Utrecht bereidt zich voor op wetgeving aardgasvrije nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant Utrecht bereidt zich voor op wetgeving aardgasvrije nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht bereidt zich voor op wetgeving aardgasvrije nieuwbouw

Utrecht bereidt zich voor op wetgeving aardgasvrije nieuwbouw
Het opgeleverde nieuwbouwproject de Trip is al van het aardgas af.
Per 1 juli vervalt de wettelijke verplichting om nieuwbouw aan te sluiten op het gasnet. De gemeente Utrecht bereidt zich voor op deze nieuwe wetgeving door in gesprek te gaan met projectontwikkelaars.

Per 1 juli vervalt de wettelijke verplichting om nieuwbouw aan te sluiten op het gasnet. De gemeente Utrecht bereidt zich voor op deze nieuwe wetgeving door in gesprek te gaan met projectontwikkelaars.

De gemeente onderzocht hoeveel lopende projecten in Utrecht nog van aardgas uitgaan. Bij ongeveer 85 procent van de nieuwbouwwoningen in Utrecht is gekozen voor een andere warmtevoorziening dan aardgas. De gemeente gaat in gesprek met ontwikkelaars van 38 projecten die nog nieuwbouw met gas ontwikkelen.

De gemeente laat weten: “In Utrecht wordt de CO₂-uitstoot voor een derde veroorzaakt door het verwarmen van gebouwen met aardgas. Aardgasvrije nieuwbouw draagt bij aan de ambitie van Utrecht om een klimaatneutrale stad te worden.”

230 nieuwbouwprojecten

In Utrecht staan er tot 2031 zo’n 230 nieuwbouwprojecten op de planning met ruim 30.000 woningen. Bij ongeveer 85 procent van de nieuwbouwwoningen is gekozen voor een andere warmtevoorziening dan aardgas, bijvoorbeeld volledig elektrisch, stadsverwarming of bodemwarmte.

Er zijn 38 projecten met in totaal 2.350 woningen die nog wel op aardgas worden aangesloten. Voor 37 andere projecten is nog niet duidelijk op welke wijze de woningen worden verwarmd. Sinds medio 2017 zijn er in de stad al geen nieuwbouwplannen meer ontwikkeld op aardgas. “Dit is een belangrijke stap in de visie op warmtevoorziening van Utrecht”, aldus de gemeente.

Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. De wetgeving wordt in hoog tempo hierop aangepast. Dit betekent dat gemeenten vanaf 1 juli 2018 in principe geen omgevingsvergunning meer mogen afgeven voor nieuwe woningen en gebouwen met aardgas.

5 Reacties

Reageren
 1. Bertje 030

  Het gaat snel, maar kijkt er ook nog iemand of het elektriciteitsnet het wel aankan, vooral als de bestaande bouw ook van het gas af moet, kan dit tot overbelasting van het net gaan leiden.

 2. M10

  Het elektriciteitsnet kan het inderdaad niet aan, forse investeringen zijn nodig voor verzwaring en veel meer koper/aluminium in de grond. Dat is straks alleen te betalen als het (terug)leveren van elektriciteit belast gaat worden met transporttarief (hetgeen eigen opslag interessanter maakt).
  Het uitbreiden van het warmtenet is totaal oninteressant. Nieuwbouw woningen hebben al weinig warmtevraag en die zal nog dalen in de toekomst, dus de dure investering die nodig is voor dit net, loont nooit. Bestaande bouw heeft wel hoge warmtevraag, maar is het warmtenet een duurzame oplossing ervoor? Er wordt afval verbrandt (maar we gaan steeds meer scheiden en minder waardevolle grondstoffen verbranden), er is uit de industrie wat restwarmte (die overigens wordt opgewekt door verbranden van gas/olie/kolen, en die industrie wordt steeds efficiënter) en tenslotte is geothermie nog erg kostbaar en risicovol. Duurzaam gas leveren aan bestaande bouw (o.a. door waterstof te maken uit het surplus aan zonne-energie) is een haalbare (technisch en financieel) oplossing.

 3. WP

  @Bertje 030, Ik gok dat de aardgasvrije nieuwbouw vooral verwarmt wordt met stadsverwarming, dus dat zal denk ik wel meevallen. Daarnaast zijn er wel een aantal centrales inmiddels in Nederland die niet draaien

 4. cas

  @ WP, en dat is precies wat zo vreemd is. Er wordt een verbrandingscentrale gebouwd om hout te stoken die de stadsverwarming gaat verwarmen. Noemen ze een biomassa centrale.
  Kortom, veel CO2 de lucht in pompen om een communistisch stelsel te gebruiken die voor de burgers zeer duur is.

 5. Claudia

  Inderdaad biomassacentrale wordt gestookt met hout. En we komen er steeds meer achter de impact op milieu en gezondheid van al die ronkende (heilig topic) kachels, de haardvuurtjes die aanstaan in woonwijken. Verder is de meting van verbruik van stadsverwarming een punt van discussie. Je betaalt als besparende gebruiker nog steeds mee aan de verkwistende buur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).