Universiteit Utrecht stelt geld beschikbaar voor onderzoek naar eigen banden met slavernij Universiteit Utrecht stelt geld beschikbaar voor onderzoek naar eigen banden met slavernij

Universiteit Utrecht stelt geld beschikbaar voor onderzoek naar eigen banden met slavernij

Universiteit Utrecht stelt geld beschikbaar voor onderzoek naar eigen banden met slavernij
Ook de Universiteit Utrecht (UU) heeft banden met de slavernij, bleek uit een studie uit 2021. Het College van Bestuur (CvB) heeft daarom besloten om een stuurgroep samen te stellen die initiatieven binnen de verschillende faculteiten moet gaan verbinden en zichtbaar moet maken. De stuurgroep krijgt voor dit jaar een budget van 75.000 euro.

Ook de Universiteit Utrecht (UU) heeft banden met de slavernij, bleek uit een studie uit 2021. Het College van Bestuur (CvB) heeft daarom besloten om een stuurgroep samen te stellen die initiatieven binnen de verschillende faculteiten moet gaan verbinden en zichtbaar moet maken. De stuurgroep krijgt voor dit jaar een budget van 75.000 euro.

Verschillende faculteiten binnen de universiteit gaan op een eigen manier aan de slag met het slavernijverleden van de UU. De activiteiten variëren van een brede discussiebijeenkomst tot het aanstellen van een assistent in opleiding die onderzoek gaat doen.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de Decolonization Group van het Utrecht University Centre for Global Challenges (UGlobe), en het Equality, Diversity & Inclusion (EDI) Office dat samenwerking zoekt met het African and Caribbean Heritage Network in aanloop naar Keti Koti 2023.

Samenwerking

“We wilden als CvB niet dat dit een project zou worden van één faculteit of onderzoeker” legt rector Henk Kummeling uit. “Het moet iets zijn van ons allemaal. Ik ben blij met de manier waarop de faculteiten de handschoen oppakken.”

Kummeling: “Ik begrijp dat er nu ook een roep is om meer coördinatie en samenwerking. Volgende stap is daarom de inrichting van een universiteitsbrede stuurgroep met budget en ambtelijke ondersteuning.” Dit moet helpen bij het organiseren en uitvoeren van de eerder gemaakte plannen.

8 Reacties

Reageren
  1. w

    Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoek komt naar hoeveel (zinvolle) onderzoeken er eigenlijk worden gedaan?

  2. Koel Hoofd

    Na de excuses slavernijverleden heeft de overheid €200 miljoen beschikbaar gesteld. Een Phd in opleiding kan er door afstuderen in een richting welke zal leiden tot gegarandeerde werkeloosheid maar de onwetende generatie studenten wordt ‘verlicht’ en kan zich uitspreken over hoe walgelijk de voorouders wel niet waren want zij zullen dat zelf nooooooooooooit doen….
    En bestellen vervolgens doodleuk een mars via Gorrilaz (moderne slavernij) omdat ze trek hebben en paar pakjes online (moderne slavernij) omdat ze zich tijdens de discussiegroep vervelen maar ‘s avonds wel een feestje hebben….

    Onderzoek is prima, het voegt immers nieuwe kennis toe aan de bestaande stand van de wetenschap. Wie weet wat er allemaal bovenkomt drijven?

  3. TeringJantje

    Een groepje oprichten, subsidiezak pakken, rapportje open deuren intrappen schrijven en je hoeft voorlopig niet echt aan het werk.

  4. Rob

    Conclusie, schadevergoeding aan de nabestaanden en cancel de universiteit!
    Zouden de de-colonization clubjes van deze wereld wel beseffen dat het meer dan 150 jaar geleden is dat slavernij, niet uitgevonden door het westen, is afgeschaft(door het westen).

  5. JdV

    De tot student gemaakten hebben weer iets ontdekt om te onderzoeken. Chapeau. U bent al goed voorbereid op een mooie overheidsbaan.

  6. W.

    Aan de reacties te zien is er nog genoeg te leren over het slavernijverleden en de impact daarvan in het heden.

  7. JM

    Zou de huidige uitbuiting van assistenten in opleiding ook meegenomen worden in het onderzoek? Ik zag een vriendin van me er bijna aan onderdoor gaan toen ze in haar studietijd (diergeneeskunde) als goedkope arbeidskracht min of meer als slaafje werd gebruikt.

  8. Koel Hoofd

    @JM
    Nee natuurlijk niet, de huidige uitbuiting van aio’s is volkomen politiek economisch correcte slavernij. Iemand moet toch zo goedkoop mogelijk de rotklussen voor de gevestigde kenniselite doen? Ze bieden zichzelf ook geheel vrijwillig voor misbruik aan omdat ze anders niet verder kunnen komen in hun carriere, volkomen legaal dus. Ook al kan je behoorlijk twisten over de vrijwilligheid om dergelijke arbeidsomstandigheden te moeten accepteren. Maar dat is meer een semantische discussie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).