Universiteit Utrecht wederom bestempeld als beste onderwijsinstelling van Nederland Universiteit Utrecht wederom bestempeld als beste onderwijsinstelling van Nederland

Universiteit Utrecht wederom bestempeld als beste onderwijsinstelling van Nederland

Universiteit Utrecht wederom bestempeld als beste onderwijsinstelling van Nederland
Foto: Archief DUIC
De Universiteit Utrecht (UU) is wederom bestempeld als beste universiteit van Nederland in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. Op de wereldwijde ranglijst staat de UU op de vijftigste plek.

De Universiteit Utrecht (UU) is wederom bestempeld als beste universiteit van Nederland in de Academic Ranking of World Universities van de prestigieuze Shanghai Ranking. Op de wereldwijde ranglijst staat de UU op de vijftigste plek.

De Shanghai Ranking wordt sinds 2003 ieder jaar samengesteld. Alle universiteiten ter wereld worden beoordeeld op verschillende disciplines. De Universiteit Utrecht scoort bijvoorbeeld goed op gezondheidswetenschappen, diergeneeskunde en aardwetenschappen.

De UU schommelt sinds 2017 rond de vijftigste plek op de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit op plek 52, in 2019 was dat de 49e plek, in 2018 plek 51 en in 2017 stond de UU op de 47e plaats.

Top 10

In de top tien van de ranglijst zijn slechts universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te vinden. Zo wordt de lijst aangevoerd door Harvard, gevolgd door Stanford en op de derde plek staat Cambridge.

De Rijksuniversiteit Groningen scoort na de UU het beste van Nederland en daarna de Universiteit Leiden. Bekijk hier de hele ranglijst.

17 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Netjes. Mooi voorbeeld voor de HU die schijnbaar structureel onderaan dit soort lijstjes bungelt.

 2. Carmen

  Een kanttekening: de omschrijving “beste onderwijsinstelling” is misleidend. Deze ranking is absoluut niet gebaseerd op het niveau van onderwijs, maar op de onderzoeksoutput van de universiteiten.

  De score van de UU als wetenschappelijk instituut is niet zo boeiend voor het onderwijs van de studenten (die ondanks de term ‘wetenschappelijk onderwijs’ toch vooral een vak komen leren, of dat nu jurist, dierenarts of geoloog is). Medewerkers die enorm gefocust zijn op een hoge onderzoeksoutput, zouden daardoor juist weleens minder goed onderwijs kunnen geven. Ook de alumni zelf dragen niet per se bij: veel van de UU-alumni die wel in de wetenschap blijven zullen bij een andere universiteit punten gaan scoren voor de Shanghai-ranking (en andersom).

  Het levert een beetje prestige op voor de UU-student, voor wat het waard is. Maar de beste onderwijsinstelling is het geenszins op basis van deze ranking.

 3. Koel Hoofd

  @Carmen
  Helemaal mee eens!
  Die rankings zijn commercieel gebakken lucht en zeggen niets over de kwaliteit van onderwijs.

 4. Scherpschutter

  Altijd vermakelijk, deze onderzoeken, waarin geprivatiseerde onderwijsinstellingen de publieke onderwijsinstellingen met enorme afstand en in overweldigende meerderheid verslaan. En dan zeggen sommigen dat het privatiseren van het onderwijs een slecht idee is. LOL

  Een 50e plaats is natuurlijk nauwelijk iets om te vieren. Werk aan de winkel, zullen we maar zeggen….

 5. Lexus

  @Scherpschutter: waar het geld vandaan komt, is in hier op zich niet van belang, wel of er voldoende geld is en vervolgens waar dat aan besteed wordt. Voor zover ik het kan overzien, worden de Nederlandse universiteiten wat hun onderzoek betreft tegenwoordig meer gestuurd door het bedrijfsleven, dat een veel te grote invloed heeft gekregen, dan door de Nederlandse overheid. Hierdoor komt juist het fundamentele onderzoek in de knel ten koste van onderzoek dat al dan niet op den duur en liefst op korte termijn geld voor de bedrijven moet opbrengen. Het is treurig om te zien dat buitenlandse universiteiten meer talent aantrekken om fundamenteel onderzoek te kunnen doen. Wat het onderwijs betreft hebben anderen hierboven hun zegje al gedaan. Weinig reden tot lol dus.

