Update: Onbekende helikopter boven Utrecht Noord-Oost | De Utrechtse Internet Courant Update: Onbekende helikopter boven Utrecht Noord-Oost | De Utrechtse Internet Courant

Update: Onbekende helikopter boven Utrecht Noord-Oost

Update: Onbekende helikopter boven Utrecht Noord-Oost
Veel Utrechters uit de wijken Wittevrouwen, Overvecht, Tuindorp, Tuinwijk en Voordorp hebben gisteravond een helikopter gehoord. Op social media vroegen mensen zich dan ook af waarom die helikopter rond 23.30 uur over Utrecht vloog. De politie kan daar nog geen duidelijkheid over geven.

Veel Utrechters uit de wijken Wittevrouwen, Overvecht, Tuindorp, Tuinwijk en Voordorp hebben gisteravond een helikopter gehoord. Op social media vroegen mensen zich dan ook af waarom die helikopter rond 23.30 uur over Utrecht vloog. De politie kan daar nog geen duidelijkheid over geven.

De politie Midden-Nederland weet op dit moment zelf ook niet waarom de helikopter gisteravond boven Utrecht vloog: “We hebben er al meerdere vragen over gehad, dus zijn druk bezig om het uit te zoeken”, aldus een woordvoerder van de politie. De perswoordvoerder zegt de helikopter niet terug te kunnen vinden in het systeem, “maar het kan ook gaan om een oefening, of om een actie van de landelijke eenheid”.

UPDATE 13.00 uur.

Politie Midden-Nederland geeft aan dat het een helikopter van de politie was, en dat de helikopter “gewoon aan het surveilleren was”, aldus de perswoordvoerder. “Er was niks ernstigs aan de hand, er waren geen calamiteiten. Omdat er dus geen melding van de helikopter was gemaakt, konden we het vanochtend niet terug vinden in ons systeem. Soms vergeten mensen dat er naast traumahelikopters ook nog normale helikopters zijn die politiemensen helpen bij hun werk.”

25 Reacties

Reageren
 1. Rob

  In ieder geval goed te weten dat als het gaat om een oefening of een inzet van de landelijke eenheid, de politie Midden-Nederland van toeten noch blazen weet!

 2. Berend

  In Zuilen ook goed hoorbaar.

 3. wimutrecht

  Ik zou me er drukker over maken als ze niet zouden vliegen. Helikopters van Defensie of Landelijke eenheid vliegen niet voor de lol.

 4. JAn

  Man man wat een nieuws zeg, boven Leidsche Rijn vliegt bijna wekelijks een helikopter. Daar hoor je niemand over, zoals het hoort.

  Geeft maar weer aan waar we ons druk over maken.. Een klacht indienen? stel je niet zo aan zeg…

 5. Dienmeibos

  Ik neem aan dat er binnenkort een vliegverbod voor helikopters ouder dan 10 jaar boven utrecht komt als het aan GroenLinks ligt want het is natuurlijk heel slecht voor het milieu.

 6. Bertus

  Je hoort inderdaad wel vaker politiehelikopters overvliegen, maar deze helikopter bleef gisteren wel heel lang (half uur) en laag overvliegen. Ik kon er in ieder geval niet van slapen, neem aan dat ze dat niet voor hun plezier doen maar wel vreemd dat de politie geen idee heeft wat er gaande is :/

 7. Justin

  Jan, loop niet zo te janken. Als jij wakker gehouden wordt door een laagvliegende helikopter dan piep je ook wel anders hoor.

  Slecht verhaal weer dit. Volgens mij weet bijna niemand waar ze mee bezig zijn.

 8. frans

  Men zag ze vliegen

 9. Robbie

  @Jan: De Leidsche Rijn, dat is geen Utrecht. Dat interesseert hier niemand.

 10. Frank

  Op burgernet was rond die tijd sprake van de vermissing van een 15-jarige jongen uit De Bilt. Zou dat het hebben kunnen zijn? https://www.burgernet.nl/burgernet/130894

  Verder eens met Rob dat het natuurlijk te bizar voor woorden is dat de politie Midden Nederland niet weet wat er boven Utrecht in de lucht hangt.

 11. werner

  Deze heli vloog uitzonderlijk lang boven een beperkt gebied. Dat gebeurt met de politie-heli niet zo vaak en doorgaans alleen bij serieuze zaken. De heli vloog langzaam, waardoor het leek op een politie-heli die iets zocht met infrarood. De heli had een fel groen licht. De politie-heli’s hebben die normaliter bij mijn weten niet. Ook het geluid was anders.

 12. Jan

  Blijft een vreemd verhaal, kan dit op de een of andere manier niet worden opgehelderd met flight record gegevens, bijvoorbeeld via websites als flightradar etc? Een mooi taak voor DUIC zou ik zeggen..

