Universiteitsraad wil actie tegen overvolle Universiteitsbibliotheken | De Utrechtse Internet Courant Universiteitsraad wil actie tegen overvolle Universiteitsbibliotheken | De Utrechtse Internet Courant

Universiteitsraad wil actie tegen overvolle Universiteitsbibliotheken

Universiteitsraad wil actie tegen overvolle Universiteitsbibliotheken
De Hogeschool Geesteswetenschappen (rechts) aan de Drift. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
Een overvolle Universiteitsbibliotheek tijdens tentamenperiodes: het probleem speelt al jaren. Binnenkort wordt een onderzoek van de Universiteitsbibliotheek gepubliceerd naar wie er gebruikmaakt van de bibliotheken op de Uithof en de Drift. En in dat rapport staat, bevestigt de studentenraad, dat 40 procent van de studenten niet op de Universiteit studeert.

Een overvolle Universiteitsbibliotheek tijdens tentamenperiodes: het probleem speelt al jaren. Binnenkort wordt een onderzoek van de Universiteitsbibliotheek gepubliceerd naar wie er gebruikmaakt van de bibliotheken op de Uithof en de Drift. En in dat rapport staat, bevestigt de studentenraad, dat 40 procent van de studenten niet op de Universiteit studeert.

Universiteitsraadslid van de Universiteit Utrecht (UU), Joost Gadellaa is bekend met het probleem: “Dit probleem speelt inderdaad al jaren. Wel heb ik het gevoel dat er een stijgende lijn in zit. Door de eindexamens van middelbare scholieren is het probleem nu extra zichtbaar, want deze leerlingen zitten nu extra veel in de bibliotheek.” Een van de opties van de Universiteitsraad is dat er in ieder geval in de avonden, de weekenden en tijdens tentamenperiodes gecontroleerd gaat worden op studentenpassen.

De afgelopen jaren zijn er wel extra studieplekken bijgebouwd. “Maar het is duidelijk dat de extra gerealiseerde plekken het probleem niet hebben opgelost”, vertelt Gadellaa.

Maarten Post, woordvoerder van de UU, wil verder niet nog ingaan op de bevindingen van het rapport dat nog uit moet komen, maar stelt dat het aantal beschikbare plekken is toegenomen met 17 procent naar 1500 plekken. Hij bevestigt dat het gebruik van de bibliotheek al jaren toeneemt. “Ik heb altijd gezegd: de bibliotheek moet openbaar en voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is een groot goed, maar het moet wel in balans zijn.”

9 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Wat zullen we nou krijgen?

    Eigen volk eerst?

    Op de Universiteit Utrecht?

    Wie had dat gedacht?

  2. Ihsan

    Het zou een schande zijn als middelbare scholieren worden geweigerd in de universiteitsbibliotheek. Het probleem ligt niet bij deze leergierige jongeren maar bij het bestuur van de universiteit, dat structureel te weinig heeft geïnvesteerd in studieruimtes. De universiteit moet studenten buiten de Uithof serieus nemen en faciliteren met adequate studieruimten verspreid over de stad! Een dependence naast Utrecht Centraal of een ander treinstation zou tevens de verkeersdruk op de Uithof verminderen.

  3. Berend

    Terecht. De capaciteit is er gewoon niet om heel Utrecht een studieplek aan te bieden. Dat is ook niet de taak van de UU. Ik studeer zelf aan een andere universiteit, woon in Utrecht, maar zou het niet meer dan logisch vinden als ik er voortaan niet meer terecht kan op drukke tijdstippen.

    Het is een UNIVERSITEITSbibibliotheek. En al die universiteitsstudenten betalen collegegeld mede om daar gebruik van te kunnen maken. De Gemeente Utrecht zou ervoor moeten zorgen dat er een openbare bibliotheek is met veel studieplekken.

    Wat wel een groot probleem is, zijn de aso’s die een studieplek bezet nemen, hun boeken laten liggen en dan gerust 2 uur gaan lunchen. Een ‘opgestaan is plaats vergaan’-beleid zou beter zijn, met pauzes van maximaal vijftien minuten.

  4. Jaap

    De universiteit genereert inkomsten (subsidie en collegegeld) op basis van het aantal studenten die aan, jawel, de universiteit studeren. Daarnaast door onderzoeksgelden die aio’s en professoren krijgen.

    Investeren in een bibliotheek die voor 40 procent wordt gebruikt door mensen die niet aan de universiteit studeren, waardoor universitaire studenten geen plaats meer hebben, is krom. Het is per slot van rekening een universiteitsbibliotheek, geen openbare bibliotheek.

    Iedereen zijn recht op een studieplek, natuurlijk, maar dan moeten op zijn minst de middelbare scholen en de hogeschool ook voldoende plaats faciliteren voor hun eigen studenten.

  5. Cico

    Waarom gaan die middelbare scholieren dan niet in de openbare bieb zitten? Toen ik studeerde nam ik trouwens gewoon zo’n plek in die werd ‘bezet’ met twee boeken en een adapter. Gewoon aso gedrag, dan hoef je niet beleefd rekening te houden.

  6. Marko

    Scholieren horen niet in een universiteitsbibliotheek. Gewoon streng controleren op passen. Dat werd vroeger ok gedaan en werkte vrij efficient om de hbo-ers (scholieren zag je nooit) uit de bieb weg te houden.

  7. Daisy

    @ Jaap en Marko,

    Studenten en bezoekers uit andere disciplines betalen meer dan studenten van de eigen uni. Zij betalen abonnementsgeld voor een gebruikerspas en hebben dus net zoveel recht op een plek, volgens jullie eigen argument. Zij betalen dus meer geld voor een zelfde plek.

    Maar goed, eerlijk is eerlijk: de UB is er in de eerste plaats voor studenten en onderzoekers van de eigen uni, echter ook voor andere mensen die onderzoek willen doen. Misschien moeten die uni-studenten die klagen eerder hun nest uit komen en opstaan voor een plek en wat meer wilskracht en discipline tentoonspreiden. Of gewoon de concentratie opbrengen om thuis te werken. Het zegt erg veel dat een grote generatie dat al niet meer kan. Dat men zich dan laat afleiden.

  8. Jan

    @ Daisy,
    Er is geen pas oid nodig voor een studieplek. Iedereen kan gewoon naar binnenwandelen en ergens gaan zitten.

  9. Daisy

    @ Jan; er was een tijd dat daar op gecontroleerd werd en daarnaast, wie het eerst komt wie het eerst maalt. Misschien moet je wat voor je studie overhebben als die je zoveel waard is. Maar ja, sommige prinsjes en prinsesjes zijn een beetje verwend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).