 6. Utrechtvoorutrecht

  @SS Je zou ook kunnen zeggen: wat knap dat een universiteit waar iedereen welkom is en die niet betaald wordt van miljoenen aan giften en inschrijfgelden toch zo hoog staat. Of dat het toch wel te vieren is geen enkele universiteit in Nederland buiten de top-700 valt, en dat er 9 in de top-200 zitten. Dus dat er geen kneusjes tussen zitten. In het overzicht wordt niet gerept over die honderden (deels private) universiteiten in de VS die niet eens gerankt zijn.

  Blijkbaar vindt u het belangrijker dat er een elite-clubje is dat met heel veel geld en moeite boven het maaiveld uitsteekt. Ik heb een oplossing: betaal wat meer belasting, dan kunnen de absolute toppers aangetrokken worden en de allerbeste faciliteiten gebouwd worden.

  Tot die tijd lijkt het me goed om blij te zijn dat we voor een dubbeltje (bijna) op de eerste rang zitten en er elk jaar duizenden hoogopgeleide werknemers afgeleverd worden met een diploma waar overal in de wereld naar opgekeken wordt.

 7. Scherpschutter

  @Lexus

  Wat van belang is, is in welke handen het geld terecht komt. Is dat in de handen van een gemotiveerde private entiteit die weet dat ze topprestaties moet leveren voor haar voortbestaan, of is dat in de handen van een luie ongeinteresseerde entiteit voor wie kwaliteit geen enkele issue is omdat het geld toch wel binnen komt…?

  Het onderwijs dient geprivatiseerd te worden.

  @Utrechtvoorutrecht

  Uw absolute middenmootmentaliteit is bij vlagen lastig verteerbaar.

 8. Overweldigend intelligent

  @Scherpschutter, even over die overweldigende meerderheid van je:

  Boven de UU bevinden zich 49 universiteiten. Daarvan zijn er 28 Amerikaans, waarvan 14 publiek (de staatsuniversiteiten). Alle Europese (Britse, Franse, Duitse, Deense, Zweedse en Zwitserse) universiteiten boven de UU (14 stuks in totaal) worden met publiek geld ondersteund of zijn volledig publiek. De twee Canadese universiteiten zijn publiek. Hetzelfde geldt voor de twee Japanse en de ene Australische. Over de funding van de twee Chinese universiteiten hoeven we het denk ik niet te hebben.

  Met andere woorden: 14 van de universiteiten in de top 50 zijn privaat. Er is één reaguurder die daarin een overweldigende meerderheid ziet. Drie keer raden wie. LOL

 9. Lexus

  Scherpschutter: die ‘gemotiveerde private entiteit” van u is in Nederland aanwezig, behalve in het helaas stijgend aantal gevallen dat het bedrijfsleven zich met de inhoud en zelfs de resultaten van het onderzoek bemoeit. Dan spelen nogal eens private belangen de grootste rol en heeft het soms met wetenschap weinig meer te maken.

 10. UtrechtvoorUtrecht

  @SS Haha, gelukkig dat het slechts bij vlagen is!

  Valt het u ook op dat de enige Nederlandse private entiteit niet eens genoemd wordt? In de Shanghai index moet een universiteit zichzelf aanmelden. Gelukkig zijn er ook rankings waarbij dat niet hoeft. In de lijst van UniRank ziet u dat de enige Nederlandse private entiteit netjes onder INHolland en Kunstacademies staat. Tot zover de “topprestaties”.

