Utrecht bouwt: Leidsche Rijn Centrum begint vorm te krijgen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht bouwt: Leidsche Rijn Centrum begint vorm te krijgen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht bouwt: Leidsche Rijn Centrum begint vorm te krijgen

Utrecht bouwt: Leidsche Rijn Centrum begint vorm te krijgen
Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Leidsche Rijn Centrum, het tweede stadshart van Utrecht waar al tien jaar aan gewerkt wordt, begint zichtbaar vorm te krijgen. Dit jaar kan er al gewinkeld worden, volgend jaar zal het gehele centrum in gebruik worden genomen. Op het moment zijn 130 winkels, ruim 2.000 parkeerplaatsen, 440 huurwoningen en 322 koopwoningen in aanbouw.

Leidsche Rijn Centrum, het tweede stadshart van Utrecht waar al tien jaar aan gewerkt wordt, begint zichtbaar vorm te krijgen. Dit jaar kan er al gewinkeld worden, volgend jaar zal het gehele centrum in gebruik worden genomen. Op het moment zijn 130 winkels, ruim 2.000 parkeerplaatsen, 440 huurwoningen en 322 koopwoningen in aanbouw.

Over een aantal jaar wonen er zo’n honderdduizend mensen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, die allemaal hier kunnen gaan winkelen. Toch was er lange tijd veel kritiek op de plannen van het grootschalige woon-winkelgebied. Bij de start van de bouwwerkzaamheden waren ondernemers niet happig op de winkelruimtes en was er, behalve met de Jumbo, nog geen huurcontract getekend. De plannen zijn in de loop van de jaren aangepast. Het centrum werd kleiner en compacter. De mix van verschillende functies werd vergroot en moet beter passen bij ‘de behoeften van deze tijd’. In een deel van de voor winkels geschikte ruimtes komen ook andere functies, zoals een gezondheidscentrum, horeca, of atelierwoningen.

Het centrum wordt ingedeeld met een aantal pleinen, promenades en stadsboulevards. Het Brusselplein moet een van de grote publiekstrekkers worden. In het hele centrum komen internationale ketens, maar is er ook ruimte voor lokale ondernemers.

(Klik op de foto voor een grote weergave)

1. Station Utrecht Leidsche Rijn

Het station Utrecht Leidsche Rijn is in juni 2013 geopend. De binnenstad van Utrecht is vanaf dit nieuwe station in vijf minuten bereikbaar. Elk kwartier vertrek er een trein van Leidsche Rijn naar Utrecht Centraal en vice versa. Ook Woerden, Gouda, Den Haag en Rotterdam zijn bereikbaar vanaf dit station.

2. Parkeergarage

Het centrum wordt autoluw, er komt een grote garage waar men de eerste twee uur gratis kan parkeren. De garage krijgt in totaal 550 plaatsen, waarvan vijftig bestemd zijn voor de P+R. Bij toenemend gebruik kan de garage met twee bouwlagen worden uitgebreid, waardoor er tweehonderd extra parkeerplaatsen voor P+R bij kunnen komen.

3. Brusselplein

Aan het Brusselplein komt de Jumbo Foodmarkt. 5.600 vierkante meter groot, met veel live cooking en de gelegenheid om de dagelijkse boodschappen te doen. In eerste instantie was het plan dat er in plaats van de Jumbo Foodmarket, een vestiging van V&D zou komen. Het faillissement van de V&D gooide roet in het eten. Rondom de Jumbo Foodmarkt komen meer food stores. Onder andere het Grieks-Mediterraans restaurant Kabos en het Italiaanse restaurant Solo Pasta hebben al aangegeven aan het Brusselplein te komen zitten. Het bedrijf Michael Page huurt aan het Brusselplein kantoorruimte, ook komt koffieketen Doppio Espresso naar het plein.

4. Hof van Bern

Een plein met zowel kledingwinkels als cafés. Modeketen H&M gaat hier een grote winkel openen. De winkelruimte beslaat 2.150 vierkante meter over twee verdiepingen, met dames-, heren, kindermode én woonaccessoires. Ook komt er ook een vestiging van Vero Moda aan het Hof van Bern. Een derde naam is Open32, een kledingwinkel die verschillende merken voor vrouwen en mannen verkoopt.

