Universiteiten en Hogeschool Utrecht willen dinsdag openblijven ondanks staking Universiteiten en Hogeschool Utrecht willen dinsdag openblijven ondanks staking

Universiteiten en Hogeschool Utrecht willen dinsdag openblijven ondanks staking

Universiteiten en Hogeschool Utrecht willen dinsdag openblijven ondanks staking
Studenten tijdens het protest in Utrecht eind november. Foto: Bas van Setten
Het personeel van de Universiteit Utrecht (UU), Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit voor Humanistiek (HvU) staken dinsdag 11 maart tegen de onderwijsbezuinigingen van het kabinet. Ook studentenorganisaties scharen zich achter dit protest. De UU en de HU laten weten dat het onderwijs wel zoveel mogelijk doorgaat.

Het personeel van de Universiteit Utrecht (UU), Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit voor Humanistiek (HvU) staken dinsdag 11 maart tegen de onderwijsbezuinigingen van het kabinet. Ook studentenorganisaties scharen zich achter dit protest. De UU en de HU laten weten dat het onderwijs wel zoveel mogelijk doorgaat.

Het bestuur van de UU zegt achter het doel van de estafettestaking te staan, maar dat het andere voorkeursmiddelen heeft om de politiek te bereiken. Het bestuur wil voorkomen dat de universiteit dichtgaat “en dat studenten daar de dupe van worden”, zegt collegevoorzitter Anton Pijpers. “We hopen dat iedereen dit voor ogen houdt en dat we samen een krachtig signaal af kunnen geven.”

“We zijn vóór protest tegen de bezuinigingsplannen”, zegt Pijpers. “We juichen dus het toe dat studenten en medewerkers zichtbaar in actie komen. Als bestuurders doen we dat ook, bijvoorbeeld door in gesprek te blijven gaan met bewindslieden en beleidsmakers in politiek Den Haag. Die acties versterken elkaar.”

Bij de hogeschool zegt de leiding begrip te hebben voor studenten en medewerkers die zich willen uitspreken tegen de bezuinigingen. Wel wil ook de HU het onderwijs zoveel mogelijk laten doorgaan.

Vakbonden roepen op tot staken

Aan de andere kant roepen WOinACTIE en studentenvakbond VIDIUS op wel te staken. “Met de huidige bezuinigingen zal de werkdruk voor docenten enorm toenemen, en de kwaliteit van het onderwijs zal flink dalen”, de voorzitter van VIDIUS, Luuk Bruijnen. “We moeten deze aanval op het onderwijs samen bestrijden, studenten en docenten.”

Het protest start dinsdag om 10.00 uur met een manifestatie op het Domplein. Om 11.00 uur volgt een mars door de binnenstad.

Estafette

De staking maakt onderdeel uit van een estafettestaking. Ook in Leiden, Nijmegen, Amsterdam, Groningen en Enschede wordt deze maand gestaakt. Eind vorig jaar demonstreerden ook al 25.000 mensen op het Malieveld. Een deel van de bezuinigingen werd naar aanleiding van dit protest teruggedraaid.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Realist

    De meeste studenten staan niet achter deze radicaallinkse protesten en hebben gewoon recht op onderwijs.

  2. Nico

    Gaat goed zo, personeel gaat staken tegen bezuinigingen en de studenten protensteren tegen samenwerking met Israel. Waarom de scholen nog open houden ze zijn drukker met wat anders dan leren.

  3. Koel Hoofd

    “Met de huidige bezuinigingen zal de werkdruk voor docenten enorm toenemen, en de kwaliteit van het onderwijs zal flink dalen”, de voorzitter van VIDIUS, Luuk Bruijnen.
    …Pardon?

    De kwaliteit van het onderwijs is al sinds 1996 in het afvoerputje verdwenen. Er zitten nu studenten in HBO/WO die voor 1998 niet eens werden toegelaten tot het hoger onderwijs.
    Maar de EU wilde concurreren met de USA en Japan, dus het doel werd “50% van de bevolking hoogopgeleid die overal kan werken en studeren.” Om die doelstelling te realiseren is het kennisniveau gedaald (dat noemt men internationaal nivelleren) waardoor meer studenten HBO/WO konden halen.
    De gevolgen zijn dramatisch, voor de studenten, het onderwijs en de economie Nederland. We moeten tegenwoordig zowel kenniswerkers als handjes importeren omdat we ze zelf niet meer opleiden maar wel grootgrutter in bullshit banen zijn geworden!
    Wie mogen we daar voor bedanken?
    VVD, PvdA, D66 van Paars I & II.

    De beste bezuiniging die ik kan bedenken is het kennisniveau weer opschroeven naar de standaard van 30 jaar geleden. Maar ja, dan komt het onderwijs pas echt in de problemen omdat de docenten die dat kennisniveau hebben onderweg naar hun pensioen zijn of nu al genieten van hun vrije tijd.

    Dus vooral lekker blijven staken, brandhout wordt toch nooit bouwhout en Nederland is uitgerangeerd in de wereld. Dat is namelijk wat nivelleren voor Nederland heeft betekend.

  4. Binnenstadbewoner

    Opvallend dat men steeds op een gewone werkdag/ lesdag staakt. Nooit in het weekend en nooit in de vakantie. Zelfs niet op een vrijdag wat tegenwoordig een semi vrije dag is. Nee op een dinsdag dat ook in onderwijsland een belangrijke dag is. Onbegrijpelijk dat bestuur UU en HU dit ook nog eens support.

  5. Knuppel

    Binnenstadbewoner, op zaterdag was een open dag, waar docenten en studenten gratis en voor niks werkten. Maar u stelt voor om te staken op een moment dat niemand het merkt? U heeft het concept staken dan wellicht niet begrepen.

  6. Binnenstadbewoner

    @ knuppel: het is niet waar dat studenten en docenten gratis op een open dag in het weekend werken. Zowel docenten als studenten krijgen hier een vergoeding voor.

    Er zijn meer zaterdagen. En misschien moet u eens op een zaterdag door de binnenstad lopen. Een drukke dag dus maximale aandacht voor welke staking dan ook. Of andere vrije dag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).