Utrecht breidt coronamaatregelen uit; Meer witte cirkels, camera’s en looproutes in de stad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht breidt coronamaatregelen uit; Meer witte cirkels, camera’s en looproutes in de stad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht breidt coronamaatregelen uit; Meer witte cirkels, camera’s en looproutes in de stad

Utrecht breidt coronamaatregelen uit; Meer witte cirkels, camera’s en looproutes in de stad
Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht breidt enkele coronamaatregelen verder uit in de stad. Zo komen er op meer plekken looproutes, cirkels om afstand te houden en camera’s om de drukte in de gaten te houden.

De gemeente Utrecht breidt enkele coronamaatregelen verder uit in de stad. Zo komen er op meer plekken looproutes, cirkels om afstand te houden en camera’s om de drukte in de gaten te houden.

Net zoals de Utrechtse binnenstad krijgen ook de Kanaalstraat en Damstraat looproutes. Daarnaast worden er enkele parkeervakken tijdelijk vrijgemaakt zodat er meer ruimte is voor wachtende klanten. Ook worden er fietsparkeerplekken verplaatst om op die manier meer ruimte op de stoep te creëren.

Dit weekend zijn er, net zoals in andere Utrechtse parken, witte cirkels aangebracht in het Máximapark en bij de Haarrijnseplas. De bestaande cirkels in Park Lepelenburg, Paardenveld, Wilhelminapark, Julianapark en Griftpark waren vervaagd en zijn opnieuw getekend.

Camera’s

Vanwege het coronavirus zijn enkele verkeerslichten in de stad anders afgesteld. Bij vijf drukke kruispunten in de stad hangen camera’s die de doorstroom van het verkeer in de gaten houden. Dit is onder andere het geval bij het Ledig Erf, Vredenburg en de Marnixlaan.

Binnenkort komt er ook een camera bij de kruising Lucasbrug. De gemeente zegt zich hiermee voor te bereiden op de start van het onderwijsjaar. “We focussen ons hierbij vooral op de routes tussen het centrum en Utrecht Science Park.”

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Op de Kanaalstraat en Damstraat ook looproutes?
  Parkeervakken en fietsparkeerplekken verwijderen om wachtende klanten ruimte te geven?

  Micromanagement op nanoniveau van het papieren bestuur met totalitaire trekjes wat weigerde er eens fatsoenlijk de veiligheid te handhaven.
  Maar als het om gezondheid gaat, staan ze wel vooraan om de mens de keuzevrijheid en bewegingsvrijheid in de openbare ruimte beperken. Dat is misbruik van artikel 22 lid 1. Immers, de locoburgemeester vult het tijdelijk machtsvacuum in van de vertrekkende burgervader welke verantwoordelijk is voor handhaving. Maar GL weigerde eerder om orde handhaving op de Kanaalstraat omdat daar meer kostbaar niet-noodzakelijk onderzoek voor gewenst was, maar fietsers er wel alle ruimte moeten hebben. BAH!

 2. Peter

  De grondwettelijke vrijheid is niet in het geding. Dat wordt er vaak met de haren bijgesleept. Er is ook niet iets fundamenteel nieuws aan de gang. De democratisch gecontroleerde overheid heeft het monopolie om veiligheidsregels te maken voor de openbare ruimte. Precies zoals dat met bv verkeersregels gaat. Je hebt ook de vrijheid om auto te rijden. maar je hebt niet de vrijheid om met 140 kmpu door een woonwijk te racen.

 3. wollie

  je zou er bijna voor gaan fietsen he, koel hoofd. bijna…

 4. wollie

  gehoord in het griftpark: ‘ja dat zijn van die graancirkels, dan weten de ruimteschepen waar ze moeten landen.’

 5. Scherpschutter

  Viruswaanzin. Nu al het woord van het jaar…

 6. Yoshua

  Zes camera’s extra erbij dat schiet toch niet op.
  Hang in iedere straat minstens twee camera’s met gezichtsherkenning.
  Dat hebben ze in Duitsland ook, die weten op deze manier corona te controleren.

 7. Koel Hoofd

  @Peter
  Waarom dan wel de Kanaalstraat en Damstraat maar niet -bijvoorbeeld- de Biltstraat of Amsterdamsestraatweg?
  Dat zijn ook winkelstraten waarbij deze maatregelen wenselijk zijn, indien het werkelijk om de gezondheid zou gaan. Maar deze worden hier niet in het artikel genoemd. Daarom is er de redelijke aanname dat het alleen de Kanaalstraat en Damstraat betreft en dat er heel bewust onderscheid gemaakt tussen deze winkelgebieden. En dat is in principe misbruik maken van artikel 22-lid 1 voor politiek gewin.
  Want de roep vanuit de bevolking is al lang heel helder: handhaving op veiligheid omdat ongewenste types de buurt Lombok onveilig maken. De bevolking zegt hier niet: help want de winkels in Lombok zitten stampvol met coronaverspreiders.

 8. Yvon

  Is er een mogelijkheid om ergens (online) aan te geven hoe druk het op locaties zoals Haarrijnseplas is. Om te voorkomen dat je pas zodra je daar aankomt ziet dat je over de hoofden kan lopen.

  Verkeersregelaars houden bij de plas het autoverkeer in de gaten. Parkeerplaats vol is geen toegang…maar hoe zit het met de fietsende en wandelende strandgangers? Daar is volgens mij geen (of in ieder geval te weinig) controle op. Afgelopen vrijdag was het echt véél te druk. Dat, in combinatie met jongeren die vinden dat ze geen ruimte hoeven te maken wanneer je wilt passeren (en netjes vraagt om wat meer afstand), maakt een ontspannen dagje strand niet erg prettig.

 9. M.

  @Yvon: uw opmerkingen zijn inmiddels van toepassing op de hele stad. Voor zover ik weet, wordt er nergens meer vastgehouden aan de anderhalve meter afstand. Wanneer je dat zelf wel wilt, ziet er niets anders op dan voortdurend te slalommen en zelfs dan lukt het je niet, want de meeste voetgangers en fietsers gaan geen stap of trap meer opzij. Ze scheren overal vanachter of van opzij vlak langs je heen. Als je er iets van durft te zeggen, krijg je meestal een smalend lachje en soms een grote bek. Wie voor deze gang van zaken een oplossing weet, mag het zeggen. De enige die ik weet, is opnieuw een verregaande lockdown. Maar die krijg je echt niet meer voor elkaar. De enige hoop die de kwetsbare mensen kunnen hebben, is dat het virus zich in de open lucht niet gemakkelijk verspreidt en in de komende tijd langzaam zal uitdoven. Maar dat staat intussen nog lang niet vast. Ik verwacht nieuwe uitbraken, zeker na de zomer, wanneer het weer vochtiger en kouder gaat worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).