Universiteiten en hogescholen hebben richtlijnen opgesteld voor protesten en demonstraties. Dat doen zij naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties die afgelopen weken hebben plaatsgevonden op verschillende universiteitsterreinen. Bij de universiteit in Utrecht moest de politie meerdere keren optreden.
De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland heeft een demonstratieprotocol opgesteld met richtlijnen voor betogers rondom protestacties. De universiteiten en hogescholen geven aan dat demonstreren mag. “Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van universiteiten en hogescholen. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren”, stellen de overkoepelende organisaties Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen.
Universiteit Utrecht kwam ook met een eigen protocol. Daarin staat onder meer dat het niet is toegestaan om op het terrein van de universiteit te flyeren, stickeren of krijttekeningen te maken. Ook mag er geen water of voedsel gekookt worden. Afgelopen week kwam er kritiek op dit beleid. Het zou onder meer ingaan tegen het nationale en internationale demonstratierecht.
De afgelopen weken zijn er op meerdere universiteiten in Nederland pro-Palestijnse demonstraties geweest. De betogers eisen dat de Nederlandse universiteiten banden met Israëlische universiteiten verbreken. Ook zijn ze tegen het politieoptreden bij eerdere protesten. In Utrecht moest de politie meerdere keren in actie komen.
Richtlijnen
Demonstreren moet volgens de universiteiten echter wel veilig gebeuren. Daarom komen zij dinsdag met een nieuw protocol. Daarin staat onder andere dat universiteitsbestuurders niet onderhandelen met personen met gezichtsbedekkende kleding. Daarnaast moeten deelnemers van protesten zich kunnen legitimeren. Ook is in de regels opgenomen dat overnachten op de campus niet mag, ook niet in tenten. Bovendien is het bezetten van een gebouw niet toegestaan.
“Het is heel begrijpelijk dat onze studenten en medewerkers zich ernstig zorgen maken om de situatie in Gaza. Protesteren moet daarom ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd zijn wij ook verantwoordelijk voor de veiligheid van onze mensen en willen daarom nog eens heel duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond onze gebouwen”, zegt Jouke de Vries, interim-voorzitter Universiteiten van Nederland.
Universiteit Utrecht kwam daarnaast met een eigen protocol. Daarin staat onder meer dat het niet is toegestaan om op het terrein van de universiteit te flyeren, stickeren of krijttekeningen te maken. Ook mag er geen water of voedsel gekookt worden. Afgelopen week kwam er kritiek op dit beleid. Het zou onder meer ingaan tegen het nationale en internationale demonstratierecht.
Universiteiten roepen verder hun academische gemeenschap op om, naast de protesten, vooral de verbinding te blijven zoeken. De Vries: “Wij kunnen als universiteiten het voorbeeld geven door met het hoofd en met het hart de dialoog te voeren over dit conflict.”
Gekoppelde berichten
Politie ontruimt Universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht; veertig demonstranten weggevoerd
De politie is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.00 uur begonnen met…
Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
Pro-Palestijnse demonstranten hebben dinsdagavond het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht bezet. De demonstranten eisten dat…
7 Reacties
ReagerenAlleen iemand die bereid is tot onderhandelingen, stelt een onderhandelingsprotocol in. Iemand die niet wíl onderhandelen heeft uiteraard ook geen protocol nodig. Een briefje of zelfs mondelinge mededeling met “NEE, hoepel op…”, volstaat in zulke gevallen. De universiteiten hebben dus al verloren en heisen de witte vlag.
Wetenschap – Krijsende Barbaren: 0-1
heisen ?
Er is volgens de media voor minstens 1,5 miljoen euro schade aangericht in onze stad door de protesten. De Utrechter zèlf heeft hier echte niets mee te maken omdat dit immers een internationaal probleem elders is en geen lokale politiek betreft. Het bevoegde gezag (Burgemeester en wethouders) dient dan ook ter declareren bij de verantwoordelijken strijdende partijen in het buitend.
Wat er in dat ‘protocol’ staat is al lang bestaande wetgeving, zeker voor wat betreft identificatieplicht en gezichtsbedekkende kleding. Het probleem is vooral de handhaving ervan; iets waar bestuurders hier op alle niveaus een broertje dood aan hebben, en bovendien nogal selectief toe lijken te passen.
@Wim Vreeswijk
Die 1,5 miljoen schade is in Amsterdam aangericht, in Utrecht lijkt het gelukkig een stuk minder te zijn.
Check dit! https://www.volkskrant.nl/wetenschap/geen-enkele-universiteit-in-israel-gaat-vrijuit-zegt-onderzoeker-over-hun-rol-bij-de-onderdrukking-van-palestijnen~b4c54243/
@lombokker: dat weet @vreeswijk ook wel, maar die verspreidt graag nepnieuws om de boel wat op te poken.
Leg de rekening van schade aan publiekelijk eigendom maar bij deze “zogenaamde” demonstranten neer.