Universiteit Utrecht roept op tot protest tegen bezuinigingen kabinet Universiteit Utrecht roept op tot protest tegen bezuinigingen kabinet

Universiteit Utrecht roept op tot protest tegen bezuinigingen kabinet

Universiteit Utrecht roept op tot protest tegen bezuinigingen kabinet
Studenten, medewerkers en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht gaan demonstreren tegen de bezuinigingen in het onderwijs die het kabinet in gedachten heeft. Op 14 november gaan zij de straat op, zegt de onderwijsinstelling. Er wordt gevreesd dat de toekomst van de wetenschap op het spel staat.

Studenten, medewerkers en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht gaan demonstreren tegen de bezuinigingen in het onderwijs die het kabinet in gedachten heeft. Op 14 november gaan zij de straat op, zegt de onderwijsinstelling. Er wordt gevreesd dat de toekomst van de wetenschap op het spel staat.

Het kabinet is van plan om in totaal 1 miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs in Nederland. Al per 1 januari van het nieuwe jaar worden er honderden miljoenen euro’s ingehouden op onderwijsinstellingen. Dat heeft ernstige gevolgen, vreest de Universiteit Utrecht.

Toekomst onder druk

Daarom roept de universiteit medewerkers en studenten op om te protesteren. Volgens het College van Bestuur zetten de geplande bezuinigingen de toekomst van Nederland onder druk. “Investeren in wetenschap en innovatie is van groot belang om maatschappelijke veranderingen mogelijk ge maken”, schrijft de universiteit in een bericht. “Een grote opkomst helpt ons om die boodschap kracht bij te zetten.”

Het college zal zelf ook aanwezig zijn tijdens het protest, die onder meer bestaat uit een mars van het Moreelsepark naar het Domplein. Studenten en werknemers kunnen in overleg studeer- of werktijd missen om bij de demonstratie aanwezig te zijn, mits het onderwijs daar niet onder lijdt.

19 Reacties

Reageren
  1. Margriet

    Best goed om eens de broekriem aan te halen in het hoger onderwijs, daar kan echt nog heel veel vet uit.

  2. Piet

    idioot om te bezuinigen op het onderwijs. Dit is de toekomst van ons land en blijkbaar vind de politiek die niet interessant genoeg.

  3. W

    @margriet: dat zal best. Bij de politie en landmacht valt ook veel te halen. Maar de cruciale vraag is of dat wel zo slim is…. Goed onderwijs is best wel belangrijk voor de toekomst, snap je?

  4. Scherpschutter

    @Piet

    Ik denk dat de politiek vooral vindt dat er wel wat efficiënter met geld omgegaan kan worden.

    Er gaat jaarlijks in totaal 53 miljard naar het onderwijs toe. Er kan prima een miljardje van het hoger onderwijs af. Wat minder pretstudies, wat minder dure hobbies, wat minder buitenlandse studenten; geen enkel probleem. Hogere kwaliteit en meer waarde voor minder geld.

  5. Nina

    Er hoeft niet bezuinigd te worden op het geven van onderwijs.

    Er is heel veel opgetuigd dat schuurt aan onderwijs, maar geen kerntaak is van scholen en universiteiten. Dat moet eraf.

    In plaats van te gaan protesteren, is het beter om tijd besteden aan bezuinigingsmaatregelen, denk ik.

    Verder zijn de panden wel heel erg mooi opgeknapt. Was allemaal geld voor vrijgemaakt, dus als er nu geld tekort is, gaat er iets goed fout. In een minder mooi pand, kun je nl. ook prima onderwijs geven.

  6. Nuance

    @Scherpschutter ik krijg het idee dat u geen idee heeft van hoger onderwijs. Dat is niet erg, maar dan hoeft u daar ook geen mening over te ventileren.
    Bezuinigingen op het hogeronderwijs en onderzoek zorgen voor meer werkdruk en uitval en uiteindelijk gaat dit Nederland in de voet schieten. In het hoger onderwijs wordt er namelijk hard gewerkt voor lonen die beduidend lager liggen dan die van leeftijdsgenoten met dezelfde opleiding in het bedrijfsleven. Terwijl in het hoger onderwijs de leraren, artsen, tolken, programmeurs, verpleegkundigen, technisch tekenaars, etc. worden opgeleid, die het bedrijfsleven zo hard nodig heeft.
    @Nina gelukkig zorgt de Universiteit goed voor haar gebouwen. Het zou toch jammer zijn als deze monumentale panden niet goed onderhouden zouden worden.

  7. Nina

    @ Nuance

    De nuance moet zijn dat iedereen zijn mening mag geven, want heel misschien vind je wel een kern van waarheid in de mening van iemand die er anders over denkt dan jijzelf.

