Universiteit Utrecht gaat Engelstalige opleiding ook in het Nederlands aanbieden om ‘internationalisering in balans te brengen’ Universiteit Utrecht gaat Engelstalige opleiding ook in het Nederlands aanbieden om ‘internationalisering in balans te brengen’

Universiteit Utrecht gaat Engelstalige opleiding ook in het Nederlands aanbieden om ‘internationalisering in balans te brengen’

Universiteit Utrecht gaat Engelstalige opleiding ook in het Nederlands aanbieden om ‘internationalisering in balans te brengen’
De Universiteit Utrecht (UU) heeft bekend gemaakt wat het gaat doen om de instroom van internationale studenten te beperken en de Nederlandse taal een stevigere rol te laten spelen in de opleidingen. Om de ‘internationalisering op de universiteit in balans te brengen’ wordt vanaf 2027 de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands aangeboden.

De Universiteit Utrecht (UU) heeft bekend gemaakt wat het gaat doen om de instroom van internationale studenten te beperken en de Nederlandse taal een stevigere rol te laten spelen in de opleidingen. Om de ‘internationalisering op de universiteit in balans te brengen’ wordt vanaf 2027 de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands aangeboden.

De UU had samen met andere universiteiten al eerder aangekondigd om de instroom van internationale studenten te willen beperken. Dit doen ze onder andere om de onderwijskwaliteit te waarborgen, de taalbarrière die internationale studenten met zich mee kunnen brengen te verkleinen en het woningtekort tegen te gaan. Hiermee worden niet alle internationale studenten geweerd van de universiteit, maar wordt het aantal verminderd.

Nederlandstalige opleidingen

Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen heeft de universiteit bekendgemaakt dat de Engelstalige bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) vanaf 2027 ook in het Nederlands zal worden aangeboden. “De Engelstalige variant van deze bachelor willen we graag behouden om de ‘international classroom’, waarin studenten van elkaars perspectieven en (internationale) docenten leren, te laten bestaan”, schrijft de UU. Daarnaast zijn er ook Nederlandse studenten die graag in het Engels studeren.

Voor andere bacheloropleidingen aan de UU hebben de maatregelen om de internationalisering tegen te gaan geen effect. De Utrechtse universiteit laat weten dat het bacheloronderwijs in principe Nederlandstalig is op de UU, op enkele opleidingen na. Deze overige bacheloropleidingen zijn volgens de UU onder andere taalopleidingen en opleidingen aan Engelstalige University College Utrecht.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Adriaan

    Tja, waarom er met Nederlands belastinggeld mensen van buiten Nederland moeten worden opgeleid, die vervolgens daarna massaal het land verlaten, is mij nooit duidelijk geworden.
    Goed dat men zaken aanpast!

  2. Realist

    De UU kiest eggs for the money 🙂

  3. Floris

    Geld zat joh. Gewoon dezelfde lessen tweemaal aanbieden. Toppers. *zucht*

  4. Helene van Hoorn

    Prima,Nederlands is onze daal.Ook inn winkels wordt geregeld Engels gesproken
    . Vervelend.Ik die daar niet aan mee!

  5. Nina

    Het kabinet wil dat 2/3 van de opleidingen in het Nederlands wordt gegeven. Dat zal wel meespelen in dit besluit, vermoed ik.

  6. Ralf

    Volstrekt onbegrijpelijk. Als je zo’n studie doet wil je toch graag dat je diploma ook internationaal nog een fundament geeft voor een leuke carrière. Dan ga je toch je opleiding niet doen in een taal zoals het “Nederlands”. Ik zie dat echt als een diskwalificatie en kan studenten die er voor kiezen hun studie in het Nederland te doen ook niet echt serieus nemen. Ik vind het verder helemaal stuitend te lezen dat men vanuit UU zo veel mogelijk bachelor opleidingen in het Nederlands aanbiedt om “internationalisering” tegen te gaan. Alsof internationalisering een enge ziekte is of zo. Ik zou het tegenovergestelde verwachten van een academische instelling. De spruitjeslucht neemt in Nederland hand over hand toe helaas. Wat een armoede! En dat een instituut als de Universiteit Utrecht daar ook nog ijverig z’n steentje aan bijdraagt is ronduit absurd.

  7. Realist

    @Ralf. Wat is er mis met een spruitjeslucht? Het is momenteel alle hens aan dek in Nederland. Ik neem studenten die voor een Nederlandstalige studie kiezen juist wel serieus. Dat zijn de studenten die voor een carrière in Nederland kiezen en Nederland dus vooruit helpen!

  8. Koel Hoofd

    @Ralf
    Spruitjeslucht?
    Je bevuilt het nest waar je uit komt.

    Vroeger moesten studenten hun wetenschappelijk argument in twee talen kunnen vertellen, als je dat niet kon had je niets op de universiteit te zoeken. Die methode heeft vele Nederlandse Nobelprijswinnaars opgeleverd.

    Het is dan ook pure intellectuele armoe om dat oude tweetalige onderwijs te schrappen voor de simpele taal van het goedkope rolkoffer massatoerisme: steenkolen Engels. Alles wat na 2002 de bul heeft gehaald is intellectueel mindervermogend dan hun voorgangers.

    Het is nog grotere armoe om Nederlandse studenten in een buitenlandse taal op te leiden door docenten die de taal niet eens goed beheersen (lopen er heel veel van rond op HBO/universiteiten), terwijl het gros na hun studie gewoon in Nederland blijft maar de Nederlandse taal van het werkveld niet eens beheerst.
    Het maakt ze arbeidsongeschikt.

    Overigens, sinds 2002 zijn alle geaccrediteerde Nederlandse HBO en WO opleidingen internationaal erkend. Het gaat namelijk om de studiestof en niet om de taal waarin het wordt gedoceerd.
    UU weet dat ook al sinds 1996, ze hebben namelijk proactief meegewerkt aan die internationale erkenning door de EU.
    Overgaan op het Engels is sinds 2010 voor het hogeronderwijs een ordinair verdienmodel omdat het buitenlandse studenten aantrekt en het onderwijs een lump sum regeling kent. Dat betekend massa is kassa en maakt die ‘ivoren toren’ net zo ordinair als die plastic fantastic Peter Gillis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).