 11. Scherpschutter

  @Overweldigend intelligent

  1. Harvard; privaat
  2. Stanford; privaat
  3. Cambridge; privaat
  4. MIT; privaat
  5. Berkely; publiek
  6. Princeton; privaat
  7. Oxford; privaat
  8. Columbia; privaat
  9. Caltech; privaat
  10. Chicago; privaat
  11. Yale; privaat
  12. Cornell; privaat
  13. Paris Saclay; publiek
  14. University of California; publiek
  15. Pennsylvania; privaat
  16. Johns Hopkins; privaat

  De rest van uw cijfermatige hersenspinsel (man man man) mag u zelf uitpluizen.

 12. Azijnplasser

  Laten de verstandige lezers van DUIC nu eens met elkaar afspreken niet meer te reageren op een trollende querulant, die alleen met losse flodders schiet.
  Er zijn betere dingen te doen dan op elke scheet te reageren.

 13. Lexus

  Ik heb hierboven al uiteengezet dat academische vrijheid en de beschikbare budgetten veel belangrijker zijn dan de manier waarop de universiteiten worden gefinancierd. Maar daar reageert Scherpschutter niet op. Niets staat hem in de weg om zelf wetenschappelijk onderzoek te financieren door een fonds te stichten, zoals er ook in Nederland vele zijn.

 14. Overweldigend intelligent

  @Azijnplasser: ben ik niet met u eens 😉

  @Scherpschutter: je hebt overduidelijk geen enkel verstand van wetenschap (toepasselijk bij dit onderwerp) en je probeert je eruit te wurmen door de doelpalen te verplaatsen. Je kiest willekeurig een top 16, waarschijnlijk omdat dat goed uitkomt voor jouw cijfermatige hersenspinsel. Daarmee probeer je mijn (evengoed willekeurige) top 50 te overtoepen. Dat slaat nergens op. Hoe zit het met de top 144? 502? Hoeveel middelmatige privé-universiteiten staan er eigenlijk onder de UU? Wetenschappelijk gezien stelt je borrelpraat niets voor.

  Bovendien toon je absoluut helemaal niets aan met je lijstje. Mijn wetenschappelijke inzicht zegt na een blik op de lijst: niet privaat of privé, maar land, is de voornaamste indicator voor de grootste wetenschappelijke output. In de top van de Shanghai lijst staan privaat en publiek redelijk kriskras door elkaar, slechts één ding valt op: Amerikaanse universiteiten domineren (niet geheel toevallig 50/50 privaat/publiek). Jij zou dus moeten zeggen: “En dan zeggen sommigen dat het vestigen van de UU in de VS een slecht idee is. LOL”

  Ten slotte: je weet heel goed dat je Oxford en Cambridge er stiekem bij hebt gesnoept omdat je niet zo’n overtuigend verhaal had zonder die 2. Dat zijn universiteiten die heel veel publiek geld (bij elkaar honderden miljoenen per jaar) ontvangen, net als de UU. Weinig privaats aan, maar ja, je hebt ze nodig voor je verhaal.

 15. W.

  @Realist: Grappig dat je dat schijnt te weten. De HU is namelijk geen universiteit en komt dus überhaupt niet in een ranking voor universiteiten voor.

 16. Uuutje

  Flardenmissert benoemt een hoop zogenaamde private universiteiten die dat helemaal niet slechts zijn. Velen worden OOK met publiek geld gefinancierd. Hybride dus en niet privaat. Veel Nederlandse universiteiten worden dan weer niet alleen publiek gefinancierd, maar ook flink privaat. Ook hybride dus.

  Naast dat het heerschap niet kan tellen, zelf overduidelijk geen wetenschappelijke opleiding genoten heeft (ieder perspectief en nuance ontbreken, en stokpaardjes worden voor eigen gewin/ propaganda/ beïnvloeding/ manipulatie gebruikt) is het iemand die van goedkoop scoren houdt; nou ja, eerder een schwalbe fixen).

  Derhalve klopt zijn top zoveel dus ook volledig niet.

 17. Scherpschutter

  @Uuutje

  Juist. Dus volgens u is niet de rechtsvorm leidend, maar de herkomst van geldbronnen in het vaststellen of een universiteit privaat dan wel publiek is? Begrijp ik dat goed? LOL

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).