De Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast (UStG) is een petitie gestart tegen woonoverlast in de Utrecht. Met de petitie wil de organisatie de gemeenteraad ervan overtuigen om een verbod op woonoverlast op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
In juli 2017 werd door de Eerste en de Tweede Kamer de Wet aanpak woonoverlast aangenomen. Die wet maakt het mogelijk voor burgemeesters om maatregelen te nemen tegen woonoverlast die minder ver gaan dan huisuitzetting, zoals gedragsvoorschriften of verplichte geluidsbeperking. Daartoe moet eerst een verbod op woonoverlast worden opgenomen in de APV. Zo’n 200 gemeenten hebben dat inmiddels gedaan, maar Utrecht nog niet.
Met de petitie wil de UStG daar verandering in brengen. Met het verbod kan de gemeente namelijk eerder ingrijpen bij woonoverlast. 100 handtekeningen zijn voor de handtekeningenactie genoeg, want dan moet de gemeenteraad het verzoek om het woonoverlastverbod in de APV op te nemen op de agenda zetten. Als er meer dan 250 geldige ondertekenaars zijn, dan móét de gemeenteraad een besluit nemen om de APV wel of niet hierop aan te passen. De petitie is inmiddels 40 keer ondertekend.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waar burgemeester Jan van Zanen voorzitter van is, heeft reeds een concept opgesteld voor het artikel dat daartoe in de APV moet worden opgenomen.
Woonoverlast
Met woonoverlast wordt niet alleen geluidhinder bedoeld, maar ook overlast van schelden, schreeuwen, intimidatie en agressie, rotzooi maken, stank- en
(hout)rookoverlast, dealen, ongedierte en hinderlijke huisdieren. De Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast maakt zich hard om zulk soort overlast in de gemeente Utrecht tegen te gaan.
11 Reacties
Reageren@Stichting Denk Zelf Nederland: Gaat niet helemaal goed met je, of wel? Het gaat er hier nu net om dat het niet om eigen gedrag gaat maar om dat van anderen. Eigen rechtertje spelen is in Nederland gelukkig al heel wat jaren verboden dus dan is het inderdaad fijn als een instantie als de gemeente of politie makkelijker kan ingrijpen als bijvoorbeeld je buurman de hele nacht in de tuin tegen z’n vrouw staat de schreeuwen of de hele dag door zijn muziek op standje 20 heeft staan.
Prima actie
Complimenten
Een van de grootste overlastgevers is de meente utrecht zelf
Die geven vergunningen voor 3 daagse herriefestivals op bijvoorbeeld het stadhuisplein
Met megaboxen op 10 meter afstand van woonhuizen
Tot een uur in de nacht
Over aso gedrag gesproken
Herrie festivals daar heeft utrecht tivolivredenburg voor
Maar niet op stadspleinen waar mensen wonen
Denk toch eens na gemeente
Je kunt veel beter een petitie lanceren tegen nog verdere overbevolking van Utrecht, dus geluidsoverlast en stemmen tegen al die partijen op 23 maart a.s. die nog meer overbevolking willen op onze 96 vierkante kilometer. Dan ben je pas verstandig bezig voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen !
Blijkbaar woont u in een omgeving waar een goed gesprek altijd werkt. Dat is geweldig! Helaas heeft niet iedereen de luxe van een omgeving met alleen maar redelijke mensen (bewoners en ondernemers) die er altijd in een goed gesprek met elkaar uit komen.
Goed idee, soms is er overlast van mensen die echt overlast veroorzaken, er is nog een lange weg te gaan,maar dit is wel een begin.
Uitstekend plan. De gemeente heeft nu veel te weinig bevoegdheden op dit gebied. Op andere gebieden loopt Utrecht voorop, of probeert dat althans. Maar op dit belangrijke punt lopen ze ver achter. De petitie kan getekend worden op:
https://petities.nl/petitions/invoering-wet-aanpak-woonoverlast-aso-wet-in-utrecht?locale=en
Als het te gek wordt met de geluidsoverlast moet je de politie bellen of je moet inmiddels in een no go area wonen zoals in het Amsterdam van Femke Halsema waar de politie niet meer durft te komen en dan kun je als burger na escalatie mogelijk een beroep doen op het noodweerexces. De rest mag U dan zelf invullen.
er is 1 probleem ,wat zich ook in andere zaken voordoet,en dat is handhaven.
Zou het echt werken ? ik denk dat de overlast personen er lak aan hebben maar goed ik ga wel in mee met de rest want het is wel nodig dat er hiervoor aan dacht voor komt ?
Deze stichting rekent zich rijk. Het artikel suggereert namelijk dat je Jan en alleman voor woonoverlast kunt laten vervolgen. Dat is niet zo. De spelregels van onze democratie verbieden dat.
Ook nu al kan de gemeente optreden bij ernstige woonoverlast. Daar wordt ook gebruik van gemaakt. Zie de nieuwsberichten die daar geregeld over verschijnen.
Woonoverlast moet altijd bewezen worden. Die bewijslast verandert niet met een artikel in de APV.
Waar maakt het UStG zich eigenlijk druk over? Nou dat staat op de website. Het jongste overlast item is van 26 september. Dat gaat niet over woonoverlast maar over de overlast van horeca bedrijven.
Inclusief de petitie heeft UStg 10 berichten gepubliceerd. Slechts 2 daarvan hebben echt op woonoverlast betrekking. Nou daar zullen de raadsleden niet van onder de indruk raken. Daar een kerstboom voor optuigen doen alleen mensen die buiten de werkelijkheid staan.
Waar is de link naar/adres invoering in Utrecht van de petitie tegen APV woonaanpak?