    Heb je bronnen van de lonen die worden betaald in het onderwijs en bedrijfsleven afgezet tegen werkuren (36 uur pw / 40 uur pw), aantal verlofuren, pensioenpremie, eindejaarsuitkering, sabbaticalvergoeding, ed)? Ik verwacht dat het uurloon per gewerkt uur redelijk gelijk is.

  8. Scherpschutter

    @Nuance 10:17

    https://www.uu.nl/nieuws/faculteit-geesteswetenschappen-verwelkomt-vier-nieuwe-hoogleraren

    Alstublieft. De 4 nieuwste hoogleraren. Een leerstoel gericht op inclusieprocessen voor planetaire verandering, eentje die zich op ‘big data’ onder vergeten groepen en genderrelaties gaat storten, een derde met focus op dekoloniale literaire kritiek en onvertaalbaarheid, en een laatste die de relatie tussen beeld en ongelijkheid gaat analyseren.

    Er kan prima een miljardje van het budget af. Dat overleeft het bedrijfsleven wel, gok ik.

  9. Koel Hoofd

    Het bekostigd onderwijs heeft niet als taak om de maatschappij te veranderen, maar moet studenten aan een diploma te helpen zodat deze in de maatschappij eventueel verandering kunnen bewerkstelligen.
    UU blaast hier heel hoog van de toren terwijl ze voor laadpaal staat omdat ze zich hebben laten koeieneren door studentactivisten die helemaal geen zin hebben om met studeren de maatschappij te veranderen omdat ze met schreeuwen eerder hun zin krijgen.
    https://www.duic.nl/algemeen/universiteit-utrecht-voldoet-aan-een-van-de-eisen-van-de-efo-beweging-en-spreekt-vanaf-nu-over-klimaatnoodtoestand/

    @Scherpschutter
    Dan mag er nog wel een miljardje vanaf, het bedrijfsleven heeft mensen nodig die iets kunnen wat heel iets anders is dan in theorie opgeleid.

  10. rene

    @ Scherpschutter
    Wat een zweverige types, zou daar wel iemand in geinteresseerd zijn? Straatbewegingen van vrouwen tussen 1600 en 1850…

  11. Knuppel

    @Margriet. Motiveer eens waar precies?

    @Nina. Salarisschalen van universiteiten kunt u online vinden. Overuren worden NIET betaald. Elders kunt u lezen dat er structureel overgewerkt wordt. En u beseft dat docenten aan het WO wat langer gestudeerd hebben en dus minder jaren hebben om hun hogere studieschuld terug te betalen?

    @SS. Buitenlandse studenten leveren de universiteit en de overheid geld op, 1.5 miljard in 2021-2022: https://www.nuffic.nl/publicaties/stayrate-en-arbeidsmarktpositie-van-internationale-afgestudeerden-in-nederland En volgens mij moet er nog ruim 7 miljard aan coronaschulden van het bedrijfsleven terug: https://over-ons.belastingdienst.nl/onderwerpen/bijzonder-uitstel-corona/ Of vindt u dat leningen giften zijn? Dan krijgt u nog wat studenten over de vloer. En mag ik dan uw BMW E30 lenen?

  12. JdV

    @W: absoluut. Als land gaan we kapot zonder voldoende Masters Genderidentiteit. Cultureel Antropologen. Kunsthistorici. Filosofen, Future Planet, Humanistiek, Keltische talen, etc etc etc stort dit land direct helemaal in. Proest

  13. Wim

    Jaren rondgelopen binnen HO-instellingen en mij steeds opnieuw verbaasd over de enorme inefficiëntie en het matige management. De productiviteit van met name het ondersteund personeel is zeer laag, en kafkaëske situaties kunnen lang voortbestaan wegens angstige en incompetente leiders.
    Om nog niet te spreken over de vele geldverslinde conferentiebezoekjes.
    Daar kan wel 10-20% budget vanaf.

  14. Nina

    @ Knuppel

    Ik vraag om bronnen van dingen die gesteld worden. Niet om verwijzingen naar websites waar ik salarisschalen kan vinden.

    Een grote studieschuld is niet nodig, behalve als je bijv. co-schappen moet lopen voor een opleiding tot gespecialiseerd arts en daar niet naast kunt werken.

    Een studieschuld van 60.000 euro voor een opleiding die jaarlijks 3.000-3.500 euro kost aan boeken en collegegeld gedurende 4 jaar is niet nodig.

    Die schuld wordt opgebouwd over andere dingen, zoals op kamers gaan. Je kunt ook thuis blijven wonen, een auto kopen en naar je colleges afreizen vanaf een afgelegen woonplek bijv.

    Een hoge studieschuld opbouwen, is vrijwel altijd een keuze. Je kunt bijv. ook gaan werken na een MBO en een avondstudie HBO doen of aan de OU gaan studeren.

