Utrecht als eerste Nederlandse stad aangesloten op supersnel Gigabit-netwerk | De Utrechtse Internet Courant Utrecht als eerste Nederlandse stad aangesloten op supersnel Gigabit-netwerk | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht als eerste Nederlandse stad aangesloten op supersnel Gigabit-netwerk

Utrecht als eerste Nederlandse stad aangesloten op supersnel Gigabit-netwerk
Fedde le Grand trad op bij de opening van het nieuwe kantoor van VodafoneZiggo in Utrecht
Utrecht krijgt in 2020 als eerste stad in Nederland toegang tot het nieuwe supersnelle vaste Gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Dat zei CEO Jeroen Hoencamp tijdens de opening van het nieuwe centrale kantoor van het bedrijf aan het Stationsplein.

Utrecht krijgt in 2020 als eerste stad in Nederland toegang tot het nieuwe supersnelle vaste Gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Dat zei CEO Jeroen Hoencamp tijdens de opening van het nieuwe centrale kantoor van het bedrijf aan het Stationsplein.

De opening werd gevierd met een lichtshow en een kort optreden van de Utrechtse dj Fedde Le Grand onder het bollendak van het Stationsplein.

VodafoneZiggo gaat vanaf 2020 de inwoners van Utrecht toegang tot het vaste Gigabit-netwerk aanbieden. Via het bestaande kabelnetwerk krijgen zij de technologie van Docsis 3.1 in hun huiskamer. Dat moet zorgen voor ‘razendsnel internet, een stabielere verbinding en een betere beveiliging’.

Het nieuwe netwerk moet straks internetsnelheden van 5 Gigabit per seconde voor downloaden bereiken en 1 Gigabit per seconde voor uploaden.

Digitale infrastructuur

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, zei over de komst van VodafoneZiggo: “Met de komst van VodafoneZiggo en de aanleg van dit netwerk van de toekomst kunnen wij de innovatie van onze digitale infrastructuur verder tot bloei laten komen. Door samen te werken ontstaan nieuwe kansen. Wij zetten de technologie in om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. En natuurlijk zijn wij zeer verheugd dat zo’n prominent bedrijf ervoor kiest haar centrale kantoor in onze prachtige stad te vestigen.”

Ook de rest van Nederland zal uiteindelijk worden aangesloten op het netwerk. De lichtshow tijdens de opening werd ontwikkeld door het creatieve team achter de show van Sensation Rise. Tot en met 27 november wordt de lichtshow drie keer per uur tussen 18.00 uur en 23:00 uur vertoond op het Stationsplein in Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. KPN doet niet meer mee

  Vorig jaar hadden jullie een artikel waar in KPN groots aankondigde het hele netwerk in Utrecht op 100Mb/s te krijgen. Nu gaat Ziggo hier dus 50x over heen. Overigens is van die 100Mb/s in het museumkwartier ook nog niks te merken.

 2. Kees Truijens

  @KPN doet…
  Klopt m.b.t. museumkwartier. De straten hier liggen om de haverklap open voor het leggen van weer een nieuwe glasvezelkabel. Veelal is dit voor bedrijven die niet langer willen wachten op snel internet. Van KPN mag je toch verwachten dat ze voor een adekwate lokale infrastructuur kunnen zorgen…

 3. KPN doet wel mee

  @ Kees en KPN doet niet mee

  Vorig jaar is in het Museumkwartier een groot aantal straten opengegooid. Sindsdien staan er overal zeer forse verdeelkasten. Per 1 april afgelopen jaar biedt KPN 100Mb/s en met pairbonding zelfs 200 Mb/s. Ik heb sinds afgelopen zomer 100 Mb/s via XS4all van KPN in huis. Hartje Museumkwartier woon ik, en het werkt uitstekend.
  En ja, je zult natuurlijk wel je abonnement moeten upgraden wil je deze snelheid in huis krijgen…

 4. Sander

  zucht, wederom een docsis verbinding. wanneer gaan we nu naar glas ipv al die vertaal technieken die bakken met geld kosten en minder kwaliteit leveren. Beetje jammer dit.

 5. Wim

  5Gb/s?? Van Ziggo, u weet wel van die provider met constant van die haperende blokjes in je beeld…

 6. Jeroen

  Er zal weinig gebeuren met die ‘innovatie van onze digitale infrastructuur’ zolang de kabel niet open is voor andere aanbieders. Wanneer komt er eindelijk eens concurrentie op de kabel-infrastructuur?

  @KPN doet wel mee
  Overigens haalt Oog in Al op het KPN netwerk nog net geen 30mbit/s, dat voldoet niet eens aan de norm voor ‘breedband’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).