Utrecht deze zomer vol met hangmatten: relaxen boven de gracht | De Utrechtse Internet Courant Utrecht deze zomer vol met hangmatten: relaxen boven de gracht | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht deze zomer vol met hangmatten: relaxen boven de gracht

Utrecht deze zomer vol met hangmatten: relaxen boven de gracht
Arjan gaat met Pop-up Hangplek Utrecht verbinden (Foto's: Job van Gasselt)
De kogel is door de kerk. Arjan Visser (28), de bedenker van Pop-Up Hangplek, mag aan de slag met zijn hangmattenproject in Utrecht. Wethouder Kees Diepeveen bevestigde donderdagmiddag middels een raadsbrief dat Pop-Up Hangplek kan starten met een pilot op verschillende locaties in de stad.

De kogel is door de kerk. Arjan Visser (28), de bedenker van Pop-Up Hangplek, mag aan de slag met zijn hangmattenproject in Utrecht. Wethouder Kees Diepeveen bevestigde donderdagmiddag middels een raadsbrief dat Pop-Up Hangplek kan starten met een pilot op verschillende locaties in de stad.

In maart dit jaar won Arjan de vijfde pitch night van Awesome Utrecht, een organisatie die start-ups helpt met hun ideeën om Utrecht nóg leuker te maken. Hij ontving duizend euro en kocht daarvan tientallen hangmatten, maar had geen rekening gehouden met het gemeentelijk beleid. Je mag in Utrecht niet zomaar alles in een boom hangen. Daardoor stond het project even in de koelkast. Tot donderdag dus.

De afgelopen tijd heeft hij zijn idee al een aantal keren getest op de Uithof. Tussen de bomen aan het water naast de Genevelaan konden passanten even tot rust komen in een hangmat van Arjan. Nu heeft hij toestemming om zijn project uit te breiden. ‘Een kwalitatief hoogwaardige hangplek met een positieve vibe, voor iedereen’, noemt hij het zelf. Zijn doel? “Mensen verbinden.”

Onaangekondigd hangmattenparadijs

Arjan, die Interculturele Communicatie studeerde in Utrecht, bedacht Pop-up Hangplek toen hij vorig jaar geblesseerd raakte en rust moest houden. “In plaats van in mijn bed te gaan liggen heb ik toen mijn hangmat meegenomen naar het park en ben ik daar tussen bomen gaan hangen”, vertelt hij. “Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat ik dacht: hier moet ik wat mee doen.”

Zijn plan om met veertig hangmatten in een bakfiets door Utrecht te fietsen en op verschillende locaties onaangekondigd zijn hangmattenparadijs uit te vouwen werd een halt toegeroepen door de gemeente. Er waren twijfels over mogelijke schade die de hangmatten aan bomen kunnen toedoen. Na een motie en raadsvragen van CDA en Student & Starter werd er uitgebreid onderzoek gedaan naar boomvriendelijke ophangsystemen.

De hangmatten worden bevestigd met een ‘boomvriendelijk ophangsysteem’

Pilot

Het systeem van Arjan voldoet aan de eisen van het onderzoek, dus mag hij deze zomer beginnen met een pilot. Zijn hangmatten zullen op verschillende plekken in de stad te vinden zijn voor ‘een relaxmoment en goed gesprek’. “Denk daarbij aan het Domplein, de Maliebaan of boven de grachten.”

Bij het ophangen van zijn hangmatten wordt hij bijgestaan door Ahmad (24), die drieënhalf jaar geleden vluchtte uit Syrië. “Ik wil juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten bij dit project”, legt Arjan uit. “Zo bouwen zij ook en sociaal netwerk op.”

Hoe het na de pilot verder zal gaan met Pop-up Hangplek weet Arjan nog niet precies. Wel heeft hij genoeg ideeën. “Ik ben op zoek naar investeringen en samenwerkingen om het project uit te breiden. Zo wil ik bijvoorbeeld een varend hangmattenvlot te water laten in de Oudegracht. Ik denk dat dat kansen biedt voor sollicitaties, dates en vergaderingen. Maar het kan ook een oplossing zijn voor de overvolle terrassen in de zomer. Zo maak je Utrecht een net wat chillere stad.”

4 Reacties

Reageren
 1. al

  Geweldig idee, mooi tegengewicht tegen die illegale vlonderbouwers! Meer van dit soort initiatieven in Utrecht!!!!

 2. Katja

  “pilot” “pitch night” “Awesome” Utrecht, “start-ups”, “vibe”, voor iedereen, “mensen verbinden.”, “pop-up” hangplek, “chillere” stad.
  Mensen, wat is er toch met onze taal gebeurd ?

 3. Fred Nuwenhuis

  Gefeliciteerd, mooi dat het alsnog gelukt is, is er al een lijstje waar en wanneer je kan leggen/hangen.

 4. Stefan Pasma, gemeente Utrecht

  Voor meer info over hangmatten-pilot op de gemeentelijke site: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/bomen/#c321926
  Op de foto is trouwens nog niet de extra boombescherming te zien die wordt aangebracht onder de ophangbanden van de hangmat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).