Utrecht doet mee aan wietexperiment als Den Haag de spelregels aanpast | De Utrechtse Internet Courant Utrecht doet mee aan wietexperiment als Den Haag de spelregels aanpast | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht doet mee aan wietexperiment als Den Haag de spelregels aanpast

Utrecht doet mee aan wietexperiment als Den Haag de spelregels aanpast
Utrecht is bereid om mee te doen aan het wietexperiment van Den Haag, maar dan moeten de regels wel worden aangepast. “De regels van het experiment zijn op twee punten nog te strak”, zegt raadslid Has Bakker (D66) van Volksgezondheid.

Utrecht is bereid om mee te doen aan het wietexperiment van Den Haag, maar dan moeten de regels wel worden aangepast. “De regels van het experiment zijn op twee punten nog te strak”, zegt raadslid Has Bakker (D66) van Volksgezondheid.

In de regels van het experiment staat dat alle coffeeshops binnen een deelnemende gemeente verplicht zijn mee te doen. “Dat werkt niet in een grote stad als Utrecht. Ook is er nog geen goede oplossing in het experiment voor de verkoop van hasj”, aldus Bakker.

Het wietexperiment is een proef van vier jaar. In die periode wordt de wietteelt in de deelnemende gemeentes gereguleerd. “Door wietteelt te reguleren, hopen we overlast en criminaliteit tegen te gaan. […] Bovendien krijgen we dan als het goed is beter inzicht in wat het doet met de volksgezondheid”, zei wethouder Victor Everhardt eerder die zich al langer hard maakt voor een beter drugsbeleid.

Volgens Bakker is Utrecht de enige grote gemeente in Nederland die mee wil doen aan de proef. “Voor het succes van het experiment is het belangrijk dat een grote stad als Utrecht meedoet.” Maar hiervoor moeten dus wel de regels worden versoepeld. Bakker: “Het is winst als van de 11 coffeeshops in onze stad ongeveer de helft meedoet.”

Hasj
Volgens D66 komt ongeveer een kwart van de omzet van coffeeshops van de verkoop van hasj. Deze hasj zou vooral uit het buitenland komen en een goed Nederlands alternatief is er niet. “Met bijvoorbeeld een langere overgangsperiode aan het begin kunnen we voor kwalitatief goede hasj zorgen tijdens het wietexperiment”, zegt Bakker.

Het Utrechtse college stuurt vrijdag een brief naar het kabinet waarin wordt gevraagd om de aanpassing van de spelregels van het wietexperiment.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. 030

  Kansloos experiment, zou niet weten welke Utrechtse shop hier vrijwillig aan mee zou willen doen.

 2. UtrechtseSjoerd

  Het wietexperiment is achterhaald door de realiteit. In de rest van de wereld zijn ondertussen genoeg plaatsen waar het legaal is gemaakt (vaak zelfs inclusief teelt). Daar kunnen we van leren en hebben we dat hele experiment niet nodig.

  De Piratenpartij is overigens voor volledige legalisering. Laten we beginnen om de jacht op kleine thuiskwekers te stoppen.

 3. Utrechter

  Het is überhaupt erg dat de gemeente mee wil doen. Er is al genoeg overlast geweest. Weg met die wiet en die schietende gasten.

 4. bee

  je kan als shop beter niet mee doen want dan kan je alleen maar staatswiet verkopen met een zeer laag THC gehalte. waar ook nog eens de hoofdprijs voor moet worden betaald.
  want belasting word toch doorgerekend naar de klant.
  en wat die hasj betreft ,dat is vrij simpel zelf te maken .
  als ze dat bij een shop niet weten dan hebben ze er dus niet genoeg verstand van en zouden ze het ook niet moeten verkopen.

 5. [email protected]

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groen-licht-voor-legalisering-marihuana-in-canada~b3908af1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com

 6. Marcel

  Zoals zo vaak. De gemeente doet weer wat. Hebben ze de wielshops iets gevraagd? Nee dus?! Kan het dan wat worden? Nee dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).