UU, HU, GGD-locaties en bibliotheken eerder dicht door storm; trams en bussen in Utrecht rijden niet UU, HU, GGD-locaties en bibliotheken eerder dicht door storm; trams en bussen in Utrecht rijden niet

UU, HU, GGD-locaties en bibliotheken eerder dicht door storm; trams en bussen in Utrecht rijden niet

UU, HU, GGD-locaties en bibliotheken eerder dicht door storm; trams en bussen in Utrecht rijden niet
Archiefbeeld. Foto: Robert Oosterbroek.
In verband met storm Eunice die vanmiddag over ons land trekt, sluiten in Utrecht vandaag verschillende plekken (eerder) de deuren. Zo is er zowel bij de Universiteit Utrecht (UU) als Hogeschool Utrecht (HU) vanmiddag geen onderwijs op locatie. Ook zijn test- en vaccinatielocaties van de GGD en alle bibliotheken gesloten. Het tramverkeer lag sinds 14.00 uur stil en vanaf 16.30 uur rijden in Utrecht ook geen bussen meer.

In verband met storm Eunice die vanmiddag over ons land trekt, sluiten in Utrecht vandaag verschillende plekken (eerder) de deuren. Zo is er zowel bij de Universiteit Utrecht (UU) als Hogeschool Utrecht (HU) vanmiddag geen onderwijs op locatie. Ook zijn test- en vaccinatielocaties van de GGD en alle bibliotheken gesloten. Het tramverkeer lag sinds 14.00 uur stil en vanaf 16.30 uur rijden in Utrecht ook geen bussen meer.

Het KNMI kondigde voor vandaag vanaf 14.00 uur code oranje af vanwege zeer zware windstoten. De waarschuwing geldt ook voor de provincie Utrecht. Er worden windstoten verwachten van 100 tot 120 kilometer per uur. “Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen”, meldt het weerinstituut.

Vanwege de harde wind rijden er sinds 14.00 uur in heel het land geen treinen meer. De NS laat weten het heel vervelend te vinden, maar dat het besluit is genomen vanwege de veiligheid. U-OV meldde vrijdagochtend dat de Uithoflijn en het tramverkeer tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein vanaf 14.00 uur tot einde dienstregeling ook niet meer zouden rijden. Vanaf 16.30 uur houdt U-OV ook de bussen binnen. Syntus deed dat al vanaf 14.00 uur.

Universiteit Utrecht

De UU heeft besloten dat het onderwijs op locatie vanaf 12.45 uur wordt afgelast. Ook alle gebouwen van de UU, waaronder de bibliotheken, gaan dan dicht. “Als je eerder weg moet bij een college, omdat je anders niet meer met het openbaar vervoer thuiskomt, stem je dit af met je docent”, schrijft de universiteit. “Docenten laten je weten of en hoe het onderwijs dat morgenmiddag gepland staat, kan worden ingehaald.”

“Studenten die niet naar de universiteit kunnen komen en daardoor onderwijs of toetsen missen, kunnen bij hun examencommissie een beroep doen op de overmachtsregeling […]”, meldt de UU verder. Daarvoor hebben ze dan geen administratief bewijs nodig.

Tekst loopt door onder de tweet

Verder krijgen medewerkers het advies om alleen te komen als dat noodzakelijk is en om als het kan thuis te werken. Mogelijk sluiten de universiteitsgebouwen vandaag ook eerder.

Ook de HU sluit door de verwachte storm eerder de gebouwen. “Alle activiteiten stoppen om 12.00 uur, daarna worden de gebouwen afgesloten”, meldt de hogeschool via Twitter.

Testlocaties dicht

Verder sloten alle vestigingen van Bibliotheek Utrecht om 12.00 uur de deuren. De GGD deed hetzelfde: alle test- en vaccinatielocaties in de regio gingen om 12.00 uur dicht. De GGD regio Utrecht ‘heeft dit besluit genomen in verband met de veiligheid van bezoekers en medewerkers’. Iedereen die een afspraak voor een test of vaccinatie had staan, wordt door de GGD gebeld of kan zelf bellen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Isabella Arons

  In verband met storm Eunice sluiten vandaag alle bibliotheekvestigingen om 12 uur. Dit betekent dat ook alle activiteiten vandaag niet doorgaan. We hopen jullie morgen weer te kunnen ontvangen.
  Zie http://www.bibliotheekutrecht.nl voor meer informatie

 2. Charles

  Dat je scholen en dergelijke eerder sluit kan ik me voorstellen maar dat bij voorbaat het spoor al dicht gooit blijf ik vreemd vinden alhoewel………. blijkbaar kiezen we hier bewust voor door nog steeds struiken en bomen binnen 30/40 meter van het spoor/tram te planten en te laten staan. Zo vraag ik me ook af of we nog wel van deze tijd zijn door treinen en trams te laten rijden via een kwetsbaar draadje in de lucht………

 3. Erwin

  @charles: war stel je voor: treinen en trams op diesel?

 4. Mia

  @Charles

  Wie een huis / gebouw koopt in de buurt van een spoorlijn, heeft in de koopakte staan dat er geen hoge bomen mogen groeien op het perceel. Blijkbaar hebben veel gemeenten, bedrijven en/ of particiliere eigenaren hier lak aan.

 5. Derk van Dorth, NS'er, kandidaat gemeenteraadslid

  Er vliegen ook grote stukken plastic en allerlei voorwerpen in de bovenleiding of in het spoor; die groeien overigens niet 30 meter van het spoor.

 6. Charles

  Erwin, als je de hele infrastructuur van de kwetsbare bovenleiding kan laten vervallen zou het mij niet verbazen dat b.v. moderne diesel elektrische treinen uiteindelijk veel minder belastend zijn.
  Mia, je hebt gelijk handhaving is langzamerhand een uitgestorven begrip.
  Derk, er zal vast ook wel eens een ballon in waaien maar volgens mij ligt het spoor daardoor echt niet plat.

 7. wollie

  ‘Ivm met’

  lekker bezig, UU

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).