De Universiteit Utrecht heeft gemengde gevoelens over de deal die de coalitie en oppositie in Den Haag hebben gesloten over de onderwijsbezuinigingen. Onderwijsinstellingen moeten het nog steeds met minder doen, maar de bezuinigingen zijn wel afgezwakt.
Zo zegt Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur, in een reactie: “We zijn erg blij voor alle studenten dat de langstudeerboete niet doorgaat.” Volgens hem blijft de wetenschap alleen wel ‘de grote verliezer’ van de begroting.
Tegenstrijdigheid
Met de bezuinigingen wordt er flink ingeleverd op innovatie bij onderwijsinstellingen, en dat schuurt bij Pijpers: “Het is een belachelijke tegenstrijdigheid dat het kabinet-Schoof het woord innovatie 85 keer in het regeerprogramma heeft staan, maar tegelijkertijd een half miljard wil bezuinigen op de bron van innovatie.”
Of de Universiteit Utrecht gaat protesteren tegen de afspraak van de regering is nog de vraag. Volgens een woordvoerder van de universiteit is het te vroeg om daarover een uitspraak over te doen.
Klap in het gezicht
Ook Utrechtse studentenvakbond VIDIUS zegt dat de afspraak ‘een klap in het gezicht van alle studenten’ is. Luuk Bruijnen, voorzitter van de vakbond, is met name teleurgesteld in de oppositie: “‘Het ‘monsterverbond’ heeft zogenaamd onderhandeld om het onderwijs te redden, maar daar is bitter weinig van terechtgekomen. Dit is geen pragmatische politieke keuze, dit is een keuze tégen het onderwijs.”
In Utrecht werd meerdere keren gedemonstreerd tegen de plannen. Zo was er deze week een fluitprotest en gingen studenten, medewerkers en andere sympathisanten in november massaal de straat op.
Gekoppelde berichten
Studenten roepen kabinet terug met groot fluitconcert op Janskerkhof in Utrecht
Een groep studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht protesteert woensdag op het Janskerkhof tegen…
Ruim duizend demonstranten komen naar ‘afgelast’ onderwijsprotest in Utrecht
Ondanks dat het onderwijsprotest eigenlijk zou worden afgelast, zijn er toch meer dan duizend mensen…
13 Reacties
ReagerenHet is ook nooit goed of het deugt niet…..
De bezuiniging is minder dan bedoeling was dus knijp je handen dicht. Universiteit Utrecht noemt vind onderwijsbezuiniging akkoord niet fijn dus maar wie vind bezuinigen wel fijn? Als de Universitijd ze kent laat het weten. Oftewel een ieder voelt zijn of haar eigen pijn het ergste en op zeker als onderwijs niet aan de beurt was zou het een ander zijn welke moest bezuinigen en ook die zou zat zaken op kunnen noemen waarom niet te bezuinigen op hun. Het is ook nooit goed of het deugt niet…..
Een ieder voelt zijn eigen pijn-dat geldt dan voor iedereen behalve voor de allerrijksten waar de VVD nog kortgeleden een speciale uitzondering voor heeft gemaakt…
Nederland profileert zich als een kenniseconomie (elke euro die mens steekt in onderwijs, R&D betaalt zich 4 keer terug)en daar ga je dan op bezuinigen? Het is rancune van de rechtse partijen om zo (“de linkse”)onderwijs/universiteitswereld eens te laten weten wie hier de baas is.
Stop als universiteit met het verstrekken van gratis menstruatie artikelen en sponsoring van de studentenverenigingen. Beiden geen onderwijsactiviteit. Er zijn er vast meer van.
Terecht de reactie van de Universiteiten, want er is helemaal veranderd aan de jaarlijkse bezuinigingen van 1 miljard op de wetenschap ! En dat is niet alleen kortzichtig en dom van de regering, maar ook onrechtvaardig naar alle Nederland. Want onze toekomstige economie is sterk afhankelijk van de wetenschap.
Volgens mij zijn de studenten en de universiteit überhaupt tegen alles wat uit de koker van kabinet Schoof komt.. Linkse eenheidsworsten.
Rechters en juristen zijn ook tegen het gros van wat er uit dat kabinet komt. Wat is uw punt?
De gemiddelde reactie op deze site is het beste bewijs dat er al vele jaren te weinig in het onderwijs geïnvesteerd wordt.
@ Nico. Het is inderdaad nooit goed. Vindt, met dt, mijn beste.
Het kabinet schrapt 1,3 miljard voor onderwijs en onderzoek uit de begroting: een regelrechte aanslag op de toekomst van het land. Nina weet dat terug te brengen tot een discussie over menstruatieartikelen. Typerend voor het niveau hier. Wat een droefenis.
Wel een goeie leus:
“Je denkt zeker dat we geen talen meer nodig hebben – zonder al die buitenlanders.”
@ Johan
Als ik geen geld heb om mijn eigen brood te kopen, ga ik toch zeker geen gratis toiletpapier verstrekken aan mijn buren?
Waarom moeten studentenverenigingen geld krijgen van de universiteit, als slechts 8% van de studenten lid is? Wat heeft de andere 92% van de studenten daar nu aan?
Terug naar de basis: onderwijs geven en onderzoek doen. Al het overbodige en niet noodzakelijke schrappen dus, voordat je gaat klagen dat je te weinig krijgt.
Nee, Nina, inderdaad. Maar ik ben niet zo geïnteresseerd in jouw toiletpapier hoor. Net zo min als jouw menstruatieperikelen mij interesseren. Mij interesseert de kaalslag in de toekomst van ons land. Laten we het daarover ipv over jouw geneuzel hebben.
@ Johan
Nu ja, beschikbaar geld kun je slechts één keer uitgeven. Ook als je een universiteit bent.
In ieder geval goed te lezen dat er blijkbaar nog legio bezuinigingsmaatregelen mogelijk zijn:
https://www.uu.nl/nieuws/vijf-vragen-over-de-bezuinigingen-aan-vice-voorzitter-margot-van-der-starre