 13. Anne-Mare

  Hier in Lunetten vliegen zeer regelmatig helicopters boven de wijk. Wij kijken er niet meer van op.

 14. Jan

  @Anne-Mare, zie de reactie van Werner, dan snap je wat er anders is aan deze situatie.

 15. Bram

  De helikopter was steeds rondjes aan het vliegen, vloog erg laag en het duurde meer dan een half uur, dus het is anders dan een helikopter die even voorbij komt vliegen. Het hield mij ook uit m’n slaap (ik lag er juist lekker vroeg in).

  De regionale politie wist van niets maar gaf mij het nummer van de landelijke luchtvaarteenheid van de politie. Die bevestigde (terwijl het geronk aanhield) dat het om een politiehelikopter ging. Ook werd gesteld dat er een afweging was gemaakt tussen de hinder die het zou opleveren en de ernst van de situatie.

  Concretere info kreeg ik niet, dus wat men ‘ernstig’ vindt (een overval? inbraak? steekpartij?) ook niet. Maar dat de helikopter “gewoon aan het surveilleren was” zoals de regionale politie nu kennelijk heeft laten weten, klopt vermoedelijk niet. Het zou ook nogal vreemd zijn om die tijd, als met een kanon op een mug schieten, en het is geen usance.

 16. Van Vliet

  Als @Werner gelijk heeft dan blijft er één type “politie” helikopter over en dat is dan de Agusta Westland AW 139 met veel technische fratsen aan boord, overigens wordt dit toestel niet zomaar ingezet. De info over dit toestel is op internet vrij “onschuldig” maar in werkelijkheid is dit toestel zeer geavanceerd. Gezien de geheimzinnigheid van de politie, het geluid van de helikopter en de verlichting lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat dit toestel in de lucht hing.

  Maar goed veiligheid gaat boven klagen, als er iets was gebeurd en we hadden het kunnen oplossen/voorkomen door de inzet van een helikopter en het gebeurd niet om de nachtrust van bewoners niet te willen verstoren dan schreeuwt iedereen ook gelijk ‘moord en brand’. Dus wanneer doe je ergens goed aan. En geef jezelf rust dat je niet altijd alles te weten komt. Voor de komende nacht … slaap lekker.

 17. Jan

  Mooi dat we dankzij de reactie van DUIC lezers dichterbij komen van het oplossen van dit raadsel 😉

 18. liz

  Je hoort inderdaad wel vaker politiehelikopters, maar deze helikopter bleef gisteravond laat wel heel lang en laag overvliegen. Werd er meerdere keren wakker van

 19. Bram

  Van een familielid hoorde ik trouwens over een andere helikopter die om ongeveer half 12 richting Bunnik vloog, terwijl de politiehelikopter nog boven Tuinwijk of daaromtrent hing. Maar of die andere helikopter er iets mee te maken had…?

 20. Dus

  @VanVliet

  Dus het is prima om duizenden burgers wakker te houden vanwege de ‘veiligheid’?

  Nee. Gewoon nee. Het begrip veiligheid is teveel opgerekt. Als ze voor een inbrekertje al een politieheli gaan inzetten.. Preventief boven Utrecht rondcirkelen is ook al gebeurd. Dat vind ik echt niet oke..

 21. Niels Bokhove

  Er vliegen de laatste jaren wel erg vaak helicopters boven Utrecht, ik vraag me af of dat echt noodzakelijk is. Vorige week kwam er zelfs een ‘gewoon’ verkeersvliegtuig laag over de stad. Ik heb het daar niet zo op, vliegende dingen boven een dichtbevolkte stad. Denk aan Bijlmerramp! En alweer enige tijd geleden viel er een helicopter op het centrum van Glasgow, met doden als gevolg.
  En, inderdaad, bij gewoon surveilleren gaat een heli niet lang boven 1 plek hangen. Er was daar dus wat aan de hand, wat de politie niet wil vertellen. Vandaar hun eerste reactie dat ze van niets wisten, alleen om niet meer te hoeven zeggen. Zo creëer je dus juist onrust.

 22. Wesley

  Wat Werner zegt!
  Bedankt, ik dacht dat aan mij lag, ik vond het ook al een raar ratelend bonkend geluid.
  Dus anders dan ‘normaal’

 23. DeWout

  Met andere woorden, “Gaat u maar even rustig slapen zoals u dat ook andere de nachten zou doen..”

 24. Frank

  @DeWout: Ja. Maar dan in de goede volgorde.

 25. jelle

  Gewoon surveilleren……ik heb ze boven Overvecht vaak zat gezien/gehoord…deze maakte duidelijk meer herrie en bleef maar ronddraaien.Als dit standaard surveilleren is kunnen er heel wat mensen vortaan niet meer slapen….en heel raar dat dat de 1e keer is. Surveilleren 1x per jaar? Raar verhaal, geloof er de ballen niet van. Dusss

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).