Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Lange Koestraat

1934. Foto: A. van de Pol

Steenweg

1903. Foto: Joh. A. Moesman

Ledig Erf

1958. Foto: L.H. Hofland

17 Reacties

Reageren
 1. Erik

  Valt me nu ook weer op. Wat doen die bloemen toch op die mooie historische lantaarnpaal. Wie verzint zoiets. Weg ermee en niet alleen hier.

 2. echte Utrechter

  De bovenste foto, Willemstraat hoek Lange Koestraat.
  Vele panden in de L. Koestr. waren stallen die gebruikt werden voor de veemarkten op het Vreeburg en de Varkenmarkt.
  Toen die markten in ’28 verdwenen uit Wijk C werden het deels autostallingen.
  Tot halverwege de jaren 80 is echter 1 pand blijven dienen als stal voor een paard.
  Het paard van de orgeldraaier genaamd Toetsie die liefdevol verzorgd werd door Ome Piet die erboven woonde.
  Helaas stortte op een gegeven moment de achtermuur van het pand in en dat was het begin van het einde van Toetsie en Piet.
  Het pand (nr.37) is te samen met nr.39 gesloopt en vervangen door een blok woningen. Het was het 3e pand gezien vanaf de hoek.

  Aan het eind v/d straat rechts is het hogere hoekhuis te zien op de hoek met de Catharijnekade. Dit pand heeft in de 2e wereldoorlog een voltreffer gekregen alsmede een deel van de (jaren 20-30) woningen aan de overkant van de Catharijnesingel. (Nu Daalsesingel)
  Die laatste woningen zijn nooit herbouwd. Nu staat daar de Fries Groningse Hypotheekbank.

 3. G.H.

  Pijnlijk, die totale verloedering op de laatste foto.
  Zeker als je het fantasieloze product van een verveelde architect ziet dat er nu staat.

 4. echte Utrechter

  @Erik
  Los van het feit of de geraniums nu mooi zijn of niet, die lantaarns mag tegenwoordig dan typisch Utrechts zijn maar zo historisch is hij nu ook weer niet!
  In grote delen van de binnenstad hing de (gloeilamp) straatverlichting tot in de jaren 60 aan draden over de straten heen. Ook op de Steenweg.
  Zelfs op de Oude Gracht die nu bomvol staat met dit type was dat het geval. Lange draden van gevel naar de gevel over de gracht heen met boven elk wegdeel een gloeilamp-armatuur.
  Waar deze “historische” lantaarns dan wel vandaan komen?

  Kijk eens naar de foto van de Drift eind jaren 50 of de Bergstraat hoek Dirck van Zuilenstraat (Zuilensteeg) in de jaren 30.
  Daar staan de lantaarns die vanaf de jaren 20 zo’n beetje overal in de stad stonden. (Het rokje = witte kapje, vaak al kwijt geraakt) en meestal voorzien van een 150 watt lamp. (!)

  Toen deze lantaarns vanaf eind jaren 50 begonnen te verdwijnen werden de oude palen afgetopt en daar bovenop de nu zo bekende Utrechtse kap geplaatst.
  Vervolgens zijn die palen vele, vele malen gekopieerd.
  Je mag dus zeggen dat maar een heel klein deel van de Utrechtse lantaarns een werkelijke historische achtergrond heeft.

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/fd4c82ad-d4be-5976-b12c-35da7317fe5d/media/dd92c9d9-69a0-1fb6-24ae-12840326dc64?mode=detail&view=horizontal&q=lantaarnpaal&rows=1&page=12&sort=order_i_datering_vroegst%20asc

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/f7032543-756b-52e0-8724-64378f2d7a78/media/2c7e92da-1342-3e55-8bd0-f423ce48183e?mode=detail&view=horizontal&q=bergstraat&rows=1&page=40&sort=order_i_datering_vroegst%20asc

 5. Erwin

  Volledig eens met GH. Hoe heeft er toch zo’n gebouw neergezet kunnen worden op zo’n prominente plek. Categorie Leidsche Poort.

 6. Kees Truijens

  @GH @Erwin
  Zo nu en dan ontkom je er helaas niet aan om hedendaagse architectuur in de historische stad te zetten. Maar laat het potdeksels dan goede architectuur zijn en geen pogingen om zo “rendabel” mogelijk kubieke meters horeca en appartementjes neer te plempen.
  Herinner je nog hoe lang het heeft moeten duren totdat deze “oplossing” er kwam?

 7. Erwin

  @kees: hedendaagse architectuur? Dan wel van de derde categorie. Deze prominente plekken verdienden wat mooiers en beters!

