Universiteit Utrecht wil onderwijslocatie bouwen in bestaande en nieuwe panden aan voet Domtoren Universiteit Utrecht wil onderwijslocatie bouwen in bestaande en nieuwe panden aan voet Domtoren

Universiteit Utrecht wil onderwijslocatie bouwen in bestaande en nieuwe panden aan voet Domtoren

Universiteit Utrecht wil onderwijslocatie bouwen in bestaande en nieuwe panden aan voet Domtoren
Afbeeldingen: Universiteit Utrecht
Midden in het centrum van Utrecht, aan de voet van de Domtoren, gaat de Universiteit Utrecht (UU) een nieuwe onderwijslocatie bouwen. Het idee is dat meerdere panden worden samengevoegd en er ook nieuwbouw komt. Het voorlopige ontwerp van het Anna Maria van Schurmangebouw publiceerde de universiteit deze week.

Midden in het centrum van Utrecht, aan de voet van de Domtoren, gaat de Universiteit Utrecht (UU) een nieuwe onderwijslocatie bouwen. Het idee is dat meerdere panden worden samengevoegd en er ook nieuwbouw komt. Het voorlopige ontwerp van het Anna Maria van Schurmangebouw publiceerde de universiteit deze week.

Het gebouw, vernoemd naar de eerste vrouwelijke studente van de UU, combineert vier panden met een hoofdingang aan Achter Sint-Pieter. Maar zover is het nog niet: het project bevindt zich nog in de voorlopige ontwerpfase, en pas na beoordeling van de UU en input van omwonenden kan er een definitief ontwerp worden gemaakt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Verbinding met omgeving

Voor het onderwijscentrum worden drie rijksmonumentale panden gerenoveerd en herontwikkeld. Het vierde gebouw, dat stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Een atrium met een houten boogstructuur verbindt de vier panden.

Het doel is om een complex te realiseren dat ‘nadrukkelijk verbonden is met de straat en onderdeel uitmaakt van de binnenstad’. Aan de zijde van de Dom komt ook een entree, welke moet worden benadrukt door een tuinpoort. Met de bouw van het pand wordt her en der een knipoog gegeven aan het verleden; op de plek van de hoofdingang heeft vroeger namelijk ook een muur met poort gestaan. Ook de nieuwbouw ‘refereert aan de oorspronkelijke bebouwing in de straat’.

Tekst loopt door onder afbeelding

Duurzaamheid en circulariteit

Tijdens de bouw van het pand, en wanneer het pand in gebruik is, staan duurzaamheid en circulariteit centraal. “Het Anna Maria van Schurmangebouw wordt dan ook ontworpen op gesloten kringlopen van energie, water, afval en materiaal”, is te lezen op de website van de universiteit.

Ook wordt geïnventariseerd welke materialen hergebruikt kunnen worden uit de bestaande gebouwen -iets wat de universiteit al vaker heeft gedaan. Los van een onderwijsfunctie, moet het gebouw in de toekomst op meerdere manieren gebruikt worden. Welke opleidingen er uiteindelijk in het pand gehuisvest worden, is nog niet bekend.

26 Reacties

Reageren
  1. M.

    Wordt er ook gezorgd voor genoeg parkeerruimte voor fietsen? Anders voorzie ik dat er weer een nieuwe fietsenbende gaat ontstaan in een van de monumentaalste delen van de binnenstad. Overigens voor alle duidelijkheid: ik ben ik geen fietsenhater, zoals velen op dit forum.

  2. Katja

    Ohohoh…zo gaat de binnenstad langzaam verder naar de knoppen met nieuwbouw. Totaal geen affiniteit met de historische binnenstad.

  3. Pieter

    Mooi plan. Wat goed dat er panden worden gerenoveerd en een goede bestemming krijgen.
    Juist met veel affiniteit met die historische binnenstad. De panden worden immers gerenoveerd en het atrium wordt erg transparant zo te zien.

  4. Sint-Pieter

    Ik ben geen liefhebber van nieuwbouw in de binnenstad, maar dit vind ik prima. De huidige gebouwen zullen van de buitenkant niet veranderen, en het nieuwe gebouw is laag en van straatnivo ziet hij er best mooi uit. Doe maar!

  5. Sophie

    @katja
    Het desbetreffende rood gemarkeerde pand is al geen onderdeel van ‘historische bouw’ dus dat kan er alleen maar mooier uit gaan zien! Kijk gerust op Google streetview, volgens mij wordt dit alleen maar een verbetering van de huidige situatie.

  6. ew

    @ Sophie: bespaar je e moeite. ‘Katja’ is een trol die overal negatief over is, zoals er hier wel mer van zijn. Maak niet uit waar het over gaat.

  7. Wim

    @ Sophie
    Denk dat ik het met je eens ben. Maar dat atrium, gaat dat wel goed..?
    En op die plek staan nu een paar markante bomen. Op de schets zijn die verdwenen..

