Universiteit Utrecht wil niet meer in wereldwijde universiteitenranking: ‘Te veel nadruk op competitie’ Universiteit Utrecht wil niet meer in wereldwijde universiteitenranking: ‘Te veel nadruk op competitie’

Universiteit Utrecht wil niet meer in wereldwijde universiteitenranking: ‘Te veel nadruk op competitie’

Universiteit Utrecht wil niet meer in wereldwijde universiteitenranking: ‘Te veel nadruk op competitie’
De Universiteit Utrecht (UU) heeft er dit jaar voor gekozen om niet te worden opgenomen in de World University Ranking 2024. De universiteit vindt onder meer dat er te veel nadruk ligt op scoren en competitie.

De Universiteit Utrecht (UU) heeft er dit jaar voor gekozen om niet te worden opgenomen in de World University Ranking 2024. De universiteit vindt onder meer dat er te veel nadruk ligt op scoren en competitie.

De World University Ranking is een jaarlijkse ranglijst die wordt opgesteld door het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE) en Elsevier. In de lijst staan jaarlijks honderden universiteiten uit meer dan honderd landen. Dit jaar gaat het om 1.904 universiteiten uit 108 landen.

Vorig jaar stond de UU in de lijst op plek 66. Van de Nederlandse universiteiten stonden alleen Wageningen University en de Universiteit van Amsterdam hoger. Dit jaar kiest de UU er dus voor om geen gegevens aan te leveren. De universiteit is dus ook niet opgenomen in de ranking van 2024. “Een bewuste keuze”, aldus de UU. De universiteit vindt dat er te veel nadruk ligt op ‘scoren en competitie’. “Terwijl we juist willen inzetten op samenwerking en open science.”

De UU vindt daarnaast dat het ‘vrijwel onmogelijk’ is om de kwaliteit van de hele universiteit, met allerlei verschillende opleidingen en vakgebieden, te vangen in één getal. Een derde reden om dit jaar niks in te sturen zijn de gegevens en methoden die de makers gebruiken. Uit onderzoek, dat is gedaan in opdracht van universiteitenvereniging Universiteiten van Nederland, zou blijken dat daar ‘veel op af te dingen valt’. “Er bestaat geen algemeen aanvaard criterium voor het kwantificeren van de totale prestatie van een universiteit”, zo luidt een van de conclusies van het onderzoek.

Samen optrekken

Uiteindelijk hoopt de UU dat universiteiten meer samen gaan optrekken als het gaat om verantwoord omgaan met rankings, wat ook een van de adviezen van de universiteitenvereniging is. “We adviseren studenten om vooral de inhoud en aard van opleidingen te vergelijken en onderzoekers om te kijken naar de aard en kwaliteit van de onderzoeksprogramma’s.”

11 Reacties

Reageren
  1. Pragmatist

    Hopelijk leidt dit tot minder promotie van de UU voor internationale studenten. Anders blijf je ze maar aantrekken terwijl ze weinig kans hebben op een kamer.

  2. Marco

    Stoer!

  3. W

    Zo doe ik zelf niet meer mee aan de 100 m sprint omdat de nadruk ligt op competitie.

  4. Nina

    Goed besluit. Ook met het oog op het sterk verminderen van buitenlandse studenten.

  5. Knuppel

    Prima, W. Maar je snapt ook dat een wedstrijdje snotjes schieten tussen je aannemer en je stucadoor ook niet zoveel oplevert? Je kunt ook samenwerken, het is geen competitie.

  6. Bert

    Ik neem aan dat als ze de top 10 binnen waren gerold, dat ze dan ook geen cijfers meer zouden hebben aangeleverd.

  7. Koel Hoofd

    Totaal zwakte bod van UU.
    De keten is zo sterk als de zwakstse schakel, zonder competitie resteert slechts een keten van zwakke schakels…met bakfietsen.
    Maar ja, Shell bannen omdat de emoties het wetenschappelijk verstand overschreeuwden was ook al lichtelijk wereldvreemd.

    Nou, dat was dan het roemloos einde van de welvaart van Utrecht.
    Cashen en wegwezen dus.

  8. Statler

    @Koel Hoofd:
    eens. Ik begrijp alleen de zin “Cashen en wegwezen” niet. Wie cashed en vertrekt?
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  9. Knuppel

    @Bert, @KH en @Statler. Universiteit Utrecht stond in 2023 op de 66e plaats wereldwijd, als derde Nederlandse universiteit achter Wageningen (59e) en Amsterdam (60e), voor wat het waard is. Voor een universiteit die niet grotendeels door alumni (UK en US) betaald wordt, is dat geen geringe prestatie. Dat juist zo’n universiteit niet gaat concurreren om wat getalletjes maar zich juist onderscheid door een combinatie van goed onderzoek, goed onderwijs en maatschappelijke (lokale) betrokkenheid, zou alleen maar toegejuicht moeten worden.

  10. Koel Hoofd

    @Statler
    De huizenbezitters, want als de intelligentia afhaakt vertrekt het geld uit de stad.

    @Knuppel
    Die methodiek van die ranking lijstjes gaat al decennia lang helemaal nergens over behalve egostreling van academici onder motto “kijk ons eens goed zijn”.
    Rutte gebruikt die onzin lijstjes ook om aan te tonen dat NL aan de top van de kenniseonomie staat, terwijl 2.5 miljoen Nederlanders functioneel analfabeet zijn dankzij 25 jaar slechte kwaliteit kennisonderwijs…
    Maar daar wordt met deze zwakke schakel idiotie helemaal niets aan gedaan behalve lekker over gebabbeld.
    En dat terwijl Nederland ooit echt aan de top van de kenniseconomie stond dankzij compacte harde kennisopleidingen waarbij sociale vaardigheden niets betekenden omdat iedereen die had.

  11. Statler

    @Knuppel:
    er is in de academische wereld een tendens tot nivellering. “Voldoende” is goed genoeg, exit “cum laude en summa cum laude”. Want excelleren geeft stress bij de minder begaafden. Ik vindt dat een treurige ontwikkeling, waar het standpunt van de U.U. helaas uitstekend in lijkt te passen.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).