Universiteit Utrecht al tien jaar beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht al tien jaar beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht al tien jaar beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

Universiteit Utrecht al tien jaar beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

De Universiteit Utrecht is ook dit jaar weer de beste researchuniversiteit van Nederland. Dat meldt de UU in een bericht op haar website naar aanleiding van de jaarlijkse prestigieuze ‘Academic Ranking of World Universities’ van de Universiteit van Shanghai die gisteren werd gepubliceerd. Sinds het begin van de ARWU-ranking in 2003, staat de Universiteit Utrecht in Nederland ieder jaar bovenaan. 

De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De UU scoort vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië. De UU staat dit jaar in Europa op een gedeelde 12e plaats, en wereldwijd op een gedeelde 53e plaats.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).