Universiteit Utrecht publiceert lijst met samenwerkingen Israëlische instituten Universiteit Utrecht publiceert lijst met samenwerkingen Israëlische instituten

Universiteit Utrecht publiceert lijst met samenwerkingen Israëlische instituten

Universiteit Utrecht publiceert lijst met samenwerkingen Israëlische instituten
De Universiteit Utrecht heeft een lijst gepubliceerd waar alle samenwerkingen met Israëlische instituten op vermeld staan. Het gaat hierbij om formele samenwerkingen. De lijst is gepubliceerd omdat er veel debat en protest is vanwege deze samenwerkingen.

De Universiteit Utrecht heeft een lijst gepubliceerd waar alle samenwerkingen met Israëlische instituten op vermeld staan. Het gaat hierbij om formele samenwerkingen. De lijst is gepubliceerd omdat er veel debat en protest is vanwege deze samenwerkingen.

De afgelopen weken wordt er door studenten en docenten gedemonstreerd om meer openheid te krijgen over de samenwerkingen tussen universiteiten en Israëlische instellingen. Betogers eisen ook dat dit soort samenwerkingen – vanwege de oorlog in de Gazastrook – stoppen. Daarnaast heeft de Universiteitsraad opgeroepen om de samenwerkingen nogmaals te beoordelen.

De Universiteit Utrecht (UU) is momenteel betrokken bij 11 Europees gefinancierde onderzoeksconsortia waarbij meerdere Europese partners betrokken zijn en daarnaast onderzoekers van Israëlische universiteiten en niet-academische Israëlische organisaties. Volgens de UU gaat het niet om projecten die betrekking hebben op defensie.

De lijst is hier te vinden.

De UU schrijft over de heroverweging: “We willen niet dat bepaalde wetenschappelijke banden en uitwisselingssamenwerkingen bijdragen aan de (continuering van de) cyclus van geweld. Hierbij gaat het om een evaluatie per samenwerking, en niet een besluit voor alle samenwerkingen met Israëlische instellingen.”

Naast de onderzoeksprojecten heeft de UU met drie Israëlische universiteiten afspraken over studentenuitwisselingen. Het gaat om de University of Haifa, Hebrew University Jerusalem en Reichman University Herzliya.

27 Reacties

Reageren
 1. Janah

  Sommige voorspellers denken dat de pro Palestinademonstraties in de USA Trump aan de macht zullen brengen. Hier in Nederland zou het weleens kunnen dat zij, onbedoeld, Wilders en zijn PVV nog groter maken dan ze al zijn.

 2. Pee

  Die samenwerkingsverbanden gaan niets stoppen.
  Ze moeten die demonstranten (activisten) en docenten eens goed doorlichten of die geen banden met Hamas hebben .
  Ze moeten demonstreren om die gijzelaars vrij te krijgen.
  Plotseling is iedereen tegen Israël en kiezen kant van de terroristen van Hamas ,die iedere keer olie op het vuur gooien.

 3. Max

  Ik hoop dat Universiteit Utrecht zich niet laat overhalen met de dreiging van geweld en vernieling om iets te veranderen in het huidige beleid.
  Als de studenten het er echt niet mee eens zijn kunnen ze gewoon kiezen om ergens anders te studeren.

 4. Kees Truijens

  Heel goed, dan weten we waar we het over hebben. Een link naar die lijst zou wel handig zijn, DUIC!

 5. Theo

  De Universiteit moet zich helemaal niet laten dwingen om wat dan ook te publiceren of te besluiten.
  De actievoerders kunnen gewoon een brief schrijven, en dan zal dat behandeld worden.

 6. Binnenstadbewoner

  Geen Israelische uitwisselingsstudent die na alle haat nog zal overwegen om naar NL te komen. En dus ook vice versa. Nederlandse studenten zullen ook niet meer welkom zijn in Israel. Met ‘dank’ aan de haatzaaiers van de Palestina protesten.

 7. Koel Hoofd

  Ik vind dit zo ongelooflijk krom.
  Universiteiten leiden studenten op om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te doen.
  Ze zouden dus in staat moeten zijn om helemaal zelf door middel van onderzoek uit te zoeken welke academische samenwerkingsverbanden er zijn omdat het openbare informatie is. Het is slechts een tijdrovend klusje om het zelf uit te zoeken. Maar ze hebben allemaal een smartphone/laptop en bij een vredige demonstratie (NB) tijd zat om het uit te zoeken…

  Echter, in plaats daarvan trekken ze alle registers open om op hysterische peuterpuberale wijze af te dwingen dat de universiteit dat simpele klusje voor ze doet….

