De Universiteit Utrecht (UU) wil meer zonnepanelen hebben en omdat daar op het Utrecht Science Park (USP) geen ruimte voor is, tekent de universiteit voor een groot zonneveld in Bunnik. Het elektriciteitsnetwerk van het USP wordt met een directe verbinding van twee kilometer aangesloten op het zonnepark.
De Universiteit Utrecht wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Omdat de energievoorziening van de universiteit 65 procent van de totale CO2-voetafdruk is, ziet de UU zonne-energie als een deel van de oplossing. De meeste gebouwen op het USP hebben al zonnepanelen, maar in de toekomst zijn er veel meer zonnepanelen nodig. Dat past niet op het USP, waardoor de UU heeft besloten om uit te wijken naar Bunnik.
De UU heeft een overeenkomst gesloten met zonneparkontwikkelaar IX Zon voor de rechten om 50 procent van een zonneveld in Bunnik te gaan bouwen. Dat gaat de universiteit vervolgens dertig jaar lang exploiteren, waarbij wordt samengewerkt met Energie Coöperatie Bunnik. Als het park in werking is – naar verwachting in 2025 – wordt zo’n 20 procent van de energie die de UU nodig heeft zelf opgewekt. Nu is dat nog 3 procent. Het hele zonnepark gaat 16 GWh aan duurzame energie opwekken, genoeg om 4.200 huishoudens van stroom te voorzien.
De eerste plannen voor het zonnepark werden al in 2020 met de gemeente besproken en in 2022 is de omgevingsvergunning afgegeven. Omdat in de regio Utrecht sprake is van netwerkcongestie, was lange tijd nog niet duidelijk wanneer er op het elektriciteitsnetwerk genoeg capaciteit beschikbaar zou zijn om het zonnepark aan te sluiten. Stedin heeft eind november vorig jaar gemeld dat dat op korte termijn het geval zou zijn.
Gekoppelde berichten
Netbeheerders maken zich ‘ernstige zorgen’ over stroomnetwerk in Utrecht; grenzen mogelijk in 2025 bereikt
Netbeheerders Stedin en TenneT zeggen zich ernstige zorgen te maken over de groeiende druk op…
Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht
De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk. De vraag…
Ook bij gemeente Utrecht leven zorgen over dichtslibben elektriciteitsnetwerk
De gemeente Utrecht maakt zich zorgen om de druk op het stroomnetwerk in de stad.…
25 Reacties
ReagerenBegin anders eens met zonnepanelen op de gebouwen op de uithof te leggen.
Lezen is een kunst, ik citeer uit het artikeltje:”De meeste gebouwen op het USP hebben al zonnepanelen, maar in de toekomst zijn er veel meer zonnepanelen nodig.” Dus er is al het een en ander gedaa. En zoals altijd en overal: er is meer nodig.
Zonde om weer schaarse groene ruimte hiervoor op te offeren. Zie op de foto nog heel veel daken zonder panelen.
Goede landbouw grond vol leggen met zonnepanelen ? Zal n mooi beeld geven rond Rhijnauwen Amelisweerd; ingeklemd tussen snelwegen en zonnevelden, echt natuur herstel !
Eens met @Berk, geen groen opofferen wanneer er nog ruimte is op de eigen daken! Eerst zelf oplossen in eigen ruimte.
Is het inderdaad een goed idee om groene gebieden op te vullen met zonnepanelen? Of komen we er over tien jaar achter dat dit een grote vergissing is? Elke vierkante meter van een industrieterrein mag van mij worden bedekt met panelen, met groene polders ben ik daar toch iets minder voorstander van, al was het maar om het uitzicht.
Laten we anders eens zonnepanelen ontwikkelen die kunnen worden gebruikt als asfalt.
