Universiteit Utrecht heeft weer beste Nederlandse notering in wereldwijde ranglijst universiteiten Universiteit Utrecht heeft weer beste Nederlandse notering in wereldwijde ranglijst universiteiten

Universiteit Utrecht heeft weer beste Nederlandse notering in wereldwijde ranglijst universiteiten

Universiteit Utrecht heeft weer beste Nederlandse notering in wereldwijde ranglijst universiteiten
Bron: Archief DUIC
De Universiteit Utrecht (UU) is wederom bestempeld als beste universiteit van Nederland in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. Wel zakt de universiteit van plek 50 naar 54.

De Universiteit Utrecht (UU) is wederom bestempeld als beste universiteit van Nederland in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. Wel zakt de universiteit van plek 50 naar 54.

De Shanghai Ranking wordt sinds 2003 ieder jaar samengesteld. Alle universiteiten ter wereld worden beoordeeld op verschillende disciplines. De UU schommelt sinds 2017 rond de vijftigste plek op de Shanghai Ranking en is daarmee wel steeds de beste Nederlandse universiteit.

Dit jaar staat op plek 66 de Rijksuniversiteit Groningen en op plek 87 Erasmus Universiteit Rotterdam. In de top 15 staan alleen maar Britse en Amerikaanse universiteiten.

8 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Dergelijke tamtam met korreltje zout nemen aub
    Universiteiten worden ook beoordeeld op het aantal geciteerde onderzoeken.
    Dus neem een onderwerp voor een studieprogramma waar weinig aandacht voor was/is, (zien in groter tijdsbestek aub) en de citaten stijgen vanzelf vanwege het gebrek aan alternatieve bronnen.
    UU is toevallig heel groot in “duurzame ontwikkeling” omdat ze er vroeger mee zijn begonnen, nog voordat de rest van de wereld het als marktkans zag.

    Kortom, dergelijke rankings zeggen helemaal niets over de academische kwaliteiten van een universiteit, maar wel of de studenten blij met hun studie waren (vermaak en studielast) en of ze “wetenschappelijk onbekend territorium” bestuderen.

    “In de top 15 staan alleen maar Britse en Amerikaanse universiteiten.”
    Dat is ook niet verwonderlijk, er zijn academici die beweren dat “Engels de taal van de wetenschap” is zoals het Latijn dat vroeger was. Dat is totale bullshit want Engels is de lingua franca van de handel en massatoerisem en dat was Latijn nooit. Maar dankzij de aanpassing van de EU aan het Amerikaans systeem, is feitelijk alle kennis welke niet in het Engels is gepubliceerd nog vertaald, ontoegankelijk voor de jongere generaties die enkel nog de Engelse taal beheersen. Ook dat drijft de scsore in de rankings op waardoor er meer Engelstalige universiteiten in de top 15 staan dan Europese. Die yanken zijn gewoon te dom om een andere taal te leren omdat ze dat niet nodig vinden.
    Dat begon al in 1895 (NB!) toen Harvard haar toelatingseisen versoepelde omdat de studenten onvoldoende beheersing hadden van vreemde talen omdat er te weinig leraren waren en diegene die het doceerden de taal ook niet goed beheersten….

    Het is nu 2022, en Nederland strijd met een stel achterlijke amerikanen om een hoger plaatsje in rankings welke enkel commerciele waarde hebben, maar geen enkele wetenschappelijke waarde.
    Maar volgens Rutte gaat het fantastisch met Nederland kennisland en de Nederlandse kenniseconomie…. (daarom importeren we ook expats, die doen het niet alleen beter maar nog goedkoper ook)

  2. Knuppel

    @KH Als je ergens vroeg bij bent, dan is dat toch ook een kwaliteit? En als een onderzoeksdomein klein is, zijn er inderdaad minder “alternatieve bronnen”. Maar er zijn ook minder mensen die die bronnen willen citeren. Interessant dat u dit “marktkans” noemt.

    De reden dat er veel Amerikaanse en Britse universiteiten hoog in de ranking staat, is omdat er strenge (financieële) selectie aan die universiteiten plaats vindt. Daardoor is de spreiding van kwaliteit op universiteiten in de VS en UK een stuk groter (net zoals bijvoorbeeld in Frankrijk en China). Ook in de onderste regionen van deze ranking zul je universiteiten tegenkomen uit deze landen.

    In Nederland kun je je als student inschrijven, voor hetzelfde tarief en onder dezelfde voorwaarden. Universiteiten in Nederland zijn qua financieën daardoor veel gelijkwaardiger (los van de verschillen in grootte).

