Universiteit Utrecht wil mogelijk windmolens op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht wil mogelijk windmolens op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht wil mogelijk windmolens op Utrecht Science Park

Universiteit Utrecht wil mogelijk windmolens op Utrecht Science Park
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
De Universiteit Utrecht wil graag een stuk duurzamer worden en in 2030 zelfs CO2-neutraal zijn. Daarom wordt er onderzocht of er windmolens kunnen komen op het Utrecht Science Park.

De Universiteit Utrecht wil graag een stuk duurzamer worden en in 2030 zelfs CO2-neutraal zijn. Daarom wordt er onderzocht of er windmolens kunnen komen op het Utrecht Science Park.

De universiteit wil eerst verkennen wat de mogelijkheden zijn van twee grote windmolens langs de snelweg A28 dichtbij het knooppunt Rijnsweerd. Daarom wordt dit jaar de haalbaarheid van de molen onderzocht. Tijdens het onderzoek moet er vooral aandacht zijn voor financiële haalbaarheid, impact op de omgeving en draagvlak.

Energieneutraal

De verkenning gebeurt onder andere omdat de universiteit in 2030 energieneutraal wil zijn. Windenergie kan daaraan volgens de Universiteit Utrecht (UU) een belangrijke bijdrage leveren.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met bewoners en bedrijven uit de omgeving. Inmiddels zijn diverse belangenpartijen geïnformeerd over deze plannen, zoals SSH, Stichting USP, bewonersverenigingen en woonbesturen van het Utrecht Science Park.

Ook zijn er binnenkort diverse gesprekken met zowel in- als externe betrokkenen uit het veld over het idee van windenergie en alle wensen, behoeften, ideeën en vragen te inventariseren.

13 Reacties

Reageren
  1. wollie

    goed idee, op den uithof kan het flink waaien.

  2. Utrechter

    Ja hoor, ieder z’n eigen windmolen in de achtertuin. Wat een armoede. De UU heeft blijkbaar niet in de gaten dat er sprake is van een Europese elektriciteitsmarkt en ze dus ook de energieleverancier kunnen vragen om windstroom te leveren, waarvoor de energieleverancier dan twee molens ergens plaatst of koopt. Energieneutraal is overigens een utopie met wind- en zonenergie: piek en dalmomenten sluiten niet op elkaar aan. Maar als het de dames en heren van de UU maar een goed gevoel geeft om elke dag uit het raam te staren en twee enorme units te zien draaien op een paar honderd meter van natuurgebied Amelisweerd, dan moet het maar kunnen.

  3. Rietje

    Veel succes met het infrageluid en de slagschaduw.

  4. Fred

    NEE, mag niet !!
    I.v.m. de hoogtelimiet (vanwege de iconische domtoren) mogen er geen windmolens van 235 meter hoog komen.
    Indien dit ineens wel mag, dan ook graag die hoogbouwlimiet loslaten, en veel meer (hogere) hoogbouw toestaan.
    Dat zou gelijk goed uitkomen i.v.m. de woningnood die blijkbaar allemaal binnenstedelijk opgelost dient te worden volgens onze gemeente.

  5. R

    Willen mensen een windmolen een keer in hun eigen achtertuin bouwen, en zo zelf de overlast pakken van hun eigen energie, en nog is het volgens de reaguurders niet goed genoeg. :’) Sommige mensen zijn echt bang dat ze mogelijk geen gelijk hebben in hun ongefundeerde punt. Bijzonder ook dat mensen als Utrechter menen het beter te weten dan duizenden wetenschappers wanneer hij begrippen als energieneutraliteit bezigd. Ik zou zeggen, publiceer er een onderzoek van. Als je echt een punt hebt win je de Nobelprijs nog ook. 😀

  6. Wim

    Leuke hobby van de UU , het bestuur zadelt de omwonende op met een geluids en zicht hinder maar woont zelf lekker ergens anders.

  7. Joas

    @ er is geen officiele hoogbouwlimiet, alleen een wens om in het centum niet te hoog te bouwen

  8. BdV

    @ Fred – Maar zonder de hoogbouwlimiet staan de windmolens in de luwte.

  9. Bram de Goede

    Nederland is een van de dichtst bebouwde landen ter wereld. Er wordt zeer veel energie gebruikt en de producten worden over de hele wereld verkocht. Ik pleit voor duurzame energie gemaakt op lege plekken op aarde. Waarom geen waterstof grootschalig geproduceerd uit zon of wind bijvoorbeeld in Suriname en vervoerd over zee naar Rotterdam en gebruiken in het bestaande aardgasnet. Daarmee kunnen we het overvolle Utrecht voor meer woningbouw gebruiken en toch duurzame energie gebruiken. Het voordeel van een waterstof economie is dat je die langzaam kunt ombouwen, te beginnen met bijmengen van waterstof bij aardgas, daarna de binnenvaart en vrachtvervoer ombouwen van diesel naar waterstof. Ondertussen kunnen we isoleren. Dit geleidelijke proces is beter aan nieuwe technieken aan te passen.

  10. Piet

    @Fred, net zoals in leidsche rijn ligt de uithof buiten een van de snelwegen. Ook bij leidsche rijn mag hoger gebouwd worden dus ik zie geen enkele reden om dit op de uithof te weigeren,.

    @Wim, ik weet uit ervaring dat veel medewerkers in Rijnsweerd wonen waaronder zelfs hoogleraren.

  11. waldorff

    @Bram waterstof is nog lang geen oplossing. Voorlopig hebben we nog een tekort aan (duurzame)energie. Dus om duurzame energie te gebruiken om daar weer waterstof mee te maken is nog lang niet rendabel.
    Hier is al veel informatie over te vinden:
    https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof/

  12. wollie

    @bram gaat die boot dan ook op waterstof varen? ik vrees dat de tanks zullen leeg zijn lang voordat de maasvlakte in zicht is…

  13. Nina

    Waarom het binnenland volzetten met windmolens? De windmolens bij Houten zijn een drama gebleken voor de omwonenden.

    Er zal wel weer iemand met een verdienmodelletje bezig zijn geweest, want goed voor het milieu – daar vallen mensen die ernaast wonen nl. ook onder – is het iig niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).