Utrecht bouwt: Een overzicht van de Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant Utrecht bouwt: Een overzicht van de Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht bouwt: Een overzicht van de Merwedekanaalzone

Utrecht bouwt: Een overzicht van de Merwedekanaalzone
Foto: Robert Oosterbroek
De Merwedekanaalzone is een gebied van Oog in Al tot en met Westraven. Het gebied waar vooral veel gaat veranderen, is ongeveer zestig hectare groot en ligt tussen de Dr. M.A. Tellegenlaan en de A12. Het was ooit een industriegebied, is lang een distributiegebied geweest en moet nu transformeren tot een stadswijk waar mensen wonen, ontspannen en werken.

De Merwedekanaalzone is een gebied van Oog in Al tot en met Westraven. Het gebied waar vooral veel gaat veranderen, is ongeveer zestig hectare groot en ligt tussen de Dr. M.A. Tellegenlaan en de A12. Het was ooit een industriegebied, is lang een distributiegebied geweest en moet nu transformeren tot een stadswijk waar mensen wonen, ontspannen en werken.

De komende jaren zal de stad Utrecht een forse bevolkingsgroei doormaken: van 330.000 naar 410.000 inwoners in 2030. In de Merwedekanaalzone komen duizenden woningen. Dit zijn vooral koop- en huurappartementen maar ook eengezinswoningen. De gerestaureerde Villa Jongerius staat symbool voor de herontwikkeling, maar ook tal van andere projecten zijn al afgerond in het voormalige bedrijven- en industrieterrein. In de nieuwe wijk moeten behalve woningen ook scholen voor het voortgezet- en basisonderwijs, winkels en bedrijven komen. Ook zijn er al diverse succesvolle gebruikers. Denk aan de Vechtclub XL, De Alchemist, Harten voor Sport, De Stadstuin en La Lotta. De volledige transformatie gaat nog volgens de gemeente nog duren tot 2030 en nog niet alle plannen staan vast.

1. City Campus Max

Het Max-complex bestaat uit drie torens met in totaal bijna duizend woningen. In de twee hoge torens met 22 verdiepingen zitten huurwoningen. Je vindt er 558 studio’s en 170 tweekamerappartementen. De kleine toren van vijftien verdiepingen heeft 261 koopappartementen. Wonen in City Campux Max is niet voor iedereen weggelegd: Max is voor studenten van universiteiten en hbo-opleidingen in Utrecht. Ook jongeren die maximaal twee jaar geleden zijn afgestudeerd aan een van die van die onderwijsinstellingen mogen er wonen. Onder het gebouw bevindt zich circa 2.700 vierkante meter commerciële ruimte. De winkels Coolblue en Subway zijn er gevestigd.

2. Lux et Pax

De twee panden die samen de drie woonunits Lux, Pax vormen staan direct langs het Merwedekanaal. Het gaat in totaal om 97 huurappartementen Lux (vrije sector), 106 huurappartementen (sociale huur) en 54 koopappartementen Pax. Met deze woningen willen de initiatiefnemers inspelen op de behoeften aan betaalbare binnenstedelijke woningen voor starters. Voor de bouw van de woningen stonden hier nog kantoorpanden. De ontwikkeling past dan ook in de trend van transformatie van verouderde onrendabele kantorenlocaties naar nieuwe bestemmingen.

3. Tippelzone

De tippelzone aan de Europalaan gaat verdwijnen. Het Utrechts college heeft besloten dat woningbouw in de Merwedekanaalzone de voorkeur krijgt boven de prostitutiezone in het gebied. De tippelzone aan de Europalaan (de officiële naam is ‘De Baan’) heeft de afgelopen dertig jaar volgens de gemeente goed gefunctioneerd. Het betekent overigens niet het einde van het tippelen in de stad. De gemeente is op zoek naar een nieuwe locatie.  Het gebied moet uiterlijk 1 januari 2020 weg zijn en de nieuwe plek moet dan gelijk in gebruik genomen kunnen worden.

4. Deelgebied Immo Selekt

Gebouwenbeheerder Immo Selekt wil graag studenten- en starterswoningen en vrije sector-appartementen realiseren, dit in combinatie met detailhandel en andere voorzieningen. Op deze grond stonden lang de distributiehallen van V&D, maar die zijn enkele jaren geleden naar Nieuwegein vertrokken. De hallen zijn gesloopt en de grond is bouwrijp gemaakt. Dit bedrijf was een van de belanghebbenden bij de verhuizing van de tippelzone. Nu de gemeente besloten heeft dat de prostituees ergens anders een werkplek krijgen, kan het bedrijf verder gaan met de plannen. Samen met een landschapsarchitect en andere projectontwikkelaars is Immo Selekt bezig om de wijk vorm te geven.

