Universiteit Utrecht: Ook honden en katten kunnen corona krijgen Universiteit Utrecht: Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Universiteit Utrecht: Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Universiteit Utrecht: Ook honden en katten kunnen corona krijgen
Mensen die besmet zijn met het coronavirus en een hond of kat hebben, kunnen contact met hun huisdier beter vermijden. Uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat honden en katten door hun eigenaar besmet kunnen worden met het virus.

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en een hond of kat hebben, kunnen contact met hun huisdier beter vermijden. Uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat honden en katten door hun eigenaar besmet kunnen worden met het virus.

De onderzoekers testten 310 huisdieren uit 196 huishoudens waar bij een gezinslid corona was vastgesteld. Bij zes katten en zeven honden was de PCR-test positief en bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden. De antilichamen duiden op een eerdere besmetting met het virus.

Huisdieren kunnen dus besmet raken met het coronavirus, maar uit het onderzoek blijkt ook dat de dieren er niet erg ziek van worden. De meeste besmette huisdieren hebben geen of slechts milde symptomen. “De grootste zorg is daarom niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat huisdieren als een reservoir van het virus kunnen dienen en het virus opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren”, aldus onderzoeker Els Broens. 

Ook op dat gebied zijn de eerste resultaten volgens de onderzoekers geruststellend. Positief geteste dieren blijken het virus vrij snel weer kwijt te raken en er zijn volgens de onderzoekers geen aanwijzingen dat het virus onder huisdieren blijft circuleren.

Onderzoeksproject

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht is onderdeel van het grotere onderzoeksproject ‘Fighting COVID-19 in animals and humans, a one health approach’. Verschillende partners werken voor het project samen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De eerste onderzoeksresultaten worden op 9 juli gepresenteerd tijdens het wetenschappelijk congres ‘The European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID). De resultaten van de studie komen later ook online. Dat is nu nog niet het geval omdat de studie nog niet door collega-onderzoekers op kwaliteit is beoordeeld.

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dat was in april 2020 al bekend, maar fijn dat de Universiteit Utrecht er ter elfde ure ook nog een smak belastinggeld tegenaan gooit.

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-00984-8

  Wanneer krijgt de belastingbetaler nu eindelijk eens een nuttig onderzoek voor haar geld?

 2. Inez

  Ook niet zomaar andermans beesten knuffelen dus.

 3. cas

  Laat het ruimen dan maar snel beginnen. eindelijk af van al die overlast van katten en honden.

 4. Esrin W.

  Ja en hoe ga je dié nou in quarantaine plaatsen en houden?

 5. Esrin W.

  @Scherpschutter: nét zolang als de belastingbetaler dit blijkbaar allemaal klakkeloos goéd vindt. Nét zolang.

 6. Yoshua

  Mijn hondjes een Boerboel en Stafford leven vanaf pup zijn al in een 2 meter maatschappij.
  Sommige mensen steken zelfs de straat over om de aerosolen te ontwijken dat was al voor covid-19 zich ging verspreiden
  Volgende week ben ik volledig gevaccineerd, hondjes worden niet ernstig ziek van covid-19,de verzorger als het goed is ook niet.

 7. Esrin W.

  Ik en iedereen om mij heen zijn niet en worden ook niet ziek van Covid 19. Ik ben iemand die net als zovelen de hele dag door tussen de mensen doorloopt en vice versa, ik zonder mondkapje en iedereen zonder mondkapje, in de supermarkt wordt er óngevraagd tijdens het boodschappen doen meerdere malen intiem tegen mij aangeschuurd, af toe schuur ik terug, en ik lik elke deurhendel en trapleuning. Het afgelopen jaar ben ik niet ziek geweest of ook maar zelfs verkouden of licht verkouden. Niémand in mijn omgeving trouwens. Niémand.

 8. Ton

  @ Inez
  Mijn hondje laat zich ook zeker niet ‘zomaar’ door iedereen knuffelen !
  Soms vindt ze vreemden heel leuk maar vaak ook juist niet.
  Ze zal zich zeker niet ‘zomaar’ laten knuffelen door Cas, (Gelijk heeft ze)
  Misschien maakt Yoshua een kans.

 9. Katja

  @Cas, waarom alleen dieren, en geen mensen 🙂 ?

 10. Stan

  Joh scherpschutter ga ff niet tof lopen doen. Er worden aan de lopende band (promotie) onderzoeken uitgevoerd op alle faculteiten van alle universiteiten van Nederland. Hoogleraren en professoren moeten een x aantal publicaties doen per jaar. De laatste jaren is er, sinds oa q koorts, meer geld vrijgemaakt voor onderzoek binnen de “one health” en het lijkt me dan best relevant om meerdere wetenschappelijke onderzoeken te doen naar bepaalde zoönosen en niet bij het eerste het beste resultaat alles maar aan te nemen en daar al je toekomstige besluitvorming op te baseren.

 11. cas

  @ Katje, is goed, maar liever iets selectiever dan bij de huisdieren. Jij mag blijven…. en ik ook 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).