  8. W.

    Mooie plannen en hier gaat dit stukje binnenstad alleen maar van vooruit. Van buiten zijn het op zich al mooie panden, maar van binnen is het op dit moment echt ouwe rotzooi, om over dat pand op nr. 25 (dat gesloopt gaat worden) nog maar te zwijgen. Als ik deze ontwerpen zie word ik daar best vrolijk van.

    Tot medio 2022 werd er overigens al (of nog) onderwijs gegeven in Achter De Dom 22-24 en dat leverde toen ook geen problemen op met fietsen. Toen ik daar colleges had kon je altijd prima je fiets in de rekken aan de overkant kwijt en op de Kromme NIeuwegracht 27 is bovendien een fietsenstalling.

  9. Joost

    Dat zou tijd worden. Het Universiteitspand Achter de Dom 22-24 was 15 jaar geleden al wanhopig verouderd, net als het Pnyx-pand Achter Sint Pieter. De collegezalen in ADD waren niet te harden in de zomer (verhalen van flauwvallende studenten zijn er genoeg) en niet warm te krijgen in de winter. In het Pnyxpand werd aan de lopende band ingebroken en viel de boel ook van ellende uit elkaar. Het plan ziet er in elk geval fantastisch uit. Hopelijk kunnen de plannen snel worden uitgevoerd.

  10. Willow

    Wat ik jammer vind is dat het ten koste gaat van een groene oasis in de stad waar ik heel blij van wordt. Hier link voor streetview https://www.google.nl/maps/@52.0907829,5.1237311,3a,75y,276.31h,91.6t/data=!3m6!1e1!3m4!1sU6t2-akvjM0qG6bm6ph0dA!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu

  11. Nina

    Hoezo is er geld bij de Universiteit voor zo’n dure locatie en zulke dure bouwplannen?

    Bizar nu er mensen zijn die honger en kou lijden in Nederland.

  12. Eppe

    Een prachtig plan en een aanwinst voor de universiteit en voor de stad. Achter de Dom 22 was in 1969 toen ik er hoorcolleges had al oude meuk. Fijn dat er nu iets moois van wordt gemaakt.

  13. Johan

    @ willow

    Precies. Dat groen zou ook een monumentenstatus moeten hebben.

    @ Eppe

    Nou ja, prachtig: dat groen wordt er dus uitgekieperd. En dat is dan bepaald geen verbetering van die plek.

  14. RaoulU

    ‘Aan de voet van de Domtoren’ is een beetje onzin natuurlijk – deze plannen zijn voor achter de Domkérk, en niet eens zichtbaar vanaf welke kant van de voet van de Dom dan ook. Het betreft ook de Universiteitspanden niet die direct aan het Domplein staan.

  15. VincentZ

    @Nina: Waarom de Universiteit op zo’n dure locatie zit?. Wellicht omdat ze er al meer dan zestig jaar zitten.
    Het lelijke Pnyx – gebouw wordt gesloopt daarvoor in de plaats lijkt passende nieuwbouw te komen. Een gebouw dat beter lijkt te passen tussen de historische gebouwen. Dat lijkt op een verbetering.
    De groene oase bevindt zich links van het conciërge-huisje. Recht zal een boom moeten bezwijken, dat valt mee. Het complex aan Wittevrouwenstraat is een geslaagd voorbeeld van hoe het kan en zal moeten. Universiteiten hebben veel vreselijke nieuwbouw gepleegd vooral in Amsterdam. Dit lijkt, met uitzondering van dat vreselijke cortenstalen poorten een goed ontwerp met respect voor de oude binnenstad.

  16. Kees Truijens

    @willow
    Op je link naar Streetview is goed te zien hoe zorgvuldig de bewoners van no. 27 alle groen uit hun voortuin hebben gesloopt…

  17. W.

    @Willow: De eigenaar van het verder prachtige pand op nummer 27 is het daar denk ik niet mee eens, met die afschuwelijke onderhoudsarme “tuin”. Verder wel eens dat ook deze nieuwe entree best wat groener mag. Die bogen alleen al lenen zich daar toch prima voor (en dan iets meer dan die armetierige klimop op de linkerboog op het plaatje).

  18. Pee

    En de volgende rij met imposante bomen moeten noodgedwongen gekapt.
    Maar er gaan vast bomen worden teruggeplaatst.
    Hier of waarschijnlijk in LR.
    Gaat lekker zo.

  19. Ton

    @ Eppe en Johan
    Het overgrote deel van de tuin van Achter Sint Pieter 27 (het voormalige conciërge-huis van Achter de Dom 22) blijft gelukkig behouden.
    Maar het zou mooi zijn als de geplande toegang ter plaatse van het noordelijke stukje tuin een groener karakter kan krijgen.
    Een berceau zou prachtig zijn als toegang.

  20. JR

    Er verdwijnen sowieso al veel te veel bomen in de binnenstad. Die herplantplicht is een wassen neus.