Zonnepanelen zijn een kortetermijnoplossing die over enkele decennia voor een enorm afvalprobleem gaan zorgen. Juist bij een universiteit zouden ze dat moeten weten.
https://www.google.com/search?q=zonnepanelen+afval&client=firefox-b-d&sxsrf=AB5stBi64eCgG_Yx7M22Q2z59-GY2ybDkA%3A1689243070895&ei=vs2vZIinNqijkdUP1Ja44A8&oq=zonnepanelen+afval&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAxgBMggIABCABBDLATIICAAQgAQQywEyCAgAEIAEEMsBMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMggIABAWEB4QDzIICAAQFhAeEA8yBggAEBYQHjIICAAQigUQhgM6CggAEEcQ1gQQsAM6BwgjEIoFECc6BwgjEOoCECc6CAgAEIoFEJECOgsILhCABBDHARDRAzoFCAAQgAQ6BAgjECc6DQguEIoFEMcBENEDEEM6BwgAEIoFEEM6DgguEIAEEMcBEK8BEMsBSgQIQRgAULgMWIVUYKp-aAJwAXgFgAHwAYgBoheSAQYyOS41LjGYAQCgAQGwAQrAAQHIAQg&sclient=gws-wiz-serp
Kijk eerst eens naar energieverbruik/misbruik. Er valt veel te besparen.
@p van Berkel: laat u niet in de luren leggen en kijk eens goed naar de foto: hebben de meeste gebouwen zonnepanelen? Driewerf neen! Alleen de bibliotheek.
@ BdV, het komt de natuur niet ten goede als er zonnepanelen op worden geplaatst. Dat is bekend.
@ Wil en anderen: De foto is uit 2016, gezien de bouwkeet op de hoek van de Cambridgelaan en Bolognalaan (het gebouw van de HU daar moest nog gebouwd worden). Inmiddels liggen er aanzienlijk meer zonnepanelen op de daken; nog niet overal, maar toch.
Parkeerplaatsen overkappen met zonnepanelen
Alle parkeervelden overkappen met zonnepanelen Die zijn er best veel bij de universiteit
Het park komt bij de pomp op de A12 afslag houten oost. Het wijdse groene landschap wordt energie- industriegebied. Niet iets om trots op te zijn maar om je kapot voor te schamen.
@Berk
Helemaal mee eens.
Als je op Google earth kijkt zie je dat er nog heel erg veel plek op de daken van UU gebouwen is.
de faculteiten/departementen
-diergeneeskunde,
-geesteswetenschappen,
-bestuursgebouw,
-het sustainability institute (nota bene),
-sociale geografie en planologie,
-educatorium,
-departement informatica,
-centrum gebouw noord,
-HR Kruyt gebouw,
-hogeschool utrecht
-HU klinieken,
en de nieuwe departementen biologie en farma
….hebben allemaal nog maagdelijke daken….
En dan heb ik de onbenutte eigengrond nog niet eens genoemd…
Dus dakruimte genoeg bij de academische nimby’s die de zonnecellen liever bij Bunnik over de schutting flikkeren dan op hun eigen daken leggen.
Immers, een universiteit die kan zeggen dat ze een “eigen zonneveld” hebben geeft meer prestige onder de groene duikelaars dan de statement “we hebben alle daken vol liggen” want dat hebben ze toch al allemaal….
De echte bloemetjes en bijtjes moeten er gewoon aan, en anders maar in de stad in bijenhotels gaan wonen?
@Wil, kijk zelf gewoon op Maps. De foto bij dit artikel is al 5 jaar oud (staat er gewoon bij). Intussen liggen er al op veel meer gebouwen zonnepanelen.
Het lijkt een snelle en weinig doordachte greep. Aller eerst zou ik wel eens een onderzoek willen zien wat de mogelijkheden zijn in USP zelf. Welke gebouwen kunnen op daken of gevels meer panelen hebben ? Ten tweede; indien er een nieuw gebouw bij komt aan welke zelf voorzienende norm moeten zij voldoen ? Wellicht kan de redactie dit uitzoeken. Tot slot, er is nog veel ongebruikt grond bij Dier geneeskunde en parkeren. Daar zou ook een tijdelijke panelen installaties kunnen zijn.
En wat te denken van een dak op Galgewaard stadion, zonnenpanelen creatieve objecten als straat meubilair met verlichting…
ik dacht dat er woningen nodig waren? Jammer om grond op te offeren voor een zonne-park
Dat is natuurlijk geen core business van een universiteit; zonnepanelen bezitten.
Geeft aan dat het geld daar tegen de plinten klotst en uitgegeven wordt aan andere zaken dan onderwijs.