  Horen dergelijke types eigenlijk wel thuis op een universiteit?
  Want ondanks het recht op onderwijs laten ze immers overduidelijk en op glorieuze wijze zien dat ze niet over de basale intellectuele capaciteiten beschikken om te doen waarvoor ze worden opgeleid, namelijk onderzoek doen.

 8. de Kreek

  “We willen niet dat bepaalde wetenschappelijke banden en uitwisselingssamenwerkingen bijdragen aan de (continuering van de) cyclus van geweld. Dat is een uitstekend om te horen, maar dan moet Hamas natuurlijk wel eerst alle gijzelaars vrij laten, dan heeft Israël geen bodem meer om veder te gaan met plat Bombarderen van de Gaza strook. Ik wil nog wel benadrukken dat Hamas een terroristische organisatie is en zelf is begonnen met bruut mensen te doden en te gijzelen, het wordt ook eens tijd dat de Palestijnen, Hamas er uitgooit, want zij betalen de hoogste rekening en niet Hamas, waar de kop stukken verblijven in royale penthouse in Dubai en geven niks om het leven, van de Palestijnen.

 9. Jan

  Waar gaat dit eindigen? We doen wereldwijd zaken met allerlei landen waar we politiek wat van zouden kunnen vinden. Gaan we dan maar alles zelf proberen te produceren omdat we ons eigen handelen zo geweldig vinden …

 10. Theo

  Bezettingen, blokkades, Schade toebrengen zijn blijkbaar effectieve middelen om je doel te bereiken.

 11. ingewikkelde tijden

  Om protest en demonstratie gaande te kunnen houden zullen de jongelui betogen dat al deze samenwerkingsverbanden gericht zijn op de Israëlische oorlogsindustrie en dus op de genocide op Palestijnen.
  Ik voorzie een heet zomerreces en een nog rumoeriger najaar.

 12. Berend

  Wat overdreven en selectief. Hoe zit het met alle andere landen dan?

 13. Hugo

  Goed en dapper dat de uni deze lijst vrij geeft.
  Kan aan de ene kant wilde speculaties de kop in drukken en aan de andere kant een ‘zie je wel’reactie veroorzaken. In ieder geval geeft de de uni aan het de discussie met open vizier tegemoet te treden.
  Heel wat anders dan gemaskerde lieden die onderwijsgebouwen in elkaar trappen.

 14. de Roeptoeter

  Wat als ze specieke namen gaan eisen? Adressen? Bijvoorbeeld om te controleren of het geen zionisten zijn die heimelijk steun geven aan Israel. Gaan jullie die dan ook geven? Of met wie ze contact hebben in Nederland? Want wie weet is dat ook iemand die steun geeft aan Israel? Zijn die dan ook medeverantwoordelijk voor genocide?

  Ik vind dit echt een glijdende schaal. Eisen inwilligen van protestanten.

 15. Theo

  Beste redactie,
  Waarom voert u een beleid om slechts reacties te plaatsen die het met de strekking van uw artikel eens zijn?
  Wat denkt u daarmee te bereiken?

 16. Annette Drost

  Ik kan mij niet onttrekken aan de indruk dat de universiteit zich laat intimideren door studenten \azoumi geweld. Wat een gemiste kans en verlies voor ons vrije culturele landschap

 17. Annette Drost

  Ik heb een reactie geplaatst en die zie ik niet terug. Hoe zit dat eigenlijk? Morgen. Annette Drost

 18. Realist

  Waarom verspreidt Duic deze lijst eigenlijk? Lijkt wederom op een gekleurd nieuwsitem en een bevestiging dat de journalistiek niet objectief is.

 19. Toine Goossens

  Citaat @Pee,

  ‘Plotseling is iedereen tegen Israël en kiezen kant van de terroristen van Hamas ,die iedere keer olie op het vuur gooien.’

  Het verdrijven van de Palestijnen van hun geboortegrond is 80 jaar aan de gang. Dat gaat gepaard met een toenemende geweldsspiraal. U weet dat. Dat plotseling noemen geeft inzicht in uw gebrek aan objectiviteit.

