Universiteit Utrecht stelt maandverband en tampons beschikbaar voor studenten en medewerkers Universiteit Utrecht stelt maandverband en tampons beschikbaar voor studenten en medewerkers

Universiteit Utrecht stelt maandverband en tampons beschikbaar voor studenten en medewerkers

Universiteit Utrecht stelt maandverband en tampons beschikbaar voor studenten en medewerkers
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen de komende tijd menstruatieproducten krijgen, als ze dat nodig hebben. Op vijf locaties van de universiteit zijn straks tampons en maandverband verkrijgbaar. 

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen de komende tijd menstruatieproducten krijgen, als ze dat nodig hebben. Op vijf locaties van de universiteit zijn straks tampons en maandverband verkrijgbaar. 

Het gaat om een pilot. Tijdens blok 3 en 4 van het academisch jaar zijn de menstruatieproducten op vier servicepunten gratis op te halen. Die zijn te vinden bij de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad, het Educatorium, het Androclusgebouw en in het Victor J. Koningsbergergebouw.

In de Dining Hall aan het Maupertuusplein zijn tampons en maandverband te vinden in een automaat waar verschillende non-food producten te koop zijn, zoals fietslampjes en kladblokjes. Daar worden de menstruatieproducten verkocht voor de inkoopprijs.

Ongemak

“Als Universiteit Utrecht vinden we het belangrijk dat studenten en medewerkers zich op hun gemak voelen in onze gebouwen”, schrijft de universiteit. “Onverwachts ongesteld worden wanneer je van huis bent, kan ongemakkelijk zijn. Door maandverband en tampons beschikbaar te stellen aan studenten en medewerkers hopen we dit ongemak iets te verlichten.”

De pilot is een initiatief van Lijst VUUR van de Universiteitsraad. “We vonden het bizar dat je naar huis zou moeten als je geen tampon bij je hebt”, vertelt Rémi ter Haar van Lijst VUUR. “Dat wilden we wegnemen. Het mag geen reden zijn dat je als vrouw een werkgroep moet missen, omdat je snel naar huis of naar een winkel moet om tampons of maandverband te halen.”

Met de pilot kijken Lijst VUUR en de Universiteit Utrecht of de service aanslaat. Blijkt dat de studenten en medewerkers van de universiteit enthousiast zijn over de uitgifte van menstruatieproducten, dan wordt de dienst mogelijk voortgezet.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

26 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Goede service. Maar wel een beetje raar. Er is toch een supermarkt in de buurt op 5 minuten lopen? Snap niet helemaal waarom de Universiteit dit moet faciliteren?

  2. Ptje

    Die producten bederven niet, zijn klein en netjes per stuk verpakt, dus je kunt er altijd een paar standaard in je tas meenemen.
    Dus wat is de meerwaarde?

  3. W.

    Goed initiatief. Als je onderuit gaat kun je ook een pleister krijgen, dus waarom dit niet.

    @Natte Otter: Ze moeten ook helemaal niks, maar ze willen dit omdat het zoals je zelf zegt een goede service is.

  4. Onzichtbare Bescherming

    Omdat jij je Natte Reet ook niet met je vingers hoeft af te vegen, Otter.

  5. Joris

    Goed initiatief zeg!

  6. Lombokker

    Gratis? Het zal daar wel druk worden.
    Hoe weet men of de afnemers inderdaad student of werknemer bij de UU zijn?
    Is er een maximum aan het aantal producten dat je daar kan ophalen?
    Gaat het overschot naar de voedselbank?
    Uit welk budget wordt dit betaald?

    Vragen, vragen, vragen . . .

  7. Hilco

    Goede zaak! Het is voor universitaire studenten natuurlijk veel te veel gevraagd om er aan te denken om tampons bij je te hebben. En je kan natuurlijk niet aan een meestudent of aan de concierge om tampons vragen, stel je voor!
    Een dining hall is dan natuurlijk ook de juiste plek om dat soort zaken te verkopen, dan kan iedereen zien dat je ongesteld bent! Onbegrijpelijk dat dit geen voorpagina-artikel van de NRC is!!!!

  8. Binnenstadbewoner

    Pff schei toch uit met dat gepamper. Meeste vrouwen hebben een paar nood tampons/ maandverband bij zich van eigen favoriete merk. En anders te koop in supermarkt.

    Ja en vrouwen zijn net mensen, dus zo’n kastje is zo leeg als het gratis is.

  9. J

    @Ptje en natte otter,

    Helemaal eens hoor. Zelfde met toiletpapier dat gratis aanwezig is. Hoeveel moeite is het om een klein rolletje standaard in je tas te hebben? Er is toch een winkel in de buurt waar ze dit ook verkopen? En is het echt zoveel moeite om gewoon thuis te poepen? Dus wat is de meerwaarde? Het zal er nu wel druk zijn met het gratis toiletpapier.

