Universiteit Utrecht wederom beste instelling van Nederland Universiteit Utrecht wederom beste instelling van Nederland

Universiteit Utrecht wederom beste instelling van Nederland

Universiteit Utrecht wederom beste instelling van Nederland
Bron: Archief DUIC
De Universiteit Utrecht (UU) staat op de 52e plek in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. UU is daarmee de hoogst genoteerde universiteit van Nederland.

De Universiteit Utrecht (UU) staat op de 52e plek in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. UU is daarmee de hoogst genoteerde universiteit van Nederland.

Alle universiteiten ter wereld worden regelmatig vergeleken met elkaar op verschillende ranglijsten. Op deze betreffende lijst scoort de Utrechtse universiteit al jaren goed.

De Shanghai Ranking wordt al sinds 2003 ieder jaar samengesteld. Vorig jaar stond UU nog op de 49e plek. De top tien van de lijst wordt vooral gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten. Alleen het Britse Cambridge en Oxford komen ook voor in deze top tien.

Groningen

De eerstvolgende Nederlandse instelling is de Rijksuniversiteit Groningen. Deze staat op de 69e plek. De Erasmus Universiteit Rotterdam staat samen met de Universiteit Leiden op de 80e plek.

De lijst wordt samengesteld op basis van onder meer het aantal geciteerde onderzoeken, vermeldingen in wetenschappelijke tijdschriften en het aantal onderzoekers dat Nobelprijzen heeft gewonnen.

Bekijk hier de hele lijst.

5 Reacties

Reageren
 1. 19bentje48

  20 jaar bij gewerkt. Trots op. Wel veel veranderd, maar waar niet.

 2. Koel Hoofd

  @19bentje48
  Waar ben je trots op? Dat je er 20 jaar hebt gewerkt, of dat de Chinezen met een dubbele agenda en dubieuze ranking methodiek Utrecht een goede universiteit vinden?

 3. Metropool Utrecht.

  Het Ambitie nivo bij de universiteit Utrecht is hoog, en op gebied van Live Science staat Utrecht nog beter genoteerd.
  Streven na hogere internationale ranking kan het aantal internationale studenten gunstig doen stijgen. Dat aantal kan hoger.

 4. Wouter

  Mooie score, hoewel ik wel heb begrepen dat het vooral een kwestie is van de Nobelprijswinnaars in leven houden. Hopelijk kunnen ze snel weer nieuwe winnaars aan het lijstje toevoegen! 😁

  @Koel Hoofd: Jeetje man, ben je als zuurpruim geboren of heb je daar hard op geoefend?

 5. Herman

  Misschien moet de HU eens gaan buurten bij de UU.
  De HU schommelt al jaren troosteloos onderaan in de HBO ranking.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).