  Leest u eens dit boek over een verschrikkelijk onderdeel van die geweldsspiraal:

  Schrijver Mahmoud Jouda vluchtte uit Gaza: ‘De pijn is te groot, deze oorlog is te gruwelijk’
  Interview In de zojuist vertaalde roman Een tuin voor verloren benen richt schrijver Mahmoud Jouda zich op Palestijnse slachtoffers van Israëlische scherpschutters. „Ik zou willen dat dit boek niet bestond.”
  https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/16/schrijver-mahmoud-jouda-vluchtte-uit-gaza-de-pijn-is-te-groot-deze-oorlog-is-te-gruwelijk-a4199095

  Uiteraard zijn er ook boeken over het, sinds 7 oktober extreme, geweld van Hamas. Dat geweld is echter een reactie op de dodelijke onderdrukking van geweldloze Palestijnse burgers. Die onderdrukking door Israëlische burgers en het leger is de dagelijkse gang van zaken. Het geweld van Hamas niet.

 20. Lisa

  @ realist

  Alleen, omdat DUIC of journalisten vaak niet extreem rechts zijn, maakt dat nog niet dat hun berichten niet deugen.

  In dit geval deugt er van alles niet aan de reactie van Israël op 7 oktober. Dat leggen journalisten bloot. Net zoals dat ze over terreurdaden als op 7 oktober gepleegd door Hamas schrijven. Jij roept iets, maar dat wat jij roept kan nergens gestaafd worden. Het maakt wel DUIC of de journalistiek onnodig verdacht.

  Extreem rechts zijn is verwerpelijk. Geert Wilders (geen partij, één mans beweging) is vrienden van extreem rechts clubs als AfD, VOX en de club van Meloni (een fasiciste). Daar mag de journalistiek bijv. ook gewoon aandacht aan schenken. Dat zijn gewoon feiten. Alleen extreem rechts ontkent die feiten.

 21. Koel Hoofd

  @Toine Goossens
  Niet helemaal waar, het is in de moderne geschiedenis begonnen met de Balfour verklaring wat resulteerde in de Palestijnse opstand tegen de Britten die dat keihard hebben neergeslagen.
  Die regio is gebouwd op trauma’s waarbij elke generatie vanuit die trauma’s er weer nieuwe trauma’s aan toevoegd.

  @Lisa
  Alleen extreem rechts ontkent de feiten? In wiens wereld is dat?
  Ik hoor links niet anders dan al vele decennia’s in alle toonaarden de realiteit ontkennen, hun eigen fantasiewereld als “de waarheid” te deponeren en iedereen die niet in die linkse waanzin meegaat af te straffen met woorden (extreem rechts, fascist, rascist, nazi etc.) of lood (Pim Fortuyn) en zelfs bommen (Hans Janmaat, Aad Kosto).
  Veel succes verder in je linkse waanwereld.

 22. Lisa

  @ Koel Hoofd

  Je kan extreem rechts niet tegenover gewoon links plaatsen. Extreem rechts plaatst zich namelijk buiten de open democratische samenleving> sterker nog, ze is uit op haar omverwerping. Ze wil instituties verdacht maken en haar vervangen door 1 geluid, namelijk het extreem rechtse geluid. Alle andere geluiden moeten er aan geloven. Het huilie huilie dat ze doet, omdat haar geluid zogenaamd nergens te horen is (grote leugen) is alleen op haarzelf van toepassing, anderen mogen er wel gewoon aan geloven. De publieke omroep is immers zogenaamd te links (raar met een meerderheid aan omroepen met een rechts conservatieve of liberale signatuur, maar goed; en dat in een Telegraaf lezende Gooise bubbel, maar goed), kennelijk is een publieke omroep die rechts gaat zijn (of extreem rechts in de toekomst) wel goed ofzo?

  Welke linkse waanzin eigenlijk? Mag je geen sociaal democraat meer zijn in dit land? Wat heeft links jou of ooit iemand aan gedaan eigenlijk, behalve dat zij juist de verzorgingsstaat tot stand heeft gebracht (?), behalve dat ze zich soms niet handig weet te profileren in het publieke debat of dat de PvdA ooit de neoliberale agenda is gaan steunen (en vanaf toen niet meer links te noemen is)

  Wat doet de SP (enige echte linkse partij) nu precies eens verkeerd?

  Het rare is dat mensen die daarom afgeven op de PvdA juist parttijen steunen die VOLOP deze neoliberale agenda omarmen. Door de PVV blijft de VVD gewoon aan het pluche plakken en een groot stempel drukken op het beleid. Waarom mogen mensen die links stemmen tegenwoordig eigenlijk overal helemaal verot gescholden worden of erger?