    In andere woorden, mooie dienstverlening en fijn als daar mensen mee geholpen zijn.

  10. Pieter

    Gewoon belachelijk!
    Kost erg weinig en zo slecht zijn de salarissen niet bij universiteit!

  11. Julia

    Opvallend hoor deze wereldvreemde reacties van mannen, die dus niet hun halve leven tampons, maandverband, reserve-ondergoed, paracetamolletjes, en veelal de pil mee hoeven te zeulen voor-het-geval-dat.

  12. Willem

    Hilco neemt namelijk ook zelf wc-papier mee naar zijn werk.

  13. Casper

    Ik denk dat dit zeker een meerwaarde is, en ik hoop dat de resultaten van de pilot positief zullen zijn. Helemaal eens met @J. Laten we vooral niet vergeten dat menstruatieproducten geen luxeproducten zijn!

  14. Nina

    Dit lijkt mij geen kerntaak voor een universiteit. Het lijkt erop dat men teveel geld heeft.

  15. Rietje

    Wat een onzin.
    Vanaf volgend jaar ook condoomverstrekking voor een onverwacht wipje tussendoor ?

  16. Yoshua

    @Lombokker,
    Je bent niet bekend met menstruatie schaamte?
    Dit Initiatief wordt gelukkig in razend tempo uitgerold door heel Nederland.
    Er zijn meisjes en vrouwen die niet voldoende financiële middelen hebben om maandelijks menstruatieproducten te kunnen kopen.
    Dit is een verborgen probleem en juist vanwege de schaamte zijn deze projecten opgestart.
    Dacht je werkelijk dat meisjes en vrouwen daar naar toe gaan om schaamteloos maandverband en tampons te hamsteren?.

  17. Adje

    Ouch, wat een onnodig kleinzielige reacties hier. Wat is de vrees? Dat het moeten kopen van menstruatieproducten tegen inkoopprijs mensen zal aanzetten tot menstruatie? Newsflash, it just freaking happens! En het komt niet altijd op hetzelfde moment of in dezelfde hoeveelheid. En menstruatieproducten zijn duur, ook als er geen belasting voor ‘luxeproducten’ op zou zitten. Maar je hebt ze decennialang telkens weer nodig. Daarnaast, sommige mensen hebben periodes nodig om uit te proberen welke producten het beste voor ze werken in welke omstandigheden. Bovendien je kunt ze niet per stuk kopen bij de drogist. De kosten tikken echt snel aan, wanneer je 1 tampon nodig hebt en er is alleen een doosje van 18 stuks.
    En nu gaat het slechts om menstruatieproducten die het bloederige slijm opvangen, zodat je kleding niet vlekt en je niet doorlekt op gedeeld meubilair. Veel mensen hebben tijdens menstruatie ook heftige krampen, rugklachten en hoofdpijn. Komen daar dan ook producten voor beschikbaar tegen kostprijs?
    Kom op mensen, dit is een makkelijke manier om elkaar te steunen ; laat mensen die ongesteld worden rustig toegang hebben tot een product! (Zelfs als het tegen kostprijs is, terwijl er gratis iets beschikbaar zou moeten zijn)

  18. JP

    Ah hier in de comments kennen we het begrip menstruatie-armoede blijkbaar niet. Goed dat de universiteit dit doet!

  19. AA

    Goede zaak, vergelijkbaar met wc papier.

  20. Eva

    @nina: wc papier ook maar weghalen dan?
    Ook niet bepaald een kerntaak van de universiteit.

  21. G.H.

    @Pieter: Waar maak je je druk om jochie?
    Of zullen we, jouw hysterica volgend, het wc-papier op de herenplee maar weghalen?

  22. Toine Goossens

    Wat een krachtige reactie op het failliet van het paticipatiebeleid.
    Minverdienenden en minvermogenden, ouderen en bejaarden zijn zelf verantwoordelijk voor hun leven. Zij zijn ‘mans’ genoeg om voor zichzelf te zorgen.

    Zo niet de hoog opgeleide yuppen. Die worden in de watten gelegd. Schande.

  23. Utrechtvoorutrecht

    Wat een sneue reacties zeg. Als dit het nieuws is waar je verontwaardigd over bent, gaat het iets te goed met je. Behalve dan dat je teveel tijd over hebt om je gebrek aan empathie te tonen. Dit is een hele goedkope service waar vrouwen sporadisch heel erg mee geholpen zijn.

  24. Pee

    Het geeft geen problemen maar kan voor veel vrouwen wel problemen voorkomen dus ik begrijp de ophef niet.

  25. Nina

    @Eva

    Benieuwd waar jij de grens legt bij het gratis verstrekken van goederen door de universiteit.

  26. Nina

    Heb je niets bij je als vrouw zijn er talloze vrouwen te vinden op de universiteit die je kunnen helpen. Gewoon een kwestie van vragen, interactie en behulpzaam zijn. Ook gewoon gratis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).