Universiteit Utrecht stopt met wegwerpbekers bij koffieautomaten Universiteit Utrecht stopt met wegwerpbekers bij koffieautomaten

Universiteit Utrecht stopt met wegwerpbekers bij koffieautomaten

Universiteit Utrecht stopt met wegwerpbekers bij koffieautomaten
De Universiteit Utrecht stopt vanaf 1 november met alle wegwerpbekers in koffieautomaten. De Universiteit loopt daarmee vooruit op nieuwe landelijke regelgeving. Vanaf 1 januari is het namelijk verboden om plastic wegwerpbekers aan te bieden.

De Universiteit Utrecht stopt vanaf 1 november met alle wegwerpbekers in koffieautomaten. De Universiteit loopt daarmee vooruit op nieuwe landelijke regelgeving. Vanaf 1 januari is het namelijk verboden om plastic wegwerpbekers aan te bieden.

Het verwijderen van de plastic koffiebekers begint op 1 november en moet uiterlijk op 6 november helemaal klaar zijn. Als vervanging voor de wegwerpbekers zullen er hardplastic bewaarbekers worden geplaatst in de automaten. Deze bekers zijn als optie te kiezen en kosten een euro extra.

Daarnaast kunnen mensen ervoor kiezen om hun eigen beker mee te nemen. De Universiteit Utrecht verkoopt daarvoor de Circular Cup, een duurzame herbruikbare to go beker gemaakt van gerecyclede koffiebekers.

19 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Onhygienisch en slecht voor het milieu. Een veel beter alternatief zijn papieren wegwerpbekers die 100% worden gerecyceld.

 2. Statler

  Goed initiatief, maar wel wat practisch gedoe als: waar laat je het gebruikte bekertje? Altijd een tas met tissue mee?

 3. Yolanda Thijssen Sleurink

  Goed bezig het zal ff wennen zijn. Maar het is voor een goed doel.🙏🏽🍀👍💐

 4. Ronald

  Een milieuvriendelijke maatregel kan zo eenvoudig zijn en ook nog kosten besparen.
  Hoewel ik collega’s heb die ook dit nog teveel moeite vinden, maar die gooien de wegwerpbekertjes dan ook nog in de papier- en gft-bak.

 5. Rechtse Rikkie

  Belachelijk! Linkse deugmaatregelen. Laat ze *insert whataboutism* aanpakken. Het is mijn geboorterecht om wegwerpplastic te gebruiken. Niet dat ik ooit iets te zoeken heb op een universiteit, maar ik heb een ongenuanceerde mening en die zal je horen ook!

 6. Sanne

  @jdv: die zogenaamde papieren bekers hebben plastic laag aan de binnenkant en zijn vrijwel niet te recyclen. Tot zover weer je enorm zinnig bijdrage.

 7. Len

  Een hardplastic bewaarbeker, die nog wat beter wordt bewaard zodra die ergens in de natuur belandt. Net als die nylon groentezakjes van de Appie.

  Als mensen al teveel voor zichzelf moeten nadenken gaat het al fout, laat staan voor een ander of voor het grotere geheel. Dus je moet ze in de eerste plaats de kans al niet eens geven. Uiteindelijk is het aandeel natuurlijk marginaal, maar ik bedoel er maar mee te zeggen dat we in zijn geheel gewoon van die plastic zooi af moeten.

 8. Pee

  @Rechtse Rikkie
  Mee eens.
  Ze draven te ver door om 0,0 procent verbetering te halen.
  Het enige wat er gebeurt is de mensen op kosten jagen.

 9. TV

  @Statler Ik neem een beker met een deksel!

 10. Statler

  @TV:
  idee!👍

 11. Massegast

  Dit soort onderwerpen wekt bij mij altijd de lachlust op. 50 jaar geleden zat ik op een academie in Amsterdam en wat kwam er langs in de academieraad? Jawel hoor, de koffiebekertjes. Wat een probleem zeg. Het is misschien goed om te weten waar het Utrechtse afval naar toe gaat. Op de Lage Weide worden de vuilniszakken in een schip geladen, om vervolgens bij de AVR in de Rijnmond terecht te komen. Daar wordt het verbrand en met de warmte wordt elektriciteit en stadsverwarming voor Rotterdam geproduceerd. Einde probleem.

 12. Utrechtvoorutrecht

  @Rechtse Rikkie Ik denk dat @Pee je punt wel gemaakt heeft. Hulde!

 13. Moniek

  @Rikkie
  Geboorterecht inzake plastic? Hoe bedoelt u?

 14. Koel Hoofd

  Koffiejuffrouw Jannie werd vele jaren geleden blij gemaakt met de nieuwe vaatwasser die haar werk een stuk prettiger maakte.
  Jaren later raakte ze haar baan kwijt omdat plasticbekertjes en de koffieautomaat een stuk goedkoper waren.
  Nog even en de barrista kleindochter van Jannie krijgt de oude taken van haar oma er ook weer bij omdat er weer afgewassen moet worden vanwege het milieu en klimaat.

  Geen grapje, er waren vroeger koffiejufrouwen in de scholen wie dit is overkomen. De vraag is enkel wie nu de moderne schoolbarrista’s worden en of ze wel Nederlands kunnen.

 15. Binnenstadbewoner

  Ja mooi toch. Milieuwinst zal laag of verwaarloosbaar zijn, maar draagt bij aan milieubewustzijn en dat is ook veel waard.

 16. Peter

  Staat leuk in het jaarverslag, lekker deugen. Doei.

 17. Jeroen

  Toen ik in 1992 biologie ging studeren moest ik al een porseleinen mok met afsluitdekseltje voor de koffie en thee kopen. De biologen waren duidelijk hun tijd ver vooruit. De mok met deksel heb ik nog steeds.

 18. wollie

  de universiteit had tien jaar geleden al een prima ontmoedigingsbeleid… die koffie was niet te zuipen.

 19. Sanneke

  @JdV Papieren bekers bevatten ook plastic, anders gaan de inhoud drank er binnen een paar minuten doorheen. Verder is het recyclen van deze bekers met plastic lastig, omdat mensen de bekers volproppen met troep (appel, plastic zakjes van boterhammen etc.) en deze troep er niet uithalen voor het weggooien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).