  21. Egbert Wesselink

    Er komen onderwijsruimten voor 750 studenten. Van 9 tot 9, om de 2 uur wisselen, dus op volle dagen zo’n 7500 gaande en komende studenten. Dit deel van de binnenstad is bij Utrechters en bezoekers geliefd omdat het kleinschalig, gevarieerd, niet te druk, schoon en mooi is. Grootschaligheid en concentratie van functies vloekt met het karakter van de oude binnenstad, zeker op die plek, precies midden tussen de Pieterskerk en de Domkerk in.

  22. Jac

    Ah, @ Egbert, als binnenstadsbewoner kom ik hier met veel plezier op mijn dagelijkse rondje langs. Jouw schets van de huidige situatie correspondeert met mijn beleving. Het toekomstbeeld dat je voorspiegelt is dystopisch. Maar staat daar niet tegenover dat we ons mogen prijzen een universiteit te hebben die als eigenaar haar monumentaal vastgoed in de binnenstad koestert?

  23. Koel Hoofd

    Geld zat voor nieuwbouw op kosten van de belastingbetalers.
    Maar hoe zit het met de kwaliteit van onderwijs wat al in 2008 niet meer zo goed was als in 1988 en sindsdien alleen maar verder is gedaald?
    Geen prioriteit?

  24. Chef Plongeur

    @egbert: Utrecht heeft zijn bestaansrecht voor een belangrijk deelbte danken aan het feit dat het een studentenstad is. Een studentenstad. Dat is ook wat vele Utrechters en bezoekers zo waarderen aan deze stad.
    @katja Geen affiniteit met de historische binnenstad??? Waar haal je dát nou vandaan??
    Anyway: heel mooi ontwerp in deze fase.
    En fijn dat de studenten niet uitsluitend de stad uitgejaagd worden naar de Uithof, maar de eeuwenoude verbinding met de stad Utrecht levend blijft!

  25. W

    @Egbert Wesselink: In Achter Sint Pieter 200 is jarenlang op grote schaal colleges gegeven en conferenties georganiseerd, naast dat er een hele berg personeel en allerhande aan de UU gelieerde instituten waren gehuisvest. Verder in het verleden zaten er aan de Kromme Nieuwegracht, aanpalend aan die gebouwen, overigens nog veel meer onderwijsgebouwen.

    Overigens zou uw rekensom betekenen dat op “een volle dag” bijna 20% van alle studenten dat gebouw bezoekt, wat me volstrekt onwaarschijnlijk lijkt, gezien dat de meeste faculteiten op de Uithof of elders in de binnenstad zitten.

    @Koel Hoofd: Dan moet u uw pijlen op Den Haag richten, dat de financiering zo heeft ingericht dat de focus op kwantiteit ligt, die grofweg neerkomt op hoeveel studenten er nagenoeg nominaal afstuderen dat bepaalt hoeveel geld je krijgt. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en dat is ook universiteiten een doorn in het oog, misschien nog wel meer dan u,

  26. Koel Hoofd

    @W
    Als dat werkelijk waar zou zijn, dat de kwaliteit van het onderwijs een doorn in het oog is van universiteiten, dan hadden er wel goedkopere schoolgebouwen in de Nederlandse ‘brain parks’ gestaan. Ga eens kijken in Nederland, er staat voor miljarden aan schoolgeld in beton, glas en staal gegoten. Zitten werkelijk prachtige gebouwen tussen, echt waar en eerlijk is eerlijk. Maar het is en blijft pure geldverspilling aan decor.

    Je vergeet namelijk een heel belangrijk puntje, de academische wereld heeft dankzij hun wetenschappelijke onderzoeken heel veel macht achter de schermen: de politiek kan namelijk niet zonder wetenschappelijk bewijs en blijkt ook al decennia lang niet over de intellectuele capaciteiten te beschikken om wetenschappelijk bewijs op waarde te beoordelen.
    Kwantiteit boven kwaliteit stellen is in hun voordeel omdat het meer geld oplevert, zeker als het niet-EU studenten zijn. Dus de PvdA haalde de kwaliteit onderwijs zonder wetenschappelijke onderbouwing onderuit, de zelfbenoemde onderwijspartij D66 heeft ook niets gedaan aan de kwaliteit onderwijs maar wel inclusiever gemaakt zodat meer mensen makkelijk hun diploma kunnen halen…

    Toen vervolgens een gestapelde VVDer, een echte ervaringsdeskundige, wel iets aan de kwaliteit van het onderwijs wilde doen, werd hij gecancelled door de gekwetste onderwijswereld die het niet pikte dat hij eisen stelde en dat ongewenst gedrag noemde.
    Nu is er Omtzigt die paal en perk wil stellen aan onderwijskwantiteit, en ook hij kwam onmiddelijk onder vuur te liggen met non-argumenten vanuit het academisch onderwijs…

    Dat onderwijs kan na 30 jaar luilekkerland de borst gaan natmaken, NSC is een unieke verzameling hoogbegaafde nerds die geen bullshit als policor ontbijtje pikken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).