Universiteit Utrecht schrapt ‘kleine’ studies | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht schrapt ‘kleine’ studies | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht schrapt ‘kleine’ studies

Universiteit Utrecht schrapt ‘kleine’ studies

In een brief aan het personeel van de faculteit geesteswetenschappen heeft decaan Wiljan van den Akker aangekondigd, dat de Universiteit Utrecht (UU) stopt met de bacheloropleidingen Arabisch, Portugees en theologie. Dat blijkt uit een bericht op nrc.nl. Met het verdwijnen van de studie Portugees kan nergens in Nederland meer een volwaardige opleiding in deze taal worden gevolg. De studie Arabisch verdwijnt niet geheel, maar wordt onderdeel van de opleiding religiewetenschappen.

Dat de UU opleidingen afstoot die niet rendabel zijn is rechtstreeks gevolg van de wens van staatssecretaris Halbe Zijlstra, dat onderwijsinstellingen zich nadrukkelijker van elkaar gaan onderscheiden. Ze moeten niet langer zoveel mogelijk opleidingen aanbieden, maar alleen doen waar ze goed in zijn. Zijlstra wil ook prestatieafspraken maken met de universiteiten. Een aantal van hen heeft al maatregelen aangekondigd om het studierendement te verbeteren. Politici maken zich grote zorgen over de plannen van Zijlstra. Zij vrezen dat de ontwikkelingen nadelig zullen uitpakken voor het onderwijs. De UU is al langer bezig opleidingen af te stoten die niet rendabel worden geacht of die niet passen in het profiel waarvoor de universiteit kiest. Bij de bètafaculteit is de opleiding Sterrenkunde opgeheven en wordt er flink geschrapt binnen de studie biologie. Decaan Van den Akker bevestigde aan NRC, dat het opheffen van de studie Arabisch onderdeel is van de profileringsplannen van de universiteit.

De faculteit der geesteswetenschappen van de UU nam september vorig jaar nog een nieuw onderwijspand in gebruik in het centrum van Utrecht. Dit op Drift 25 gevestigde monumentale pand met een rijke historie huisvest 15 onderwijszalen en ongeveer 90 studieplekken.

1 Reactie

Reageren
  1. M.A. jansen

    Portugees een kleine studie? Daar zullen ze in Latijns-Amerika niet blij mee zijn. Het is een wereldtaal! Waarom hoor ik hier geen klachten over de economische schade die dit toebrengt? Waarschijnlijk vertrouwen Nederlanders, de minister president voorop, liever op de traditionele onkunde en onbeschoftheid in het communiceren met buitenlanders. In Lima (Peru) zijn ze zo beschaafd dat je er Fries kunt studeren. Daar zouden wij eens een voorbeeld aan moeten nemen. Beschamend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).