Update: Hoe stemt Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Update: Hoe stemt Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Update: Hoe stemt Utrecht?

Update: Hoe stemt Utrecht?
6 april 2016 staat voor sommigen in het teken van het Oekraïne-referendum. Velen weten weten nog niet of ze wel gaan stemmen. Jan van Zanen was vanochtend om 7:00 uur de eerste die in Utrecht zijn stem uitbracht op het Centraal Station. De rest van de Utrechtse stembureaus ging om 7:30 uur open.

6 april 2016 staat voor sommigen in het teken van het Oekraïne-referendum. Velen weten weten nog niet of ze wel gaan stemmen. Jan van Zanen was vanochtend om 7:00 uur de eerste die in Utrecht zijn stem uitbracht op het Centraal Station. De rest van de Utrechtse stembureaus ging om 7:30 uur open.

De burgemeester liet weten aan Algemeen Dagblad dat hij uit overweging heeft gestemd en we democratie moeten koesteren. “Het raadgevend referendum geeft mensen de mogelijkheid hun stem te laten horen over belangrijke zaken.” Hij zegt ook vandaag bij een aantal stembureaus langs te gaan om te kijken hoe het referendum leeft.

07.30 uur: Stembureau F.C. Dondersstraat niet open

Het AD meldt dat het stembureau aan de F.C. Dondersstraat in het voormalig Ooglijdersgasthuis vanochtend om 07:30 niet open is gegaan. Er zou een onveilige elektrische situatie zijn in het gebouw, waardoor de voorzitter van het stembureau besloten heeft de locatie nog niet te openen. De gemeente is aan het kijken of het alsnog open kan.

11.00 uur: Stembureaus allemaal geopend

Het stembureau aan de F.C. Dondersstraat is om 11.00 uur geopend. De reden was geen onveilige situatie in het gebouw, maar simpelweg het feit dat de stemhokken op de verkeerde plek stonden.

Ook het stembureau aan het Griftpark kon niet openen om 07.30 uur. De stembiljetten waren niet meegekomen. Dit bureau opende om 08.00 uur alweer.

11.30 uur: Opkomst 7,5 procent 

Om half twaalf werd bekend gemaakt dat de opkomst in Utrecht tot dan op 7,5 procent ligt. Het gemiddelde van de grote steden lag op dat moment rond de 7 procent.

12.00 uur: Nauwelijks rijen op stations

Het ANP meldt dat tot het middaguur ongeveer 1000 tot 2000 mensen hun stem hebben uitgebracht op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal en dat er zijn nauwelijks rijen zijn geweest. Een woordvoerder zei tegen het persbureau dat sommige kiezers pas bij het stembureau merkten dat ze alleen in hun eigen gemeente kunnen stemmen.

15.30 uur: Zou de kiesdrempel van 30% worden behaald? 

Het gaat er om spannen of de kiesdrempel van 30% wordt behaald. Als dit percentage niet wordt behaald, heeft het referendum geen rechtskracht.

Vlieland is volgens ANP de eerste gemeente die boven die drempel van 30% uit komt. Het opkomstpercentage op de eilanden kwam in het verleden wel eens boven de 100% uit omdat vakantiegangers daar hun stem uitbrachten.

16.00 uur: In Utrecht is door 14,6% gestemd

Verschillende media melden dat in de gemeente Utrecht door 14,6% is gestemd voor het Oekraïne-referendum. Ook Rotterdam en Eindhoven zitten over de 13%.

19.45 uur: In Utrecht is door 27,1% gestemd

21.00 uur. De stembussen zijn gesloten

21.10 uur: Het lijkt er op dat en grote meerderheid tegen het verdrag is en dat de geldigheid van het referendum onzeker is. 

 

Wat houdt het referendum ook alweer in?

Het referendum gaat over de associatieovereenkomst tussen de EU en de Oekraïne. In de overeenkomst staan afspraken van de EU met de Oekraïne over politieke en economische samenwerking.
De andere EU-landen en de Eerste en Tweede Kamer hebben het akkoord al goedgekeurd, maar als de Nederland besluit de samenwerkingsovereenkomst niet goed te keuren, kan het akkoord niet doorgaan.

De stembureaus in Utrecht zijn open tot 21:00 uur. Via http://utrecht.stembureauzoeker.nl/ kunt u het meest dichtstbijzijnde stembureau vinden.

Dit bericht wordt vandaag nog geüpdatet. 

Stembureaus

11 Reacties

Reageren
 1. Jammi

  Ook het stembureau Griftpark was vanochtend niet open omdat de stembuasen nog niet waren gearriveerd. Heel erg slecht geregeld.

 2. Cris

  Stembureau zorgcentrum de koppel Lunetten.
  Mijn plicht gedaan “TEGEN”
  Niet druk!

 3. herman

  Allemaal thuisblijven!
  Niet meedoen aan kwajongensstreken van een website die alleen maar wil sarren.

 4. Utrechtsebert

  Elke Nederlander heeft het recht om zijn stem uit te brengen. Maak daarom gebruik van dit recht om tegen dit besluit te stemmen. #STEMTEGEN

 5. Harm

  Ook mijn plicht gedaan en de stembiljetten na binnenkomst meteen bij het oud papier gegooid; hadden ze toch nog een nuttige besteding. Want stemmen bij dit Micky Mouse referendum van geen stijl is niet aan mij besteed. Zonde van al die miljoenen.

 6. Harry

  @Herman: Helemaal mee eens.
  Dit referendum is een klap in het gezicht van de democratie. En de initiatiefnemers een stelletje misleidende deugnieten, niet alleen in hun motieven, maar ook de demagogie over het verdrag.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Wat een zure stem reacties, volgens mij is het juist een klap in het gezicht van de Democratie als je een corrupt land in de Unie gaat toelaten, en daar de belastingbetalers voor laat opdraaien, en dan denk ik bv aan Griekenland als voorbeeld.
  Als je jezelf serieus neemt, moet je niet alles als zoete koek slikken en laten wijsmaken door Pinokio.

 8. Willem

  @Harry: alle burgers in dit land hebben het recht om een refenrendum te organiseren, ook degenen waar jij het niet mee eens bent. Dát heet democratie. Om deze mensen te desavoueren getuigd van niet geringe arrogantie.
  Persoonlijk ben ik geen Geenstijl-aanhanger, heb ik vóór het verdrag getekekend, om je volgende verwijten even voor te zijn.

 9. Max

  Veel mensen die VOOR zijn, zijn niet gaan stemmen… omdat dan dachten dat dan de 30% niet gehaald kon worden…
  De initiatief nemers hebben onder valse voorwaarde ons belasting’s geld binnen geharkt,…over corrupte gedrag gesproken !

 10. jeroen de vries

  Ik heb altijd geleerd: Nee is nee. Aan alle verplichtingen is voldaan. Het referendum is geslaagd, de opkomst is gehaald en de uitslag is duidelijk. Zure verliezers zullen ongetwijfeld achteraf met allerlei zaken aan komen dragen waar je niets over zou hebben gehoord als ze hun zin wel hadden gekregen.
  Democratie is geen dictatuur van de meerderheid, maar duidelijk is dat een groot aantal Nederlanders tegen het associatieverdrag is. Als “volksvertegenwoordiging” kan en mag je dit niet negeren.

 11. Willem

  @Max: dat is dan bijzonder dom van die mensen. Naderhand gaan lopen piepen heeft geen zin meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).