 8. Jakob

  @echte Utrechter,
  Op deze foto uit 1971 is op de hoek van de Lange Koestraat en de Catharijnekade een pand te zien dat er heel anders uitziet en klaar staat om te worden gesloopt: https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/EC02E95A5A98558D97BEABDEF570B359
  Ik kan daar alleen geen foto’s van dichtbij van vinden. Was dat het herstelde oude hoekpand?

 9. echte Utrechter

  @Jacob,
  Dit is inderdaad het pand wat heropgebouwd is. Het heeft er vrij kort gestaan en is begin jaren 70 alweer gesloopt ten behoeve van de doorbraak richting Dirck van Zuilen/Bergstraat.
  Utrecht is over het algemeen vrij goed gefotografeerd door de jaren heen maar hier en daar is het wat magertjes. Zo ook met dit pand.

  Hier nog een mooie foto van de Lange Koestraat genomen vanaf zo ongeveer de zijkant van het betreffende hoekpand richting de Willemstraat. In feite is het de 1e foto van dit artikel maar dan van de andere zijde genomen.
  Vanaf deze hoek tot nr. 51 (huis met erker en zonneschermen) is er gesloopt voor die doorbraak.

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/7f848b93-81be-5038-a95f-7d28cae2abf4/media/c0e47ad3-e968-bd42-6ecd-60d931a62f98?mode=detail&view=horizontal&q=Lange%20Koestraat&rows=1&page=21

  Op de volgende foto die bijna op dezelfde plek genomen is zie je de uitkomst van die doorbraak.
  Eind jaren 80 zou ook het erkerpand en ernaast plat gaan om plaats te maken
  voor het blok nieuwbouwwoningen aan wat nu de Waterpoort heet.

  Overigens is de ingang van de originele Waterpoort te zien op de vorige foto. Die toegang was via de ronde poort onder de smederij. Er stonden zo’n 15 huisjes die al voor de oorlog onbewoonbaar waren verklaard.
  Uiteindelijk kwam rond 1991 koop-nieuwbouw op de plek van het hoekpand aan de Catharijnekade/Lange Koestraat.

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/a285d757-41ca-58f8-8920-5f667ba621c6/media/155c97c3-d011-d17e-7f2c-d5f2ad1257e5?mode=detail&view=horizontal&q=Lange%20Koestraat%2093&rows=1&page=23

 10. Pol

  Dit blijft een heerlijke rubriek

 11. Jakob

  @echte Utrechter,
  Oei, die doorbraak, alsof Wijk C nog niet genoeg verminkt was! Dat asfalt met voorsorteerpijlen geeft wel een idee hoe de binnenstad eruit was komen te zien als Feuchtingers wegen door de stad waren aangelegd. Gelukkig is dat de andere hoeken van de binnenstad bespaard gebleven.

  Dat hoekpand trok mijn aandacht omdat het er best monumentaal uitziet, zo groot en met een die twee koppen en een helaas onleesbare gevelsteen in de daklijst. Misschien eens in het Volksbuurtmuseum vragen.

 12. Ton

  Voor de vervallen historische huisjes uit de Waterpoort zijn in de jaren ‘ 80 nog wel pogingen tot behoud ondernomen. Zonder veel succes.
  Jammer dat er neit meer foto’s van zijn. De foto waar Echte Utrechter naar verwijst laat de achterkant zien

 13. Barend

  @ Jakob

  Die doorbraken waren een plan van Berlage/Holsboer. Feuchtinger was van mening dat minder vergaande ingrepen in de middeleeuwse binnenstadsstructuur volstonden. Wél vergaand was zijn plan de singels te dempen.

 14. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @GH , ik denk dat het kort voor , of al tijdens de afbraak van het Hotel Café Restaurant ,, De Gelderse Blom ,, is dat daar op de hoek heeft gezeten , en toen naar de ‘t Goylaan is verhuist …

 15. Jakob

  @Barend, ik had de klok horen luiden, bedankt voor het aanwijzen van de klepel!

 16. echte Utrechter

  Blijkbaar is de website van het Utr. archief dynamisch want de link naar de laatste foto in mijn bericht verwijst nu naar een andere foto. Dit is (zolang het duurt?) de foto die er bij hoorde……

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/a285d757-41ca-58f8-8920-5f667ba621c6/media/155c97c3-d011-d17e-7f2c-d5f2ad1257e5?mode=detail&view=horizontal&q=Lange%20Koestraat&rows=1&page=39

 17. Jakob

  @echte Utrechter,
  het op een na onderste knopje in de linker kantlijn geeft een “permalink”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).