Universiteit Utrecht stelt docent op non-actief | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht stelt docent op non-actief | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht stelt docent op non-actief

Universiteit Utrecht stelt docent op non-actief
De Universiteit Utrecht heeft besloten om de docent die ‘Volkert waar ben je?’ op Facebook plaatste op non-actief te stellen. De medewerker schreef dit bij een bericht over de winst van Forum voor Democratie bij de recente verkiezingen. De Utrechtse universiteit gaat nog in gesprek met de docent over zijn opmerking.

De Universiteit Utrecht heeft besloten om de docent die ‘Volkert waar ben je?’ op Facebook plaatste op non-actief te stellen. De medewerker schreef dit bij een bericht over de winst van Forum voor Democratie bij de recente verkiezingen. De Utrechtse universiteit gaat nog in gesprek met de docent over zijn opmerking.

De docent heeft zelf al zijn excuses aangeboden. Hij liet weten: “In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik gisterenavond een opmerking geplaatst op Facebook die ik uiteraard niet letterlijk zo bedoeld heb. Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.”

Verwerpelijk

De Universiteit Utrecht (UU) liet vrijdagochtend al weten dit een verwerpelijke reactie te vinden: “waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt. Dat hebben we ook laten weten op Twitter en Facebook. De medewerker is gemeld dat hij op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur over zijn uitlating.”

De UU gaat nu nog verder en stelt de medewerker op non-actief. Dit vooruitlopend op het gesprek dat de leiding van de universiteit met de man gaat hebben. De universiteit is van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben. “De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste.”

Omdat de docent niet alleen kritiek kreeg, maar ook bedreigd werd, heeft hij zijn persoonlijke Facebook-account inmiddels gedeactiveerd.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Harry

  De enige juiste actie. Compliment aan UU

 2. JdV

  Minder minder minder van dit soort haatdocenten aan onze opleidings cq hersenspoelinstituten.
  Weg met deze gevaarlijke gek die studenten indoctrineert en ongetwijfeld cijfers geeft op basis vsn hun deugvermogen.

 3. Studente

  ontslag!!,,,zo.n docent is toch volstrekt ongeloofwaardig geworden

 4. Lombokker

  Ik krijg niet de indruk dat dit besluit van harte is genomen.
  Het lijkt er meer op dat het bestuur is geschrokken van de stroom van verontwaardigde reacties op zowel de docent als de, in eerste instantie, nogal louloenige reactie van het bestuur daarop.

 5. bureaulesswatts

  Ik had al langer de indruk dat de UU een nogal links bolwerk was dat onderdak geeft aan allerlei activistische organisaties ook .
  Een en ander tot uiting gekomen in de verkiezingsuitslag en deze onbezonnen actie van, nota bene, een leraar. ( hoe zaai je haat ) Ik neem aan dat deze meneer hiervoor vervolgd gaat worden door het OM, eea in lijn met eerdere haatzaai- uitspraken. Gelukkig dat het FvD heeft aangekondigd het onderwijssysteem te gaan aanpakken dat , vanaf de kleuterschool tot aan het universitair onderwijs , in handen van dit linkse bolwerk is . Wat kinderen zelfs opzet tegen hun ouders.

 6. Wouter

  @Lombokker: Tja, realiseer je dat dit soort berichten tegenwoordig razendsnel het internet over vliegen. Voordat bestuursleden van de UU er een e-nigs-zin overwogen beslissing kunnen nemen, of er überhaupt met elkaar over kunnen overleggen, kunnen ze het eigenlijk al niet meer goed doen: niet op non-actief en het zal als een verkapte goedkeuring geïnterpreteerd worden, wel op non-actief stellen en men zal stellen dat ze dat alleen maar vanwege de ophef doen. Men zal in iedere reactie wel weer een stok vinden om het eigen gelijk te bevestigen…

 7. bee

  dat is wel het minste wat ze kunnen doen.
  als er niet zo”n heisa van was gekomen had de UU niets gedaan .
  verder sluit ik me aan bij voorgaande reacties.

 8. Sjaak

  @ JdV

  Waar baseer je, behalve op je onderbuikbasis, eigenlijk op dat er zoveel van dit soort docenten rondloopt?

  Ik denk namelijk dat geen 1 werkgever echt gediend is van dit soort acties van hun medewerkers. Niet voro niets treed de uni snel op. UU is overigens vooral een rechts-liberale uni. Daar kom je achter als je bijvoorbeeld internationale betrekkingen studeert, maar dat terzijde.

  Ik ben in mijn leven nog nooit links geïndoctrineerd op scholen, wel christelijk en geïndoctrineerd door VVD-docenten (en toenmaals LPF docenten).

  Of roeptoeter je nu het Forum maar na?

  Het is naam net wat je eigen ervaring is, maar dat wil niet zeggen dat het algemeen verspreid is.

 9. Karin

  Wat een rare reacties hier

  @Lombokker
  Hoe krijg jij de indruk dat dit besluit niet van harte is genomen?

  De beste man is binnen een hele korte tijd op non-actief gesteld.

  @bureaulesswatts
  Hoe kom je erbij dat de Universiteit Utrechte een links bolwerk is?

  De Universiteit Utrecht heeft een dik VVD bestuur en staat landelijk bekend als een rechts-liberaal bolwerk. Dus kom eens met feiten.

 10. Le

  Karin.

