Universiteit Utrecht gaat in gesprek met verenigingen | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht gaat in gesprek met verenigingen | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht gaat in gesprek met verenigingen

Universiteit Utrecht gaat in gesprek met verenigingen
Bron: Archief DUIC
De Universiteit Utrecht gaat in gesprek met alle verenigingen over de ‘gewenste cultuur’. Dit na incidenten bij twee verenigingen gelieerd aan de UU: studentenvereniging UVSV en studievereniging UAV.

De Universiteit Utrecht gaat in gesprek met alle verenigingen over de ‘gewenste cultuur’. Dit na incidenten bij twee verenigingen gelieerd aan de UU: studentenvereniging UVSV en studievereniging UAV.

Bij UVSV werd de ontgroening gefilmd door televisieprogramma Rambam en bij UAV stonden liedteksten bij het introductiekamp ter discussie. De Universiteit Utrecht betreurt dit en vindt de naar boven gekomen feiten onacceptabel.

Rector magnificus prof. dr. Bert van der Zwaan schrijft in een reactie: “Wij veroordelen elke vorm van seksisme, dwang of andere ongewenst gedrag bij aan ons verbonden verenigingen en nemen ook gepaste maatregelen.”

Voor Van der Zwaan zijn de incidenten aanleiding om met de studenten opnieuw het gesprek aan te gaan over de geldende procedures en codes. “Als universiteit willen wij een veilige omgeving scheppen voor onze studenten en medewerkers waarin zij zich welkom voelen.”

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. ed flabbergast

    In de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ van 10-1-2017 geeft de RAMBAM-medewerker aan dat de communicatie tussen de Universiteiten en het corps-verenigingen is opgevraagd, en dat daar lang niet alle (vastgelegde) incidenten in vermeld worden. Dit lijkt op bewust verzwijgen.
    Het begint erop te lijken dat ook de Universiteiten boter op het hoofd hebben en proberen het corps te beschermen door pappen en nathouden. Het is steeds hetzelfde verhaal na een incident: het bestuur van het corps belooft zelfonderzoek en verbetering, en de universiteiten reageren geschrokken en delen slappe tijdelijke straffen op. Dit lijken georchestreerde reacties, vooral bedoeld voor de buitenwereld. Na een paar maanden, als de wind is gaan liggen, is alles weer bij het oude.
    De hamvraag is hier: waarom worden deze elitaire lieden nog steeds gesubsidieerd met gemeenschapsgeld? Waarom worden deze onverbeterlijk barbaarse clubs gefaciliteerd en getolereerd in de Academische (wetenschappelijke!) wereld?

  2. Gerard

    Dit schiet inderdaad niet op, laten we de boel nou eens positief benaderen! We bedenken een nieuwe traditie (daar zijn die lui dol op): ieder jaar op de vrijdag voor het begin van de Introductieweek organiseren we in de Senaatszaal een openbare bijeenkomst met veel toeters en bellen. Vertegenwoordigers van alle soorten klupjes en verenigingen die willen schuilen onder de comfortabele paraplu van de Universiteit komen bijeen om een Convernant te ondertekenen waarmee zij verklaren zich fatsoenlijk te gedragen en toegang te verlenen bij al hun activiteiten aan toezichthouders, journalisten en ouders. Verenigingen die liever verborgen willen houden wat ze allemaal uitspoken tekenen gewoon niet. Iedereen die dan nog lid willen worden van zo’n stiekeme klub weet waar ze aan beginnen. Ze verliezen het recht om te klagen over aangedaan leed, maar kunnen daar dan wel weer extra stoer over doen in de kroeg!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).