Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Kromme Nieuwegracht

1993

Donkere Gaard

1908

Springweg

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

10 Reacties

Reageren
 1. Utrechtvoorutrecht

  Complimenten voor de foto’s en voor de eigenaren van de monumenten die ze in een perfecte staat houden.

  Hulde ook voor de bewoner van de etage boven Springhaver die destijds met een spiegeltje kon zien of het nog de moeite was om beneden een glas te drinken.

 2. Erwin

  @utrechtvoorutrecht: blijkbaar toch geen echte utrechter, anders had je geweten dat cafe Bontan daar zat ipv springhaver

 3. Hans

  Let op de kinderen, die al staan te wachten tot het café open gaat…. 😉

 4. UtrechtvoorUtrecht

  @Erwin Klopt!

  @Hans Die wachten tot hun ouders de kroeg uit komen rollen, denk ik.

  Overigens ook mooi dat de parkeerplaatsen bij Pausdam zo groot zijn gebleven maar dat er toch een Greenwheels huurder ‘m er niet helemaal ingeparkeerd krijgt. En ganzen (of zwanen) zie je tegenwoordig nooit meer in de Oudegracht.

 5. André

  Ik kan me niet herinneren eerder in deze -overigens erg leuke en interessante- serie zo weinig verschil gezien te hebben tussen oud en nieuw. Op geen van de drie locaties lijken er gebouwen te zijn gesloopt, vervangen of ernstig verbouwd, zelfs het aantal auto’s in beeld is ongewijzigd.

 6. Herman

  Leuke serie, zoek de 10 verschillen!

 7. Massegast

  @UtrechtvoorUtrecht — Ik zie regelmatig een troep ganzen in de Oudegracht. En recent. Bij de Hema en de Vismarkt

 8. Help

  Weet iemand welk pand er eerder stond op de hoek springweg / haverstraat?
  Op de nieuwe foto staat een pand met puntdak en op de oude foto niets ?

 9. UtrechtvoorUtrecht

  @Massegast Goed om te horen. Ik zie ze wel altijd in de singel (meestal in de buurt van Lucasbolwerk) maar ik was bang dat ze wellicht door het vele waterplezier een beetje verdrongen waren.

 10. Jakob

  @Help,
  Springweg 56 is in 1931 gesloopt en er is alleen een foto van tijdens de sloop: http://documentatie.org/uds4/zoekpagina3.asp?search=Utrecht%20-%20Springweg%2056%20-%20gesloopt%201931&zoekmethode=6

  Daarna is de hoek een tijdlang leeg geweest: https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/9706128F6C8C55D7B1D5CD02E55C2044

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).