Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht schorten subsidie studentenvereniging UVSV op | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht schorten subsidie studentenvereniging UVSV op | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht schorten subsidie studentenvereniging UVSV op

Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht schorten subsidie studentenvereniging UVSV op
Archieffoto Drift
De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht hebben gezamenlijk besloten om de subsidie en bestuursbeurzen van de Utrechtse studentenvereniging UVSV met onmiddellijke ingang op te schorten.

De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht hebben gezamenlijk besloten om de subsidie en bestuursbeurzen van de Utrechtse studentenvereniging UVSV met onmiddellijke ingang op te schorten.

Het UVSV-bestuur is voorlopig ook niet welkom bij academische plechtigheden. Dit naar aanleiding van incidenten tijdens de introductieperiode die zijn gemeld door het tv-programma Rambam. Rambam liet iemand undercover meelopen tijdens de kennismakingstijd.

Op beelden die door Rambam aan de rector van de Universiteit Utrecht en aan de voorzitter van de Adviescommissie Introductietijd Utrecht (AIU) vertoond zijn, is onder andere te zien hoe iemand wordt gevoerd met een lepel. Ook stelt een aspirant lid dat astmamedicijnen zijn afgepakt en geeft een meisje aan dat zij bespuugd is. “De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen”, zegt rector Bert van der Zwaan. “Maar de beelden geven wel een heel naar beeld van de introductie.”

UVSV heeft aangegeven geschrokken te zijn van de beelden en een grondig onderzoek te gaan instellen. Van der Zwaan: “Op basis van de uitkomst van dat onderzoek, de acties die genomen worden, een verbeterplan, en waargenomen verbeteringen, gaan we weer in gesprek en herstellen we de verhouding als we de overtuiging hebben dat alles op orde is.”

Gedragscode

Utrecht kent sinds 2003 een gedragscode voor gezelligheidsverenigingen, die regelmatig wordt geactualiseerd. De draaiboeken voor de introductieperiode worden vooraf gecontroleerd door de AIU. Elk jaar tekenen verenigingen de gedragscode in een bijeenkomst met de rector van universiteit en voorzitter van de hogeschool.

“Ze geven hiermee aan hun verantwoordelijkheid te begrijpen en te willen nemen voor een veilige kennismakingstijd, waarbij de gezondheid, persoonlijke integriteit en hygiëne van aspirant-leden te allen tijde gewaarborgd is”, aldus Van der Zwaan. Incidenten moeten gemeld worden aan de AIU. Deze onafhankelijke adviescommissie beoordeelt of sprake is van schending van de gedragscode en of de vereniging adequaat gereageerd heeft, bijvoorbeeld door een lid dat over de schreef is gegaan is te schorsen.

De voorzitter van de Adviescommissie heeft de beelden van Rambam bekeken en geadviseerd om de UVSV de gelegenheid te geven nader onderzoek te doen. De Universiteit en Hogeschool nemen dit advies over.

Ontgroening

Bert van der Zwaan: “De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht stimuleren dat studenten elkaar opzoeken en ook buiten de studie activiteiten ontplooien. UVSV heeft een lange traditie. Studentenverenigingen zijn voor veel studenten een gewaardeerd onderdeel van het studentenleven.” Universiteit en Hogeschool kunnen volgens de rector niet verantwoordelijk worden gesteld voor gedrag van studenten in hun vrije tijd. “We bepalen natuurlijk wel of we ermee geassocieerd willen worden en of we verenigingen financieel ondersteunen. Wij gaan uit van vertrouwen, maar bij schending van dat vertrouwen is sprake van zero tolerance. Wij willen het woord ontgroening niet horen. Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.”

De aflevering van het televisieprogramma Rambam wordt 11 januari uitgezonden.

16 Reacties

Reageren
 1. Mesje Vork

  Iemand met een lepel voeren?! Welja! Na alle ontgroeningsschandalen is dat toch wel de meest vernederende en nare vorm van mishandeling die we de laatste jaren hebben gezien.