Vreemd.
Je kan op heel veel daken geen panelen leggen omdat de constructie dit niet aan kan.
@Nina, je weet dat zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd hebben en daarna geld opleveren? (ook al ben je grootverbruiker en betaal je lagere tarieven)
@koel hoofd/ea.:
Wat een selectieve verontwaardiging, deze boer heeft gewoon gekozen voor keiharde knaken-wat velen hier toch als een pluspunt zouden moeten zien, want de markteconomie doet hier gewoon goed zijn werk?
De verontwaardiging over de grond onder de zonnepanelen is natuurlijk ook al net zo selectief-ik hoor hier niemand die zich zorgen maakt over de biodiversiteit rondom steenkool-/aardgas-/kerncentrales, maar bij zonnepanelen is dat wel ineens een issue?
Goed om te weten is dat de eigenaar/plaatser van de panelen daar uitgebreid mee bezig was, maar dat stuitte op grote bezwaren van de naastgelegen fruitteler; volgens hem kwam er te veel biodivesiteit…
@Wil de foto boven is best wel oud, de nieuwbouw HU op de voormalige P1 van de Uithof is net bouwrijp. Het pand staat er inmiddels al weer een jaar of vier a vijf.
@Waldorff
Je kletst.
Er is helemaal niets mis met de biodiversiteit rondom kerncentrales, tiert er welig. Sterker nog, het meest ongerepte en biodiverse natuur van Europa is te vinden in het radio-ecologisch reservaat Polesski. En die milieukliek maar roepen dat het onmogelijk is.
Je maakt mij zonder hard bewijs ook niet wijs dat juist een fruitteler, die afhankelijk is van vliegende bestuivers, gaat klagen dat er te veel biodiversiteit komt door zonnepanelen. Immers, hoe meer bloemetjes er bestoven worden hoe groter de oogst hoe beter zijn inkomen. Die wil alleen maar meer bijtjes zodat hij meer bloemetjes krijgt.
Ik hoop dat je beseft dat er onder die zonnepanelen in de schaduw niets lekker kan groeien of bloeien omdat plantjes aan fotosynthese doen en daarvoor zon nodig hebben? Je kan veel beter zonnepanelen boven een versteend parkeerterrein maken (hebben ze ook meer dan een paar van op de Uithof) dan ze in een weiland met vruchtbare landbouwgrond te plempen.
Enne, die dingen kunnen ook kapot en dan is het zwaar milieuvervuilend spul, of vind je dat ook prima voor het milieu?
@waldorff
En wie betaalt na afschrijving de afvoer en recycling van deze berg zonnepanelen? Ook de universiteit? Nee, hoor, geen corebusiness van een universiteit.
Sowieso van de zotte dat we in Nederland ineens allemaal energie-opwekkers moeten/willen worden.
Het gaat slechts om de portemonnee van mensen die het geld hebben liggen om ze aan te schaffen (overigens met een dikke subsidie = gemeenschapsgeld).
Niet bereikbaar voor de minderbedeelden. Dit geldt ook voor de elektrische auto’s.
Consuminderen ipv consumeren. Zie de post van @Katja. Maar ja, je moet het wel snappen om het te begrijpen natuurlijk.
Nu zie ik mensen met een EV, zonnepanelen en een warmtepomp die vervolgens in de diesel aangedreven skilift stappen om de weides plat te walsen, die het vliegtuig nemen naar Viëtnam voor een vakantie en de wasdroger aanzetten. Tja….
@koelhood: maken jullie je dan ook zoveel zorgen over de brandbaardheid van die ene kerncentrale die Nederland rijk is? Waarom zijn ineens de risico’s van zonnepanelen wel een issue-en was dat met andere vormen van energie geen issue? Dat je in je betoog een enkele positief effect van een kernramp benoemt is natuurlijk te bizar voor woorden. (en je vergeet maar even alle nadelen in je betoog).
@Nina: Door zonnepanelen te gebruiken (gaan bij goede exemplaren zeker 25 jaar mee met weinig terugloop in opbrengst)ben je juist aan het consuminderen, want je neemt minder stroom af van de stroomproducten.