Universiteit past percentage in rapport aan: ‘We betreuren de indruk iets te willen verbergen’ | De Utrechtse Internet Courant Universiteit past percentage in rapport aan: ‘We betreuren de indruk iets te willen verbergen’ | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit past percentage in rapport aan: ‘We betreuren de indruk iets te willen verbergen’

Universiteit past percentage in rapport aan: ‘We betreuren de indruk iets te willen verbergen’
Foto: Archief DUIC
Een medewerker van de Universiteit Utrecht heeft na kritiek op een cijfer in het rapport over diversiteit de passage snel aangepast. “Het geeft de indruk dat we iets willen verbergen, en het zorgt voor verwarring. We betreuren dit en hebben het hersteld.”

Een medewerker van de Universiteit Utrecht heeft na kritiek op een cijfer in het rapport over diversiteit de passage snel aangepast. “Het geeft de indruk dat we iets willen verbergen, en het zorgt voor verwarring. We betreuren dit en hebben het hersteld.”

Een projectplan van de Universiteit Utrecht (UU) om de diversiteit op de instelling te vergroten is sinds woensdag onderwerp van gesprek. Een artikel van de Telegraaf leidde tot kritiek op de instelling waarop de UU vervolgens reageerde dat het verhaal van de krant de kern mist van de aanpak. DUIC schreef woensdag over wat er precies in het rapport staat en dat is hier te lezen.

Josse de Voogd, sociaal geograaf en publicist, wees bij het AD op een foutief gebruikt percentage in het rapport. Het gaat om het percentage van vwo-leerlingen van allochtone afkomst. Dat zou 20% zijn, maar dat is volgens De Voogd 10%. Ook de universiteit erkent dat de cijfers niet kloppen. “Het percentage studenten met een niet-westerse achtergrond aan de UU is circa 10 procent. De andere percentages hebben betrekking op leerlingen met een migratie-achtergrond (westers en niet-westers). Het vergt nader onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over exacte cijfers aan de UU (en in hoeverre hierbij bijvoorbeeld ook internationale studenten zijn meegerekend).”

Na de uitspraken van De Voogd verwijderde een medewerker van de universiteit het cijfer uit het rapport en van de website. De UU meldt nu dat het geen goede actie was: “Een medewerker heeft de passage in het rapport geschrapt. Dat was met de goede bedoelingen (geen foutieve informatie verspreiden), maar natuurlijk was dat niet goed. Het geeft de indruk dat we iets willen verbergen, en het zorgt voor verwarring.”

De universiteit stelt het te betreuren en heeft het originele rapport hersteld. “Natuurlijk gaan we de cijfers beter onderzoeken en zal over de cijfers ook in de Universiteitsraad gesproken worden.”

Er zijn voorlopig geen consequenties voor het project ‘diversere instroom’. Woensdag bleek ook dat de VVD om opheldering vroeg bij ministeries over diversiteitsplannen UU.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. cas

    Hoe kan een het dat de mensen hun huiswerk niet goed hebben gedaan of dingen hebben weggelaten? Heel simpel, ze zijn begonnen met de uitkomst in gedachten en door trots of angst voor falen moest het rapport hun uitkomst (schrijvers) ondersteunen… En als het niet voldoet moet er maar worden ingegrepen… Dat dit in de politiek speelt wisten we al, maar dat het binnen de wetenschap gebeurd is natuurlijk heel zorgwekkend en zelfs gevaarlijk.

  2. Koel hoofd

    @cas dat is tegenwoordig overal schering en inslag. Wetenschappelijk onderzoek in de sociale sector wordt gebruikt er ondersteuning van beweringen. Nietzsche zei ooit al: feiten bestaan niet alleen interpretaties. En soms gaat dat opvallend mis en moet er gecorrigeerd worden. .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).