    Expats in NL aan de universiteiten krijgen niet minder betaald dan hun Nederlandse collega’s, maar hebben vaak wel enkele jaren belastingvoordelen. Uitzondering zijn promovendi, die in NL beter betaald worden dan in het buitenland. En uitzondering daarom zijn bepaalde groepen Chinese promovendi, die vanuit China betaald worden.

    Feit blijft dat, met sterke internationale (én nationale) competitie, de UU alsnog goed rankt. Want qua financieën is de UU een kleintje in vergelijking met de overige universiteiten in de top-100.

    Wel met u eens dat je dit soort rankings met een korreltje zout mag nemen, aangezien allerlei andere factoren (los van citaten) niet meegenomen zijn.

  3. J.Pal

    Fantastisch!

  4. W.

    Volgens mij is het punt (en m.i. het manco) van die hele Shanghai Ranking nou juist dat het werkelijk geen donder zegt over wat studenten ervan vinden of hoe het onderwijs is, omdat het zich uitsluitend toespitst op onderzoek en daarbij onder meer aantallen publicaties. Of dat een goede indicator is voor de academische kwaliteit kun je het over hebben, maar dat pretendeert de ranking wel.

    Binnen de universiteit werd gekscherend nog wel eens gezegd dat de beste investering om als uni je ranking te behouden zou zijn om “jouw” Nobelprijswinnaars koste wat het kost in leven te houden, aangezien die aardig wat gewicht in de schaal leggen.

  5. Herman

    Wordt beetje moe van al die ranglijsten.
    Grootste gevaar is dat iedereen op een gegeven moment snapt hoe je hoog scoort en zich daarna gaat gedragen.

    Dat leidt niet tot wetenschappelijke vrijheid, die is juist van belang voor zo’n instelling. Aan de leiband meelopen doen we al genoeg.

  6. Frank

    @koelhoofd doet simpel weg ruim 300 miljoen mensen af als dom, en dat is pas echt dom!!
    Het volk dat de eerste mens op zette, Europa nog steeds moet helpen tegen de Russen, en zo ongeveer de basis van social media heeft gecreëerd…
    Je kant niet, wel volk in het geheel een stempel op drukken tenzij je zelf te beperkt bent om echte de realiteit te zien.

  7. Bernhard

    Wij hebben een airbnb in Utrecht. Uit de ervaring van onze internationale gasten weten we dat ze speciaal na Utrecht komen omdat daar het hoogste nivo is in specifieke vak gebieden , zoals b.v. Bio Medical Science etc.
    Uit zuid Amerika, Azië, overal vandaan komen ze.
    Op ranking van altijd wel wat af te dingen, maar het is duidelijk dat zowel de Universiteit als Utrecht constant wordt ervaren door gasten als zeer hoge kwaliteit…

  8. Koel Hoofd

    @Frank
    Het waren de egyptenaren die als eerste mensen opzetten en hadden daarna ook nog het fatsoen om ze te begraven in plaats van ten toon te stellen vanwege de egotrip.
    Europa heeft geen probleem met de Russen want dat waren onze bijzonder betrouwbare energieleveranciers tijdens koude oorlog (een amerikaans-russisch gebeuren) en zijn al duizend jaar lang onze buren. Dus er waren wel conflicten, maar er was altijd ergens een grens (uitgestrekte bossen vol wilde dieren, rivieren etc) zodat Moskou veilig bleef tot Napoleon.
    Maar die Amerikanen hebben wel een probleem met de Russen wat teruggaat naar Stalin en het communisme. Echter, omdat die yanken al sinds WW2 in de broek schijten voor de Russen voeren ze nu een proxy oorlog in Oekraine wat op het Europese continent ligt. Dus moet Europa nu ook een probleem met de Russen hebben want anders staan Biden en Pelosi voor lul.
    Sociale media verscheurt de sociale cohesie in elke maatschappij waar het wordt geintroduceert. Geen reden voor lof maar voor afschuw.
    Oh ja, deze wil ik je niet onthouden. De Amerikanen waren te dom om raketten en de nucleaire bom te bouwen, daarvoor hebben ze speciaal Nazis geimporteerd.

    @Knuppel
    Een financiele selectie aan de poort is geen garantie voor academische kwaliteit, enkel voor homogeniteit van de academische populatie.
    Expats werken in de echte wereld. Gastdocenten is een andere tak van sport want een vaste aanstelling als academisch ambtenaar aan een universiteit krijgen is ook voor Nederlanders heel erg moeilijk.
    Die Expats in de echte wereld krijgen bruto wel degelijk minder betaald dan de Nederlandse hoogopgeleide ZZPer die teveel geld vraagt en klaagt over werkdruk van een wanprestatie. Alleen houdt die expat er netto veel meer aan over.

    Maar we zijn het er over eens, die rankings gaan nergens over…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).