    Men is weinig creatief vind ik en zit dan uiteindelijk opgezadeld met een financieel drama.

    Er zijn meerdere (goedkopere) wegen die naar Rome leiden. Maar ja, die vindt men veelal minder leuk. Je leven starten met 60.000 euro studieschuld is echter ook niet leuk en dat voor een veel langere tijd.

  15. Knuppel

    @Nina.

    1. Uw vraag was nogal suggestief dus ik nam aan dat u een referentiekader heeft. Vandaar dat ik wat objectieve informatie gaf, zodat u die zelf kon staven. Maar helaas, u riep maar wat en eist bronnen. Goed dan. Wat betreft het lesgeven: https://punt.avans.nl/2019/11/waar-verdien-je-meer-basisschool-universiteit-of-hogeschool/ Verder hangt het nogal af van je vakgebied. In mijn vakgebied en met mijn ervaring hoef je in het bedrijfsleven niet onder de 120.000 te verwachten. Dat zit ver boven de hoogste schaal op een universiteit.

    2. De meeste studies verwachten een volle werkweek aan inspanning. Daarnaast kan minimaal gewerkt worden. In mijn veld is minder dan 40 uur zeldzaam. Veel studies hebben stages die voltijds zijn en minimaal betalen. Dat u dit beeld alleen van medische studies heeft, geeft uw gebrek aan inzicht aan.

    3. De meeste studenten zitten ver onder de 60.000 schuld, maar met enkele jaren minder salaris loopt het verschil flink op. Het is niet vreemd om een investering in scholing ook terug te willen zien in salaris. Dat is zo voor élke scholing.

    4. Als studenten thuis blijven wonen en met de auto naar de universiteit komen, waar parkeren ze dan en wat denkt u dat er met de spits gebeurt? U vergeet dat de meeste studenten zeker hun master heel bewust kiezen. Dat kan betekenen dat tijdelijk verhuizen de betere optie is.

    U lijkt te redeneren vanuit een perspectief waarbij paps en mams de pretstudie van hun kroost betalen. De werkelijkheid is heel anders. In uw andere reacties op dit forum aangaande woningen, mobiliteit of beloning van werk, geeft u een bepaalde visie. Maar zodra daar een component van hoger (of theoretisch) opgeleid bij komt kijken, schiet u in een kramp.

    Wellicht kunt u een bron geven die uw bewering dat uurloon gelijk is op de universiteit en in het bedrijfsleven. Graag voor een functie in de taalwetenschap, de techniek en de bedrijfskunde. Laten we deze discussie voeren.

  16. Nina

    @ Knuppel

    Ach ja, aannames…. Lezen is een kunst.

    Ik beweer niks. Ik vermoed iets betreffende de uurbeloning van onderwijzend personeel vs andere bedrijfstakken.

    Over uw laatste alinea. Ik vroeg om bronnen van beweringen van Nuance in deze. Ik wacht diens antwoord af.

  17. Knuppel

    @Nina. Het is duidelijk dat u zowel de wereld van de universiteit als de wereld van het bedrijfleven met HBO/WO-personeel niet kent. Nogal logisch dat er aannames gedaan worden als u zegt “Ik verwacht dat het uurloon per gewerkt uur redelijk gelijk is.” Voor zo’n uitspraak mag je toch wel enige kennis verwachten?

    Het moge duidelijk zijn dat salarissen nogal verschillen per sector. In mijn ervaring liggen de salarissen dus hoger in het bedrijfsleven en (deels) rijksoverheid. En dat terwijl op WO-instellingen overuren structureel zijn, en niet worden doorbetaald. Uit https://www.rathenau.nl/nl/wetenschap-cijfers/wetenschappers/personeel-aan-de-universiteiten-en-umcs/tijdsbesteding-en blijkt dat praktisch 25% onbetaald werk is.

    In plaats van een vermoeden te poneren en vervolgens bij anderen te gaan leuren om een ontkrachtend bewijs, kunt u ook zelf uw bewering staven. In de door mij aangedragen bronnen, zie ik nul ondersteuning voor uw bewering. Maar wellicht dat u zelf nog wat speurwerk kunt doen. Of blijft u de onderbuik het winnen van de feiten?

  18. Nina

    @ Knuppel

    Mijn verwachting hangt vast aan de bronnen die ik vraag van Nuance die stelt dat in het bedrijfsleven meer verdiend wordt.

    Ik beweer niks. Nuance wel. Vandaar dat ik om bronnen vraag. Zoals gezegd: ik wacht de reactie van Nuance af.

  19. Knuppel

    @Nina. Prima, het moet u voortgekauwd worden en wel precies door de juiste persoon. Met de instelling om te wachten totdat het voor u geregeld wordt, snap ik uw aversie tegen het WO.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).