  Ik heb zelf mijn peuter jarenlang met een lepel gevoerd, maar pas toen iemand met een verborgen camera in mijn huis kwam filmen en deze misstand aan het licht bracht, realiseerde ik me hoe vernederend zoiets voor het slachtoffer kan zijn.

 2. Von Bibsheuvels

  Als iemand praat met consumptie wil dat nog niet zeggen dat diegene ook daadwerkelijk spuugt. Lullig om mensen die geen controle hebben over hun speeksel zo te veroordelen. #fakenews

 3. Berend

  Zo schokkend klinkt het allemaal niet, eigenlijk. Zo’n ontgroening hoort toch enigszins vervelend te zijn?

 4. ed flabbergast

  @Berend
  Inderdaad, zo heb ik het ook begrepen. Voor een juiste werking van het Stockholm-syndroom is een flinke trauma-beleving door isolatie en vernedering onontbeerlijk. Dit lijkt nergens meer op!

 5. Edwin

  “De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen”

  Ben dan wel benieuwd bij welke ‘toedracht’ medicijnen van een patiënt afpakken gelegitimeerd is.

 6. Luuk Upuuk

  Misschien eerst even de uitzending afwachten, bekijken en dan pas ongefundeerd commentaar leveren?
  De uitzending van Rambam is op 11 januari te zien op NPO 3, om 21.10 uur.

 7. Hoofd Bijzaken

  Luuk: hier is iemand met een lepel gevoerd, en jij gaat dat bagatelliseren en doen alsof dat niet al erg genoeg is? Een beetje principes tonen had je gesierd, we moeten hier een grens trekken.

 8. Geenstijl@Utrecht

  Het is al langer bekend dat er onder de toekomstige elite, rare figuren zitten die sadomasochistische trekjes hebben.
  Maar ach, een lach en een plas, en het blijft zoals het was.

 9. JdV

  Zoals Groucho Marx al heeft gezegd: i refuse to become a member of a club that accepts people like me as members.
  Gewoon studeren, geen tijd verspillen aan domme clubjes. Studentenverenigingen kunnen prima worden opgeheven.

 10. Yoshua

  begrijp niet wat nou toch het werkelijke probleem is.
  De genoemde bevindingen daar kun je nu niet echt van zeggen dat er een levensgevaarlijke situatie is ontstaan.
  Mensen die zich aansluiten bij een vereniging zijn natuurlijk niet achterlijk, er is de afgelopen 50 jaar in ieder geval voldoende media aandacht geweest.
  Er zijn in het verleden mensen gestorven tijdens ontgroeningen dat is diep triest, maar rariteiten die blijven nou eenmaal bestaan wanneer er voornamelijk drank in het spel is.
  Mijn wijlen vader was zelfs trots op zijn ontgroening waarbij het hoofd werd kaalgeschoren en men fysiek geweld niet schuwde.
  Voor een buitenstaander kan dit choquerend zijn.

 11. Gerard

  Studentenverenigingen hanteren een ziek systeem van groepsdwang, vernedering en zwijgplicht. Nieuwe leden worden zo eerst slachoffer en daarna tot dader gemaakt. Misplaatste loyaliteit zorgt steeds opnieuw voor steun en bescherming van deze praktijken, zelfs tot vanuit de hoogste regionen van onze maatschappij. Zo zal ook deze UVSV-rel weer vakkundig worden geneutraliseerd. Een vereniging bestaat bij de gratie van haar (oud)leden, goed opletten dus wie dit nu weer gaat goedpraten (“de mooiste tijd van mijn leven”) en wie de zwijgplicht niet durft te doorbreken. Ze weten allemaal hoe het zit, en zijn dus allemaal medeverantwoordelijk!

 12. welstijl

  @geenstijl “Het is al langer bekend dat er onder de toekomstige elite, rare figuren zitten die sadomasochistische trekjes hebben.” Dat klinkt alsof u pleit voor een “Culturele Revolutie”, net als dat ze dit in China hebben gedaan. Maar in China zijn ze er al weer 26 jaar achter dat in ultimo schoppen tegen alles wat naar elite neigt niet helpt.