5. Luxemburgpromenade

De Luxemburgpromenade is een van de langste winkelstraten van het centrum. Veel modezaken en bekende Nederlandse ketens zullen daar te vinden zijn. Deze straat verbindt het Brusselplein en de Parijsboulevard. Etos en Hema komen tegenover elkaar op deze straat te zitten, schoenenwinkel Nelson op de hoek met de Parijsboulevard en opticien Reyer Lafeber opent op de promenade een conceptstore.

6. De Edmund

Dit was het eerste appartementencomplex dat in de verkoop ging. In de negen dagen dat de inschrijfperiode duurde werden alle 88 woningen, koopwoningen van klein tot groot (50-169 vierkante meter), verkocht. In totaal kreeg de ontwikkelaar 360 inschrijfformulieren binnen. Vooral de penthouses en de kleinere woningen waren populair. Het complex ligt aan het water van de Grauwaartsingel. Elke woning heeft eigen buitenruimte, berging en parkeerplek. Daarnaast delen alle bewoners een afgesloten binnentuin.

7. De Phoenix

Ook de 74 woningen van De Phoenix zijn na een inschrijfperiode van negen dagen in één keer verkocht. Het U-vormige gebouw met binnentuin ligt deels aan het water van de Grauwaartsingel en deels aan het Brusselplein. De 74 appartementen worden verdeeld over vijf woonlagen. Er zijn comfortabele, royale appartementen en penthouses met en zonder verhoogd plafond onder de schuine dakkap. De keuze bestaat uit 24 verschillende woningtypen. Onder het gebouw komt een parkeergarage.

8. De Frederik

Het appartementencomplex aan de noordwestelijke kant van Leidsche Rijn Centrum heeft 81 koopwoningen variërend van 62 tot circa 82 vierkante meter. De Frederik ligt met de zuidzijde aan het levendige Brusselplein, met horeca, terrassen en de entree van de Jumbo Foodmarkt. Zaterdag 1 juli ging de verkoop van start. Alle woningen hebben een ruime woonkamer met open keuken, een of twee slaapkamers, een compleet ingerichte badkamer, een apart toilet en een berging. Bewoners beschikken over eigen buitenruimte en een deel van de appartementen ligt aan de groene binnentuin. Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage van het centrum en in de parkeergarage van het complex zelf. 

(Tekst loopt door onder foto)

9. Van onder naar boven: De Richmond, De Fabiola, De Letna

Op zaterdag 24 juni gingen de eerste 157 appartementen van De Richmond, De Fabiola en De Letna in de verhuur. De woningen variëren van vijftig tot 125 vierkante meter. Het zijn allemaal vrijesectorhuurwoningen.

10. Van onder naar boven: De Boulogne, De Belverde, De Rossfeld

De verhuur en verkoop van deze woningen is nog niet begonnen, maar binnenkort gebeurt dat wel. In De Boulogne komen 69 huurwoningen. In De Belverde komen 75 huurwoningen en 21 koopwoningen. In De Rossfeld komen 65 huurwoningen.

11. De Victoria

Een van de grootste wooncomplexen in het centrum. De verhuur en de verkoop moet nog van start gaan. Er komen 72 huurwoningen en 42 koopwoningen.

12. Parijsboulevard

Op deze boulevard komen meerdere lokale ondernemers. De ontwikkelaar spreekt van een statige lange boulevard, die de Grauwaartsingel verbindt met de busbaan op de Centrumboulevard. Breunesse Delicatesse uit Wijk bij Duurstede opent hier een tweede vestiging en de Utrechtse koffiebar 30ML komt op de hoek met de Grauwaartsingel.

13. Grauwaartsingel

Aan de rand van het centrum, aan het water, ligt de Grauwaartsingel. Hier komt ruimte voor verschillende dienstverleners: adviesbureaus, makelaars, hypotheekwinkels en medische diensten. Zo vestigen onder andere Brecheisen Makelaars en Gezondheidscentrum Julius met FLeiR Apotheken zich aan de Grauwaartsingel. Ook komt er een speciaal concept waarbij sportaccessoires getest kunnen worden vóór aankoop. Ook komt er een pick-up-point waar mensen 24 uur per dag hun online aankopen kunnen ophalen.

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Atilla Vigh

    Nou is er niet 10 jaar aan Leidscherijn Centrum (de winkels) gebouwd. Het heeft zo’n 5 jaar stilgelegen, door de crisis. Overigens is dit nog maar het eerste deel. De overige kavels moeten nog worden uitgegeven en er zijn al wat zaken gepland, maar nog niet in aanbouw.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).