  Nogmaals: extreem rechts is verderfelijk en verwerpelijk, omdat ze de rechtsstaat omver werpt. Gewoon rechts of gewoon links zijn is dat niet (en nooit), tenzij zij de rechtstaat en democratie omver willen werpen en afbreken; en zij strafbare feiten plegen (die ook tegen de grondwet indruissen).

 23. Lisa

  @ Koel Hoofd

  Pim Fortuyn is niet door links vermoord, maar door een gestoorde Lone Wolf, die niet in opdracht van links of geïnspireerd door links heeft gehandeld. Links heeft altijd de aanslag ten zeerste veroordeeld. Was zelfs aanwezig bij de herdenkingen. Het is gewoon misdadig om links deze moord in de schoenen te schuiven (behalve natuurlijk dat een een bewuste tactiek van radicaal rechts is, om dit te doen). Ad Melkert was een koekebakker eerste klas, maar nooit heeft hij het plegen van moorden gelegitimeerd.

  De AFD waar Wilders mee heult, heeft WEL middels gelieerde facties een coupe op de Duitse democratie beraamd. Orban waar Wilders mee heult, valt de rechtstaat in Hongarije (en elders in Europa) aan.

  Er is geen enkele extreem linkse partij meer in de Nederlandse democratie te vinden. De SP is gewoon een normale sociaal democratische partij. De PvdA inmiddels een middenpartij (niet heel links) en Groen Links kent buiten haar progressieve karakter op mensenrechtengebied en haar milieuagenda zelfs een economische liberale agenda.

  Je kan dus die een linkse partij (SP) geen aanslagen van terreurgroepen in de schoenen werpen, waar zij niet mee verbonden is. Het verschil is dat een Wilders zich WEL verbindt aan bijvoorbeeld de fascisten in Italië. Het is dus niet zomaar iemand een fascist noemen, er is een reden om dit gedrag van Wilders te veroordelen.

 24. Lisa

  @ Koel Hoofd

  If it kweks like a right wing fascist, it is a right wing fasicst.

 25. Toine Goossens

  @Lisa,

  Extreem links bedreigde medewerkers van klinieken waar, om de veiligheid van stoffen voor mensen, dierproeven plaats vonden. ER zijn verschillende Makro’s in vlammen opgegaan omdat Makro ook winkels in Zuid Afrika had.

  Extremisme hoort bij pressiegroepen die zich alles permitteren om hun doel te bereiken. Zie de boeren, zie ER, zie gemaskerde pro Gaza demonstranten.

 26. Realist

  @Lisa. Dit nieuwsitem past precies in je straatje want Israel is fout en iedereen die het daar niet mee eens is is extreemrechts. Vervolgens bewijs je je eigen subjectiviteit door in je tweede stukje geheel feitenvrij maar wat te roeptoeteren.

 27. Lisa

  @ Realist

  Nee dat zeg ik niet en doe ik niet. Het leesonderwijs in NL kent kennelijk echt van een bedroevend niveau.

  @Toine Goosens

  ER is niet extreem, omdat zij niet de bestaande samenleving omver wil werpen en ook geen (zware) misdrijven pleegt. Zij is slechts burgerlijk ongehoorzaam en wil aanpassingen binnen het bestaande systeem/ model.

  De aanslagen op de macro’s zijn daadwerkelijk geoormerkt als terrorisme en nooit gesteund (maar veroordeeld) door linkse sociaal democratische partijen en bewegigen. U bent hier gewoon al framend aan het jokken/ liegen.

  En daarnaast is zij niet te linken aan 1 duidelijke politieke stroming.

  Extreem rechts (is dat wel) is in Europa en internationaal, verbonden in coalities (Wilders, Le Pen, Meloni, AfD, Orban, Trump, onder advies van Steve Banon o.a) en zij kan wel degelijk gelinkt worden aan derde groeperingen (knokploegen en erger) die geweld niet schuwen en democratische instituties omver willen werpen (Gouden Dageraad bijv.).

  Niet toevallig volgen zij allemaal hetzelfde stappenplan: justitie framen en verdacht maken, (kritische) en onafhankelijke journalisten framen en verdacht maken, inclusief nieuwsbronnen en nieuwsstromen afschermen/afsluiten, zodat de burger een contolemechanisme op politiek en overheid kwijt raakt, PLUS de wetenschap framen en verdachtmaken.

  Deze driepoot wordt o.a. uitgevoerd via het (internationaal) verspreiden van kleine en grote complotjes via de miljoenen reacties en posts, iedere dag opnieuw, op nieuwsartikelen via sociale media. Veel mensen/ trollen verspreiden bewust desinfo, anderen onbewust misinfo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).