Unmute Us presenteert ‘Kieswijzer’ over festivals en evenementen in Utrecht Unmute Us presenteert ‘Kieswijzer’ over festivals en evenementen in Utrecht

Unmute Us presenteert ‘Kieswijzer’ over festivals en evenementen in Utrecht

Unmute Us presenteert ‘Kieswijzer’ over festivals en evenementen in Utrecht
Unmute Us, de organisator van protestmarsen voor het openen van de evenementensector ten tijde van de coronalockdown, heeft een ‘Kieswijzer’ gepresenteerd. Daarin laten zij van verschillende Utrechtse partijen weten wat hun houding is ten opzichte van de festival- en evenementenbranche in de stad.

Unmute Us, de organisator van protestmarsen voor het openen van de evenementensector ten tijde van de coronalockdown, heeft een ‘Kieswijzer’ gepresenteerd. Daarin laten zij van verschillende Utrechtse partijen weten wat hun houding is ten opzichte van de festival- en evenementenbranche in de stad.

Utrechtse partijen krijgen in de Kieswijzer een positieve, neutrale of negatieve houding tegenover festivals en evenementen toebedeeld. Die is gebaseerd op hun antwoorden op een enquête van de organisatie Unmute Us. Ook de enquête en de antwoorden zijn terug te lezen op de website.

Zo wordt er de partijen gevraagd of zij voor meer of minder festivals in de stad zijn. Ook zijn er vragen over de locaties waar de festivals en evenementen moeten komen, en of er strengere regels met betrekking tot de natuur of geluid moeten komen. 

‘Extra natuureisen’

Eén van de partijen die een ‘negatieve’ houding ten opzichte van de festivals en evenementen in de stad aanneemt, is de SP. “De SP ziet graag een vermindering van het aantal festivals, met name in de Utrechtse binnenstad. De partij vindt bovendien dat het geluidsniveau naar beneden dient te worden bijgesteld en dat er extra natuureisen voor evenementen moeten worden aangedragen.”

De Utrechtse partij Student en Starter staat ‘positief’ tegenover de initiatieven. “Student en Starter beschouwt muziekevenementen en de nachtcultuur als waardevolle aspecten van het culturele aanbod in Utrecht en streeft daarom naar een gerichte nachtvisie en kortere lijntjes tussen de nachtcultuur en de gemeente.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

11 Reacties

Reageren
 1. Martin

  Wat slaat Unmute Us hier de plank mis, zeg. Want beseffen ze wel dat ze nu de VVD als positief uit de kieswijzer hebben. De VVD die bezuinigt op de cultuursector. Als je alleen deze vragen stelt, die vooral over overlast gaan, dan heb je een veel te beperkt beeld.

 2. Janah

  Geen oorlog of pandemie kan ons deren zolang het feestterrein maar open blijft.

 3. Karla

  Handig maar geen verrassingen voor mij. Ik mis nog wel een aantal partijen!

 4. Lombokker

  Het staat Unmute Us vrij om dit onder de aandacht te brengen. Maar om het dan een Kieswijzer te noemen slaat nergens op. In goed Nederlands noemen we dit een stemadvies.

 5. Scherpschutter

  Reaguurder Martin is het spoor nog ernstiger kwijt dan de VVD geloof ik. Onderzocht is wat de houding is t.o.v. de festival- en evenementenbranche is. Niet wat de houding is t.o.v. cultuursubsidies…

 6. Koel Hoofd

  Er doen 20 partijen mee aan de lokale verkiezingen, maar slechts 11 zijn gevraagd naar hun houding t.o.v. festivals en evenementen.
  Die overige 9 partijen is kennelijk niets gevraagd?
  Dat is geen kieswijzer maar ondemocratische beinvloeding van de kiezer.
  Duic zet in dit artikel de enkel de SP af tegen SS, dat is onvolledige berichtgeving.

 7. BdV

  Een heel eenvoudig rekensommetje, maar toch even voor de duidelijkheid:
  Wat Martin aangeeft is dat, door te stemmen op de partijen, die bezuinigen op de cultuursector, het toch weer mute wordt.

 8. Johan

  Want we MOETEN en we ZULLEN feesten.
  Hoe eendimensionaal kan een mens in het leven staan.

 9. Kegge

  BdV, ik begrijp je rekensommetje niet. Wat vergelijk je met wat? Nachtleven en “festivals” rangschik ik niet onder de cultuursector. Je gebruikt overigens een komma te veel.

 10. BdV

  @Kegge, het gaat hier vooral om evenementen en festivals, waarvan ik denk dat die toch wel onder cultuur vallen. Het reguliere nachtleven laat ik er even buiten, daar gaat dit bericht niet over, maar ook dat zou onder cultuur kunnen vallen.

  Een komma te veel: niet per se, volgens het Genootschap Onze Taal (“Hoe langer de zin is, hoe meer behoefte je lezers hebben aan een rustpunt in de zin, en dus aan een komma”), maar haal dan eventueel die na het woord ‘partijen’ maar weg.

 11. Wim

  De leegheid van het bestaan in een notendop.
  De mogelijkheid om te kunnen feesten als stemwijzer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).