5. De Stadstuin, Europalaan 20

De Stadstuin is begonnen als een concept gericht op startende en zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (MKB). De initiatiefnemers zagen een tekort aan inspirerende werkomgevingen in Utrecht. Men wilde in De Stadstuin een mix laten ontstaan tussen verschillende type ondernemers en deze ondernemers met elkaar in contact brengen door het aanbieden van verschillende activiteiten en netwerkbijeenkomsten. Van yoga, brainstorms en pitchmiddagen tot een maandelijks terugkerende jazz avond voor jong talent en de vrijdagmiddagborrel. Omdat de evenementen en activiteiten een laagdrempelig karakter hebben en voor iedereen toegankelijk zijn, heeft het gebouw een publiek karakter. De Stadstuin op de Europalaan 20 heeft nog een drietal ruimtes beschikbaar, de tweede locatie op Europalaan 500 is voor de helft gevuld.
Deze bijdrage over De Stadstuin is tot stand gekomen in samenwerking met De Stadstuin.

6. Nieuwe stadswijk Merwedekanaal (voormalig Defensieterrein)

Hier lag vroeger het Defensieterrein, naast het Jongerius Complex. Het gaat in totaal om 450 tot 550 energiezuinige woningen: koop- en huurappartementen en eengezinswoningen. In 2014 ondertekende de toenmalige minister Stef Blok (Wonen) en wethouder Isabella de aankoopovereenkomst van het gebied. De grond in het gebied was ernstig vervuild en moest gesaneerd worden. Dit was een grote klus, want er was sprake van ernstige bodemverontreiniging en ook konden er mogelijk explosieven liggen; een gedeelte van het terrein is flink gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De volledige saneringsoperatie is bijna afgerond.

7. Binnenhaven Wilhelminaweg

Hier moet een nieuw havencomplex aan de oever van het Merwedekanaal komen. Het plan Wilhelminawerf omvat vier appartementengebouwen met totaal 167 appartementen, een parkeerterrein op eigen gebied, een haven met aanlegsteiger en een horecapaviljoen met twee luxe appartementen. De plannen hebben in juni en juli 2015 ter inzage gelegen. Hier zijn zo’n vierhonderd zienswijzen voor ingediend. Het merendeel hiervan kwam van leden van roeiverenigingen. Zij trainen op het Merwedekanaal en willen niet dat de veiligheid tijdens trainingen in het geding komt. Het project zit nu nog in de ontwikkelingsfase.

8. Eneco hulpwarmtecentrale

In overleg tussen Eneco en gemeente wordt onderzocht of de functie van de hulpwarmtecentrale voor stadsverwarming aan de Kanaalweg aangepast kan worden waardoor ruimte ontstaat voor ontwikkelingen in de omgeving. Er zijn nog geen definitieve plannen.

9. Villa Jongerius

Villa Jongerius heeft sinds de restauratie in 2013 veel aandacht gekregen. Het gebouw was lang verloederd, maar is nu weer een prachtig rijksmonument met internationale allure en een exotische uitstraling. De villa stamt uit de jaren dertig en is gebouwd door de ondernemer Jan Jongerius. Anno 2017 vertelt de villa het verhaal van de familie die in het huis heeft gewoond. Het pand is ook te huur voor evenementen.

 

 

 

 

 

Fotoverslag

7 Reacties

Reageren
  1. Barend

    Kansrijk gebied. Maar…. Als ik dit zo lees lijkt er weer weinig stedebouwkundige regie aanwezig en krijgen we een verzameling lukraak neergekwakte projectjes zonder enige samenhang. Gemeente, zorg voor een masterplan!

  2. Zonnewende

    Eens met Barend.
    Kijk naar hoe Amsterdam het Oosterdok en Westerdok heeft aangepakt!

  3. Erwin

    Als we niet oppassen wordt het net zo’n rommeltje als het Rotsoord-gebied.
    Eensch met Barend: een masterplan is een must!

  4. herman

    Masterplan wat een flauwekul!

    Kijk eens hoe mooi de binnenstad is, dachten jullie nu werkelijk dat daar een masterplan voor gemaakt was? Die plannen zijn alleen maar bedoeld om een buslading zogenaamde deskundigen hun zakken te laten vullen.

  5. Gerben

    Kijk ook even op : https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/merwedekanaalzone/
    voor meer informatie.

  6. Johan

    Ja hopen dat niet dezelfde fout wordt gemaakt als bij Rotsoord. Ook zo’n kansrijk gebied dat nu wordt vol geplempt met uitstralingsloze architectuur zonder enige samenhang.

  7. Nard

    Ja ik ben ook erg teleurgesteld in de architectonische samenhang van de nieuwbouw in Rotsoord. Vooralsnog is het één grote betonzone met -naar mijn mening- wat goedkope architectuur. Leuke horeca, dat wel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).