  Het klopt helaas dat de meeste leraren op universiteiten van linkse signatuur zijn. Op de meeste middelbare en in mindere mate basisscholen idem. Zelf aan de lijve ondervonden dat leraren hun linkse sausje flink over de lestof heen sproeien. Op de NPO is het ook niet anders. Dikbetaald door de belastingbetaler de morelist uithangen. Alleen de tros had vroeger 1 rechtse tegenhanger.

 11. Toine Goossens

  Deze burger herhaalt wat corifee Hiddema van Forum Voor Democratie al tot 2 keer toe via de Telegraaf heeft geventileerd.
  Hiddema is door niemand ter verantwoording geroepen. Niet door DUIC, ook niet door de UU, ook niet door de eigen faculteit.

  Wanneer valt een uitspraak onder de vrijheid van meningsuiting en wanneer niet? Blijkbaar wel als een volksvertegenwoordiger zoiets zegt, maar niet als een burger dat doet. Dan zijn er ineens collega’s of zo die dat aan de grote klok hangen.

  Wat zegt dat over de vrijheid van meningsuiting? Is dat geen absolute waarde meer?, maar een relatieve? Hebben nu alleen machthebbers nog dat recht of komt het ook nog aan gewone burgers toe?

  Waar haalt een werkgever het recht vandaan om een medewerker op een politieke mening aan te spreken? Dat lijkt volstrekt in strijd met het recht op privacy, waar normaal zoveel steun voor is.
  Meer en meer schuift het politieke debat richting de manier waarop communisten, socialisten en facisten elkaar naar het leven stonden. Wanneer vervallen wij weer in het geweld dat Europa in haar zwartste periode heeft gestort.

 12. JdV

  @toine: inderdaad. Vvmu geldt voor politici. Dus als een politicus”minder, minder, minder” roept is dat vvmu. O nee, wacht even….

 13. Mathijs

  @Le

  Er werken meer dan 28000 docenten in het hoger onderwijs, maar jij hebt ze allemaal gesproken en bepaald dat ze links politiek georiënteerd zijn. (Wat sowieso al n achterhaalde term is). Misschien wat minder onzin de lucht in gooien ?

 14. Karin

  @ Le

  Het kopt helaas. Zegt 1 iemand eventjes zonder met enige bewijs te komen. precies zoals Forum regeert. Wij zeggen dat het zo is, dus het is zo?

  De meeste leraren geven in de eerste plaats politiek neutraal les. Ik denk overigens dat verreweg de meeste docenten in het midden zitten of zelfs rechts daarvan. Zeer vele scholen in het midden, zuiden en het oosten van het land hebben een christelijke signatuur en de meeste leraren van die scholen stemmen ook christelijk.

  In het hoger onderwijs hebben zelfs veel universiteiten een overduidelijke liberalen signatuur. Daar is al vaker onderzoek naar gedaan. Besturen in het onderwijs worden vaan door mensen bemand die openlijk lid zijn van de VVD of het CDA, dus ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt.

  De zogenaamd linkse NPO is ook een verzinsel/ leugen van rechts. Daar las ik gisteren nog een hele goede post over van iemand die op kennelijk op het Media Park werkt.

  Vraag je maar eens af waarom rechts zo graag links uit de weg ruimt? Omdat dan alle kritiek op hun beleid en beleidskezen weg is. Dat heeft niets met democratie of een afspiegeling met de bevolking meer te maken.

 15. bee

  @Karin

  “De meeste leraren geven in de eerste plaats politiek neutraal les.”

  dan mag jij wel eens het nieuws gaan volgen want dit is al de zoveelste leraar die zijn politieke voorkeur te kennen geeft .
  maar die leraar die zogenaamd mohamed had beledigt krijg wel ontslag.

 16. Karin

  @ bee

  Je bedoelt met het nieuws geroeptoeter van politici met een duidelijke rechtse signatuur die kritiek op hun beleid wegzetten als linkse indoctrinatie? Zij hebben er juist alle belang bij om iedere vorm van kritiek weg te zetten als zodanig, want zij willen geen kritiek om op hun uitspraken en hun beleid.

  In het nieuws is nog nooit middels een onderzoek gebleken dat er in het onderwijs links geïndoctrineerd wordt.

  Verder worden er door mij een hoop feiten vermeld die ook helemaal niet ontkracht kunnen worden. Ze zitten namelijk erg dicht bij de werkelijkheid.

  Zie je nu niet in hoe je zelf gerframed wordt?

  Zelfde verhaal bij het immigratiebeleid in Nederland. 1 van de strengste in de EU, maar doordat het rechts het framed als een soft beleid gaan mensen, zonder feitenkennis, het nog geloven ook. Dat framen doen ze omdat ZIJ er belang bij hebben. Veel mensen trappen er in. Jammer is dat.

 17. Joe

  @ Bee

  Er is niks mis met iemands politieke voorkeur kennen. Graag zelfs, want dan weet je hoe je zaken en uitspraken moet plaatsen. iemand kan niet politiek neutraal ZIJN. Dat is iets anders dan politiek neutraal lesgeven. Dat gaat prima in Nederland. De inspectie ziet zelf geen grote problemen, el op het Haga in Amsterdam, maar dat zijn nu juist rechts-conservatieve lui (religieuzen) die daar de leerlingen indoctrineren. Nu weer terug naar de feiten graag in de comments.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).