig loskoppelen, en ook geen faciliteiten bieden aan bestuursleden van zo’n vereniging!
  Verder vind ik de bovenvermelde oproep rijkelijk laat en erg slap. Een dringend verzoek zou beter als een keiharde eis kunnen worden gebracht.

 3. Rossi

  Als de lijst eenmaal op het internet is beland blijft hij daar bestaan en krijg je hem nooit meer weg. De oproep van UU en HU lijkt gezien dit feit een wassen neus.

 4. N.

  Inderdaad, de universiteit kan waarschijnlijk de subsidies geheel stopzetten zonder dat het USC ophoudt te bestaan. Het zal er wel voor zorgen dat de drempel om bestuurswerk te verrichten voor zo’n vereniging hoger wordt voor minder kapitaalkrachtige studenten.

  (Bij het nut van bestuurswerk voor een studentenvereniging zullen Moniek en Nina wel weer vraagtekens zetten, maar iedereen met wat hersencellen kan bedenken dat de bedrijfsvoering van zo’n sociëteit, het organiseren van een enorme hoeveelheid activiteiten en het onderhouden van contact met leden, reünisten, gemeente, universiteit, etc. ontzettend leerzaam is als je 20-22 jaar bent.)

  Wat het USC wel echt pijn doet, is het verbreken van de banden (niet meer aanwezig mogen zijn bij opening academisch jaar, etc). Wat de UU echter goed doorheeft, is dat je domme/onbezonnen acties nooit helemaal gaat uitbannen in een groep van circa duizend 18-23jarigen; net zoals je verstuikte enkels nooit 100% gaat voorkomen als je met 1000 man op een sportkamp gaat. Waar het de UU (denk ik) om gaat, is dat dit soort ellende serieus wordt genomen binnen de vereniging. Het inzetten op het totaal verbreken van alle banden is het kind met het badwater weggooien.

  Om dus teleurstelling te voorkomen bij degenen die bloed ruiken hierboven: zeer waarschijnlijk gaat de UU de banden met het USC niet totaal verbreken. Het is daarvoor simpelweg een te doorsnee, goedlopende vereniging (tenminste, in de werkelijkheid; bezien door het media-filter is het natuurlijk een SChAndAalMaChiNE!!). De UU zal de boel zeker aangrijpen om in te zetten op sociale veiligheid binnen de universiteit; en meer specifiek binnen het verenigingsleven. Aan de reactie van het USC te zien hebben ze redelijk goed door wat de rol van de vereniging als geheel daarin kan/moet zijn (collectief leren van fouten, bespreekbaar maken van ongezonde groepsdynamiek binnen individuele studentenhuizen, bredere discussie over groepsdruk).

 5. Moniek

  @N.
  Er zal ongetwijfeld veel en nuttig werk gaan zitten in een bestuursfunctie voor een studentenvereniging. Anders houd je een vereniging niet in stand. Echter ik betoog nu juist dat een onderwijsinstelling en een vereniging twee zaken zijn die volstrekt los van elkaar zouden moeten staan. Waarom zou de universiteit dus zulke bestuursfuncties moeten ondersteunen? Waarom zouden de betreffende studenten langer moeten kunnen studeren, op kosten van de belastingbetaler ook nog? Meten met twee maten.

 6. Lisa

  En daar is N weer, @N

  Beetje meebewegen met maatschappelijk onvrede over elitair gedrag binnen elitaire clubjes, die altijd maar weer voorgetrokken worden en met veel meer wegkomen, qua wangedrag, dan eenieder ander in Nederland, so far “privilege”.

  Maar eigenlijk dus gewoon de boel zo willen houden, zoals hij nu is. Niks veranderen. Lekker doorgaan met het voortrekken van ( toekomstige) elitekindjes.

 7. N.

  @ Lisa

  Volgens mij komen ze er juist niet mee weg, gezien de betrokkenheid van het OM.

  Op welke manier wordt het USC ‘voorgetrokken’?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).