 13. Otto Nelemans

  We leven blijkbaar in een samenleving waar het zoeken naar spijkers op laag water een doel op zich is geworden. Als een redactielid van Rambam gaat infiltreren om uitwassen in de samenleving aan de kaak te stellen, dan weet ik wel betere doelen. Het is diep treurig dat iemand zo ver kan afglijden. Want als je binnen bent dan moet je ook wel wat vinden. Zo ook hier met als geweldig hoogtepunt het voeren met een lepel. Wat een topprestatie van deze schrandere Sherlock Holmes die under cover toch maar op grote misstanden is gestuit.
  Het gaat buitenstaanders helemaal niets aan wat er binnen een vereniging gebeurt. De leden zijn heel goed in staat om zelf te bepalen hoe er te ver gegaan is. Is dit niet het geval, zoals onlangs bij Vindicat, dan komt dat toch wel naar buiten. Een slachtoffer zoals het schandalig met lepel gevoerde slachtoffer, adviseer ik om na het opgelopen gevalletje PTSS gewoon niet lid te worden. Let wel ik ben tegen ontoelaatbare uitwassen, maar zoals deze Rambam zielenpiet zich manifesteert is bij de wilde spinnen af. Er zijn aardig wat bedrijven war de ARBOwet niet nageleefd wordt of waar in die zin steekjes zijn gevallen. Ga daar eens achteraan. In tijden van vele vacatures, zou ik maar eens gaan solliciteren bij een schoolkrantje.
  Het gaat niet om neutraliseren beste Gerard, het gaat om een rare vorm van jaloezie. Veel, zeer veel mensen hebben een leven lang plezier (gehad) van het lidmaatschap van een studenten vereniging. JdV hoeft daar geen oordeel over te hebben.

 14. BW

  Goed om één en ander in perspectief te plaatsen: groepsdynamiek is overal (echt overal) hetzelfde. Of je nu in een bejaardentehuis zit, bij de krakersbeweging, bij een motorclub, in het leger, of bij een studentenvereniging. Om een vergelijking te maken: momenteel loopt bij Powned een serie over No Surrender en daar zie je dat die kerels elkaar afrossen met opgerolde leren jassen. Dat is alleen nog maar het gedeelte wat men ons wil laten zien en daar steekt het voeren met een lepel natuurlijk schril bij af. Als buitenstaander sta je doorgaans raar te kijken van dergelijke inwijdingsrituelen (ik ook, mijn studententijd ligt kennelijk toch alweer lang achter me 🙂 maar de stelling dat studenten (of “de elite” zoals ik hier ook alweer heb gelezen) er nóg buitengewonere rituelen op nahoudt is gewoon niet juist. Wat overigens niet betekent dat je ze niet kritisch mag volgen, dus eerst die uitzending van Rambam maar eens afwachten.

 15. herman

  Dit blijft altijd bestaan, reden is dat de huidige bestuurders ook ooit lid zijn geweest. De vereniging stelt onderzoek in, belooft beterschap en voilà alles is zogenaamd weer goed.

  Eng wereldje, dezelfde mensen staan nu aan de top van Nederland

 16. Gerard

  Verenigingen zijn vorige eeuwse organisatiestructuren die hun beste tijd wel hebben gehad. Studentenverenigingen blinken uit in het vasthouden aan tradities die inmiddels zijn verworden tot postierlijke kunstjes. In woon al heel lang op een lokatie in de stad waar ik dat het hele jaar door van dichtbij mee mag maken. Over een paar jaar gaat de maatschappelijke en politieke steun voor dit soort klubjes met pensioen en valt het hele kaartenhuis in elkaar. Tot die tijd is het wel verstandig om die jongens en meisjes nog even goed in de gaten te houden, want nog steeds wordt tijdens de introductiedagen de suggestie gewekt dat studentenverenigingen (en hun leden) boven de wet staan en hun eigen regels maken. De officiële reactie van het UVSV bestuur waarin men zich vooral druk maakt over “de brutale wijze waarop het programma RamBam de privacy van de vereniging en haar leden heeft geschonden” spreekt boekdelen. Kan iemand die lui misschien even vertellen dat het binnenkort 2018 is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).